Itinerari megalític pels Estanys de la Jonquera

Articles de difusió del patrimoni arquitectònic, natural o immaterial de la Jonquera

Patrimoni

Itinerari megalític pels Estanys de la Jonquera
Itinerari megalític pels Estanys de la Jonquera | X. Boix
La concentració de monuments megalítics de la serra de l’Albera és extraordinària, possiblement la més alta densitat de tota la zona mediterrània occidental. L’itinerari megalític dels Estanys de la Jonquera s’ubica, tal com indica el seu nom, a l’entorn dels estanys que hi ha al sudest del terme municipal, al límit amb els termes municipals de Capmany i Cantallops.

CARACTERÍSTIQUES

L’itinerari té un desnivell complet de 150 m. i una durada aproximada de 2 h. 30 min. L’itinerari és circular i ben senyalitzat. Per arribar-hi des de la Jonquera prenem la carretera GI-601 que va a Cantallops. Als dos quilòmetres d’aquesta carretera trobem a la dreta uns indicadors ben visibles sobre l’itinerari natural i megalític dels estanys de la Jonquera. Deixarem els vehicles a la pista forestal i iniciarem a peu l’itinerari, tot seguint els indicadors, perfectament indicat i amb la possibilitat d’ampliar i complementar possibles alternatives a l’itinerari principal.
Cronològicament caldria situar-los a finals del III milleni aC, quan la moda arquitectònica sepulcral queda dominada per les galeries catalanes més recents
que els dolmens simples.

QUÈ HI PODREM VEURE?

L’itinerari megalític dels estanys de la Jonquera es basa en tres conjunts.
El primer, seguint l’ordre de l’itinerari, és el format pel conjunt megalític de Mas Baleta, que el constitueixen 3 dolmens, a la part de llevant dels estanys. En aquest indret comptem amb un possible menhir ajagut, al puig de la Llosa; el dolmen de mas Baleta I, donat a conèixer per la ciència el 1894; el dolmen de mas Baleta II; i el dòlmen de mas Baleta III que, després d’una excavació arqueològica portada a cap pel doctor Tarrús, entre 2004 i 2006, ha descobert un recinte megalític extraordinari contemporani als dòlmens que l’envolten.
El segon conjunt megalític és a l’entorn del Mas del Querafumat, que inlou un dolmen al sud del mas (fora de l’itinerari) i un menhir (al nord del mas).
I finalment el tercer conjunt, situat a ponent dels estanys i que el composen tres dolmens i dos menhirs formant part íntegre de l’itinerari, però tots ells més distanciats i que per tant no dónen la idea de conjunt que sí que dónen els anteriorment descrits.

A SABER

Els dolmens són monuments funeraris que eren utilitzats per la inhumació individual o col·lectiva d’una comunitat, clan o tribu determinada. Els menhirs, les pedres dretes, serien llocs de reunió i de culte.
Deixant de banda l’itinerari en sí mateix, hem de tenir present que ens trobem molt propers a una zona humida i protegida inclosa dins la Xarxa Natura 2000, Reserva de fauna salvatge, dels Estanys de la Jonquera.

CURIOSITATS

El Centre Excursionista Jonquerenc organitza des de l’any 1983 la Marxa dels Dolmens, l’itinerari de la qual passa pel costat d’aquests dolmens i menhirs aquí esmentats. Fa ben poc, el 25 d’agost de 2010, el conseller de la Generalitat de Catalunya de Comerç i Turisme, Josep Huguet, va signar uns convenis de col·laboració pel desenvolupament del turisme cultural vinculat al megalitisme, sota la temàtica d’Els primers habitants de Catalunya. Aquests convenis, signats amb poblacions com la Jonquera i Capmany, entre altres, signifiquen la promoció i reconeixement definitiu d’una zona d’alt valor cultural, paisatgístic, natural i prehistòric. L’itinerari dels Estanys de la Jonquera serà part del nucli d’aquesta promoció.

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

Bibliografia
• Dòlmens i menhirs. 111 monuments megalítics de l’Alt Empordà i Vallespir oriental. Figueres: Brau Edicions, 1996

Enllaços útils a internet
http://xirucaiforquilla.blogspot.com
(Articles de Lluis Serrano - gener 2009)
http://personal4.iddeo.es/joanfd/ceo/btll137/dolmens.htm
http://www.lajonquera.cat
(llocs d’interés, monuments megalítics)

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article