Avui es compleixen dos anys del foc de la Jonquera

Mediambient

L'incendi l'endemà del 23 de juliol de 2012
L'incendi l'endemà del 23 de juliol de 2012 | Infojonquera.cat
Avui es compleixen dos anys del que va ser el pitjor foc de l'Alt Empordà dels últims 25 anys. Aquell incendi va devastar 13.000 hectàrees de terreny i hi van morir quatre persones, dues al foc iniciat a la Jonquera i dues més a l'incendi de Portbou. Ara que els boscos afectats han deixat enrere bona part de la negror i van recuperant el color verd, la comarca no vol que aquells fets caiguin en l'oblit.

Per això ho ha volgut commemorar el segon aniversari amb les jornades sobre “Eines per a la prevenció d'incendis”, en què hi participen una vintena de tècnics i especialistes en la matèria. Els participants en les jornades asseguren que s'ha après la lliçó i que des d'aquell juliol de 2012 s'ha treballat en la prevenció, tant en conscienciació a la població, com amb feines de neteja del bosc, com també amb canvis legislatius. També es va tenir un record per les víctimes mortals.

La inauguració va anar a càrrec del president del consell comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, que va destacar que cal vincular el producte de proximitat a la prevenció d'incendis, recuperant conreus i destinant-los a productes locals apostant per la Marca Empordà. “Allà on va afectar menys el foc del 2012 va ser precisament on hi havia conreus. Cal vincular-ho a la prevenció”, va dir el president comarcal. Sanllehí també va confiar que les pluges de les últimes hores “salvin la temporada” pel que fa a incendis.

El conseller comarcal de Protecció Civil i alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, va assegurar que l'incendi de 2012 va ser “diferent” perquè “tothom n'ha volgut aprendre una lliçó, que és que hem de conviure amb el foc”. Cervera, que en aquell moment era cap de les ADF a la comarca, va posar molt èmfasi en la prevenció i va destacar l'esforç de les administracions.

També el director territorial d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va posar la prevenció com a “clau de volta per minimitzar els riscos”. I va destacar la feina que s'ha fet des de les comarques en aquest sentit. “Hi ha un abans i un després de l'incendi de l'Empordà, que va fer canviar la legislació”, va dir .I va afegir-hi: “En els incendis quan es recupera el color verd ens n'oblidem i aquest cop no ha estat així". I va apostar per fer pedagogia de l'autoprotecció a les escoles.

Per part seva, el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, va insistit en la necessitat de conscienciació a la població de la importància de la prevenció i va destacar que s'han inclòs els masos aïllats en els casos en què s'han de fer franges de protecció antiincendis.

A la jornada d'ahir hi van assistir prop d'un centenar de persones, entre les quals molts alcaldes i regidors de la comarca. Entre d'altres, hi havia les alcaldesses de la Jonquera, Sant Mori, Ordis i Roses, i els alcaldes de Vilamalla, Cadaqués, Avinyonet de Puigventós, Terrades i Cantallops. També hi havia el regidor de Medi Ambient de Figueres, Pere Giró. Es va parlar de com gestionar els massissos forestals d'alt risc, sobretot de l'Albera, i també del manteniment de franges de protecció, com l'ús de burros a Cantallops, o les taxes al Port de la Selva.

Avui, se celebrarà la segona jornada, coincidint just amb el dia en què es compleixen dos anys de l'inici d'aquell foc devastador. Se centraran en valorar les accions desenvolupades dins la campanya #FocEmpordà i Foc al Cor. També es parlarà del producte local i el moviment km 0.

D'ElPuntAvui.cat
Una imatge nocturna de l'incendi des del serrat de la Plaça
L'incendi en la seva fase inicial

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article