Sant Pere del Plà de l’arca

Articles de patrimoni de la Jonquera. Una capella del pre-romànic entre mines del passat i projectes eòlics

Patrimoni

Sant Pere del Plà de l’arca
Sant Pere del Plà de l’arca | Falgues Fotografia

Sant Pere del Pla de l'Arca es troba situada a la conca més alta del Llobregat d'Empordà. Voltada de bosc d'alzina i petits camps de conreu, era una església d’una sola nau amb absis de planta de ferradura. El seu entorn ha estat molt castigat pel vent i els incendis forestals, amb especial virulència els ocorreguts l'any 1986 i 2012.

Construcció i estructura

La part de migdia de l’absis i de la nau va ésser alterada en afegir-li un casal del s.XVII-XVIII, la qual cosa demostra que en aquesta època ja no estava dedicada al culte. En una de les portes que comuniquen l’església amb la casa es visible part de l’arc de mig punt una mica ultrapassat.
S’indentifiquen tres finestres, una al fons de l’absis, d’un sol biaix però molt obert, en resten els muntants sense l’arc. Des de l’exterior es veuen les restes d’una altra finestra al costat de migdia de l’absis. L’arc és de mig punt i segurament també d’un sol biaix.
Al centre del frontis hi ha una altra finestra, l’arc de mig punt és d’una sola pedra i és una oberturta de doble esqueixada. La volta només es conserva a l’extrem occidental; és de canó i arrenca de banquetes poc acusades; sobre aquesta, hi ha restes de l’antiga coberta de pissarra.
Al terra de la nau hi ha restes d’enllosat on s’ha mantingut la volta. L’absis no conserva la volta. Al frontis no hi ha porta.
El parament és de lloses de granit sense treballar i estan disposades a tota l’extensió dels murs en llargues filades d’”opus spicatum” molt ben marcat. Sant Pere del Pla de l’Arca és un monument pre-romànic, del S. X, que s’ha de comptar entre les primeres esglésies empordaneses. L’escriptor i historiador empordanès Alexandre Deulofeu va escriure en el seu llibre L’Empordà bressol del romànic que Sant Pere del Pla de l’Arca era un exemplar de l’art empordanès-rossellonenc de transició al romànic.

Recuperació

El Grup d’art i treball de la Jonquera ha tingut cura d’aquest monument, l’ha desembardissat, consolidat i apuntalat. Si no s’hagués realitzat aquesta tasca per part d’aquesta entitat, avui només veuriem un munt d’enderrocs embardissats. S’hi va treballar els anys 1984, 1985 i 1986, a part de les diferents feines de manteniment que s’hi han anat fent.

Entre activitats del passat i del futur

A principis del segle passat l’entorn de l’ermita de Sant Pere va ser motiu d’una activitat minera que es creu considerable, d’on s’extreia or i arsènic. Els seus responsables van ser els germans belgues Gascar que van explotar la mina fins que van ser mobilitzats per la primera guerra mundial.
Actualment la mina és tancada en el seu accés i l’any 2001, en el seu interior, s’hi van instal·lar aparells mesuradors de moviments sísmics. En general és una zona aïllada, solitària, bàsicament freqüentada per treballadors del bosc, excursionistes o caçadors.
La zona està pendent de resoldre definitivament la possible ubicació d’una central eòlica a la carena i és que que tot i tractar-se d’una zona protegida (zona PEIN) no ha estat encara definitivament ni oficialment rebutjada per l’administració catalana.  El parc o central eòlica de coll de l’Auleda s’iniciaria en aquest coll i s’extendria fins a la carena del Calze, prop de la capella. L’any 2000, i en successius episodis, hi van boicotejar els mesuradors de vent.
A la zona, a més de l'edifici religiós hi ha altres elements d’interès, com el poblat de Sant Pere, el salt del Fitó o el dólmen del Pedreguer. L’accés més directe i còmode es pot fer amb vehicle, preferiblement 4x4, des del nucli comercial del Portús i passant pel Mas Rius. Els darrers trams cal fer-los caminant.

Bibliografia:

Part de la informació sobre Sant Pere s’ha obtingut del llibre “30 edificis religiosos romànics de l’Albera”, editat pels Amics del Cap de Creus i l’Albera i Albera Viva.

Llibret del Gat “Alberada” i llibret “Coneguem el nostre patrimoni tot caminant”

Revista Esquerda de la Bastida 94


 

Mines de Sant Pere del Plà de l'Arca
Sant Pere del Plà de l’arca

Comentaris

Juli Sala paris Casarilh( Val D´Aran)
1.

Voldria dir que en el any 1967no puc precisar la temporada un grup d´amic del poble de La Jonquera varenm iniciar unes excavacions o mes ven dit neteja a la capella , tregerem n herbes matolls, etc. i de aquet tema mai ningu n´ha parlat, en cap llibre , en cap escrit en cap lloc pero els fets hi van ser. El grup podria esta format per:
Juli Sala, Ramon Boix,Josep Laporta, AlfonsSalellas, Pere Vila,etc. no voldria que ningu que sen recordi de aquets fets sen sentis exclos.

Comenta aquest article