Les 10 visites imprescindibles per conéixer la Jonquera

Articles de difusió del patrimoni arquitectònic, natural o immaterial de la Jonquera

Patrimoni

El castell de Requesens
El castell de Requesens | Falgués Fotografia
És possible visitar la Jonquera en un sol dia? Possiblement, però molt millor si ho podeu fer en dos dies perquè el patrimoni és extens i, sobretot, dispers. Aquests serien els 10 punts que mereixen, sí o sí, una visita per poder dir que heu visitat la Jonquera.

1 - Església parroquial de Santa Maria
Temple romànic que segons l’historiador Albert Compte, en el seu llibre “La Jonquera”, senyala l’any 1362 com a data de fundació Inicialment Santa Maria de la Jonquera era una sola nau de la qual avui només en queden la façana, la base del campanar i els murs molt reformats. Al seu voltant hi va créixer el casc urbà més antic de la Jonquera: la Força. D’aquest casc històric se’n poden veure els murs restaurats i algunes de les torres de defensa, que també mereixen una visita. El portal de l’església és considerat el monument romànic més valuós de la vila.
Més informació clicant aquí.

2 - El Museu Memorial de l’Exili
El Museu Memorial de l’Exili (MUME) és un centre d’interpretació ubicat al carrer Major dedicat a recordar els exilis provocats per la Guerra Civil espanyola, amb l’objectiu de dedicar un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. Es troba situat al mateix carrer per on van fugir la major part dels exiliats. Va obrir les seves portes el 16 de febrer de 2008, sent el primer equipament museístic dedicat a la preservació de la memòria de l’exili republicà i del seu llegat.
Més informació clicant aquí.

3 - Centre d’informació de l’Albera a Can Laporta
La serra de l’Albera és un espai natural excepcional i tot el patrimoni el podem trobar de forma sintetitzada i en format d’exposició al centre d’informació del paratge natural de l’Albera. Es troba al carrer Major 2, de la Jonquera, ocupant els baixos de l’antiga Casa pairal Can Laporta. Amb l’existència d’aquest centre, obert el 2003, el municipi de la Jonquera es va convertir en la porta d’entrada principal de l’Albera.
Més informació clicant aquí.

4 - El castell de Requesens.
El castell de Requesens constitueix un dels millors exemples d’arquitectura neomedieval que es conserven a Catalunya. Conegut arreu de Catalunya per la seva bellesa és situat a la Vall de Requesens, l’accès més ràpid és des del poble de Cantallops, a uns 8 kms de la Jonquera. Més informació clicant aquí.
Menys espectaculars que Requesens, a la Jonquera hi ha tres castells més: Rocaberti, Sant Jaume de Canadal i el fort de Bellaguarda.
Rocabertí es troba en runes i està situat a la zona del Mas Brugat, a uns 3 km de la vila. Està acinglerat sobre una escarpada penya granítica  i les vistes sobre l’entorn són espectaculars. El de Canadal, situat al veïnat d’on agafa el nom, és un edifici de planta rectangular habilitat com a vivenda i restaurant. El fort de Bellaguarda, tot i que pertany al municipi nord-català d’El Portús,  també mereix una visita, per proximitat, facilitat d’accés i grandiositat. Les vistes sobre la Jonquera i l’Alt Empordà expliquen el perquè de la seva importància estratègica.

5 - Torre i mirador del Serrat de la Plaça
La torre del Serrat de la Plaça (s. XVIII) queda ubicada a ponent del riu Llobregat i està situada en un turó de vistes privilegiades, fet que l’ha convertit en un mirador de la Jonquera i el seu entorn des de l’any 1998, quan va ser restaurada. S’hi pot anar a peu o en cotxe, però el camí és costerut i no sempre en bones condicions. Lligat a aquest edifici també mereixen una visita (si disposeu de més temps) la torre del Carmanxel (s. XVII), la “torre de la Muralla” (s. XVII), i la  “torre del carrer del Vidre” (s. XVIII-XIX),  edificacions que són importants en la història de la Jonquera, i ho són més que en la seva qualitat arquitectònica pel context del sistema de murs defensius del que va ser el barri de “la Força” i pel sistema de comunicació del poble.
Més informació en aquest enllaç.

6 - Les 5 ermites
Sant Julià dels Torts, Santa Llúcia i Sant Jaume de Canadal, del romànic, i Sant Pere del Pla de l’arca i Sant Martí del Forn del vidre, preromànic, son les 5 ermites que no es poden deixar de visitar si voleu conèixer de veritat la Jonquera. Si no podeu visitar-les totes escolliu-ne una.
Romàniques: la més accessible i propera és la de Sant Jaume de Canadal. La de Santa Llúcia, també molt còmode de visitar, és la més venerada i visitada pels jonquerencs. Més apartada queda Sant Julià dels Torts però per contra ens ofereix unes vistes fantàstiques sobre la vall del Llobregat.
Preromàniques: la més fàcil de visitar és Sant Martí del Forn del vidre, apeu de la N-II en direcció al Portús. Sant Pere del Pla de l’arca, que requereix més temps, un vehicle 4x4 i ganes de fer una caminada. Totes són molt diferents i tenen el seu encant i interès arquitectònic.

7 - Els Estanys de la Jonquera i el salt del Fitó
Els Estanys de la Jonquera són un conjunt de petits estanyols i prats humits, que es localitzen al sud-est del terme municipal i ocupen en conjunt una superfície d’unes 29 Ha, van ser declarats Reserva natural de fauna salvatge l’any 1996. La majoria dels estanys són de poca extensió i a l’estiu s’assequen completament. Aquesta zona humida està inclosa dins l’espai del PEIN “Estanys de la Jonquera” i dins l’espai de la Xarxa Natura 2000. A més, al seu entorn hi ha un itinerari megalític. Més informació clicant aquí.
Pel que fa al Llobregat d’Empordà ens reserva en el seu curs més alt una agradable sorpresa: la cascada més alta del Pirineu oriental, el salt del Fitó, de 60 m d’altura, i el salt del Fitonell, de 25 m. Situat a l’inici d’un engorjat que té una llargada d’uns 2 quilòmetres aquest salt ja va ser descrit l’any 1887 per l’escriptor vinculat a la Jonquera Carles Bosch de la Trinxeria en el seu llibre “Records d’un excursionista”.

8 - El Puigneulós i la vaca de l’Albera
El Puigneulós és el cim més alt de la serra de l’Albera, amb 1.257 m. La seva carena fou fronterera entre els antics comtats d’Empúries i de Rosselló i, des del Tractat dels Pirineus (1659), ho és entre els estats espanyol i francès, entre el Principat de Catalunya i la Catalunya del Nord. Just al pic hi ha el monument piramidal la torre d’en Manel. Les vistes des del cim, si la meteorologia no fa honor a la seva etimologia (Mont nebulós), són espectaculars, amb les planes del Rosselló i de l’Alt Empordà, el mar, el Canigó a una banda, els cims de l’Albera a l’altra i la muntanya de Requesens a sota. Més informació clicant aquí.
El Puigneulós i els seu entorn són el país de la vaca de l’Albera, raça endèmica i relíquia genètica que pastura en llibertat i explica l’existència d’un filat espinós a la carena de la muntanya, que alguns visitants ocasionals creuen, amb sorpresa, que hi és motivada per la frontera i no pas pels ramats de vaques. Hi ha dues teories sobre el seu origen: una diu que té un origen nord-africà, ja que és una vaca emparentada a la que es troba a Mallorca, Còrsega o Sardenya, i que hauria estat portada des d’Egipte. L’altre teoria diu que és la raça actual més propera als urs, els bous salvatges (bos primigenius), que 500 anys enrere poblaven tot Europa i que són els avantpassats de totes les races domèstiques. Al costat de la vaca de l’Albera, que s’identifica per ser totalment negra de pelatge, hi conviu la vaca fagina, de pelatge marronós, resultat d’una antiga introducció de bestiar procedent dels Alps.

9- Els búnquers de la Línia P
La falda sud de l’Albera, sobretot la zona compresa per les poblacions de la Jonquera, Capmany, Darnius i Agullana, és plena de búnquers i nius de metralladora. No són fàcils de trobar, i ni tant sols són bonics de veure, però aquestes construccions han estat fins fa pocs anys un patrimoni ben desconegut i formen part d'una etapa fosca però curiosa de la història recent. A la Jonquera van ser declarats Bé d’Interés Local el gener de 2009.
Més informació en aquest enllaç.

10 - Els centres comercials del Portús i la Jonquera
La tradició comercial del Portús, molt orientada al client nord-català i francès des dels seus inicis als anys 50 i 60 del segle passat, té l’atractiu de trobar-se al bell mig de la ratlla fronterera, de manera que es pot estar aparcant el cotxe a França i justa quan baixem del cotxe ens podem trobar amb un peu a l’estat espanyol i l’altra a la República francesa. En el cas de la Jonquera, en els darrers anys l’atractiu comercial ha deixat de ser-ho, només, per a francesos i camioners, i grans centres comercials com Gran Jonquera Outlet Center o Tramuntana Mas del Pla, han convertit la Jonquera en una bona proposta comercial de moda i gastronomia, tant per preus com per qualitat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article