Acte institucional de l'11 de setembre a la Jonquera

Discurs de l'Acte institucional de l'11 de setembre a la Jonquera

Política

Estelada
Estelada | Arxiu Infojonquera.cat
Amics, amigues, Regidors,  representants de les entitats...

Una vegada més celebrem a la Jonquera, l’acte institucional de celebració de la Diada de l’11 de setembre, en què commemorem el 303  aniversari de la pèrdua de les llibertats de Catalunya com a poble, arrabassades en acte de Guerra per les tropes borbòniques,  i on va començar l’intent no reeixit ,  de fer desaparèixer Catalunya del mapa, la seva llengua, la seva cultura, la seva economia,  i totes les seves qualitats com a poble sobirà.

Som conscients i ho veiem en cada una de les seves accions, que l’obsessió de l’ Estat es centralitzar competències, que vol dir tenir la capacitat de distribuir recursos, contractació de personal i obres, reforçament de la capitalitat a Madrid, amb la corresponent reducció de poder, recursos, treball i potencial de les comunitats autònomes.

La centralització fa mal a Catalunya, sempre. Es una afirmació forta, però és dolorosament certa. I no per insolidaritat.  Tenim capacitat per prendre decisions i solucionar problemes millor que l’Estat.  El drama dels darrers anys que estem vivint, i que s’ha accentuat amb el govern del PP, és que a l’afany centralitzador normal i permanent de l’Estat, hi ha afegit el recentralitzador que ha portat a l’Estat a arrabassar-nos competències que teníem ben delimitades constitucionalment.  Tots sabem i veiem de la manera abusiva i dirigida per part dels poders de l’Estat, com el Tribunal Constitucional interpreta tots els recursos, en contra de Catalunya. 

Una altra obsessió del PP i de l’Estat es uniformar. I la posició uniformitzadora,  és essencialment anticatalana.  Recordem la frase del Ministre Wert, de “Queremos españolizar a los alumnos catalanes”. 

Centralització, recentralització i uniformització es combinen per fer que el model de finançament Català sigui lamentable i insuportable per més temps.

L’Estat fa i desfà com vol.  L’Estat contracta autopistes i Trens de gran velocitat a llocs sense transit ni passatgers, per què són llocs on els reporten més vots que  Catalunya.   En lloc de donar suport a les economies més actives de l’arc mediterrani, com el  País Valencià i Catalunya,  on ens neguen el corredor Mediterrani, vital pel desenvolupament de la nostra economia i de les nostres exportacions.  Amb la seva política anti-catalana, s’obliden no solament del corredor Mediterrani, que Europa els exigeix construir, s’obliden de les rodalies ferroviàries de Barcelona i de tots els recorreguts ferroviaris de Catalunya,  que gestiona l’Estat per mitjà de Renfe i ADIF, i s’obliden de la vergonya de la N-II a les comarques gironines,  etc.

Es per tots aquests greuges i molts més, que a Catalunya portem uns anys d’una majoritària reivindicació nacional del nostres drets com a poble sobirà, i volem assolir la Independència per poder gestionar els nostres recursos i poder fer polítiques més properes a la gent, en benefici de la nostra economia i que tots els recursos i impostos que generem es quedin al nostre país.

Disposem d’una majoria parlamentària i d’un gran President,  que ha gestionat la situació i ha preparat pel proper dia 1 d’octubre un referèndum que ens ha de permetre als catalans triar democràticament el nostre futur. Si volem continuar pertanyent al “Reino de España”, amb les polítiques centralistes i recentralitzadores i d’espoli econòmic que patim, o volen tenir un Estat independent en forma de República.

Hi ha molts temes que centren el debat de si es millor una situació o l’altra. Infraestructures, dèficit fiscal, ensenyament, cultura, llengua,  serveis socials, sanitat, pensions,  turisme,  atenció a les empreses i als petits autònoms.... Des del meu punt de vista,  tots els indicadors apunten en la mateixa direcció.

 Un Estat Català independent oferirà més oportunitats, més possibilitats i més qualitat democràtica als ciutadans. 
Estem convençuts que Catalunya podrà sobreviure en un món global. Ho diuen la majoria d’economistes del nostre país i molts d’altres països europeus i americans.  Diu Santiago Niño Becera, economista de prestigi,  que  no “cal ser un premi Nobel per adonar-se que la Catalunya independent és viable”.  Ho diuen igualment nombrosos Premis Nobel que han defensat la viabilitat econòmica de l’estat català. 

Joseph Stiglitz, escriptor i professor universitari nord-americà, Nobel d’Economia 2001, en una visita a Barcelona l’any passat, va assegurar que Catalunya seria molt viable econòmicament si fos independent, ja que considera que en l’actual entorn de globalització és més fàcil que els països petits puguin funcionar bé de forma autònoma. Islàndia, va dir, n’és l’exemple. Un país deu vegades més petit que Catalunya, i s’ha recuperat de la crisi molt més aviat.

No m’estendré per no cansar, però els arguments a favor de la viabilitat de Catalunya com Estat són majoritaris entre el món econòmic mundial, en contraposició al que diuen, interessadament, el govern de l’Estat Espanyol i el seu entorn politico-econòmic de la capital i tots els seus periodistes i diaris unionistes. 

L’any passat us deia que a Catalunya ha arribat l’hora de la veritat.  I Ara més que mai.  Avui  Barcelona serà un clam pacífic i festiu. El tret de sortida d’uns dies intensos i ferms que ens portaran al dia 1 d’octubre on tots podrem exercir el nostre dret a decidir el nostre futur.  Nosaltres, majoritàriament  ho tenim clar i l’exercirem amb el convenciment que hem de fer el nostre propi camí cap a la dignificació de la nostra nació, la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra economia, sense haver de demanar permís a ningú i convertir-nos en un estat més d’Europa i del Món.  Però la participació del dia 1 d’Octubre ha de ser majoritària, que representi aquest 70 o 80 % de catalans que volen votar i exercir el seu dret. De dir SI o de dir NO, però que volen votar.  Engresquem als nostres amics i familiars per què vagin a votar el dia 1.  Que votin en consciència. D’aquesta manera el resultat serà molt més democràtic  i efectiu davant els observadors internacionals i davant de tots els països del nostre entorn que ens miren amb admiració,  però que la diplomàcia no els deixa esplaiar. El dia  2 d’octubre, si guanyem majoritàriament, amb una participació molt important, ben segur que ens reconeixeran com a Estat, com a poble lliure i sobirà, que ha lluitat i guanyat democràticament, pacíficament la seva Llibertat i la seva INDEPENDÈNCIA.

VISCA CATALUNYA LLIURE !
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article