Així va anar el darrer robatori en un habitatge de la Jonquera...

Successos

Aquesta casa situada entre els carrers Migdia i Horta d'en Geli va ser bjectiu dels lladres la matinada de diumenge
Aquesta casa situada entre els carrers Migdia i Horta d'en Geli va ser bjectiu dels lladres la matinada de diumenge | Particular
Pot semblar exagerat, però no. Cada setmana, gairebé cada dia, la Plataforma Veïns de la Jonquera fa públic, mitjançant el seu espai a Facebook i en el grup de whatsapp, els habitatges que han estat motiu de robatori. Els robatoris es produeixen sovint de nit, però a vegades també de dia, en pisos o en xalets, al nucli urbà o en masos a la muntanya, però el cas és que la visita de lladres a les propietats privades ja és, segons denuncia i fa públic la Plataforma, un fet massa habitual que comença a vorejar la normalitat. Això, la possibilitat que ja esdevingui en habitual, és el que ha indignat a molts veïns de la Jonquera, cansats i fastiguejats de la situació.

El darrer robatori, que potser ja és el penúltim

Diumenge 17 d'octubre, a la matinada una de les cases que va ser motiu de la visita dels lladres va ser la casa de Rosa Maria Farré. Avui la seva filla, Carla Hernández explicava a Infojonquera.cat, amb certa resignació que "creiem que van entrar dissabte nit per una porta d'un balcó que dóna al jardí, i un cop a dins se'n van emportar un ordinador portàtil, uns 500 euros en efectiu i un estoig de bijuteria".

La Carla senyala que curiosament no es van emportar un altre portàtil que hi havia també a la casa, ni tampoc un llibre electrònic ni tampoc dos televisors que hi ha a l'habitatge. "Curiós que els dos televisors estaven desconnectats, com si se'ls volguessin emportar" però el cert és que allà van quedar i hi afegeix que "el lladre o lladres devia o devien anar molt de pressa, i no devien veure clar de prendre el televisor. La casa no va ser regirada en excés i adonar-se'n del robatori va ser gairebé casual. En arribar la meva mare diumenge matí a la casa va veure que els gats que tenim eren voltant per fora el jardí" i segons la Carla això va ser el que li va fer notar que alguna cosa rara passava i és que "la nit abans els havia deixat dins la casa tancats".

"Estava clar que algú havia entrat a la casa" detalla la Carla, que a partir d'aquell moment va començar el procés per saber exactament que s'havien sostret el o els lladres i a partir d'aquí la denúncia a la Comissaria dels Mossos d'Esquadra.

Dilluns, i el grup de whatsapp treu fum

Avui el grup de whatsapp de la "Plataforma Veïns de la Jonquera" treu fum. Els seus integrants denuncien més i més incidents o robatoris: que si dues bicicletes d'una casa, que si una botiga d'alimentació un altre dia, que si han pujat en un mas, que si han tornat a robar a la casa de les bicicletes i ara s'han emportat una gàbia amb ocell inclòs, que si un conegut del poble anomenat "el loco" es passeja a hores intempestives i amb actituds encara més estranyes per carrers del barri vell. I per acabar-ho d'arreglar, però no s'especifica quin dia, fins a 3 baralles de matinada davant l'edifici de La Caixa. Sembla que a la 3a va ser "la vençuda" i s'hi va presentar una patrulla de Mossos, explica un veí, que hi adjunta una fotografia de la situació.

I és que tot plegat pot semblar una història llunyana i de mal gust, però el cert és que això passa a la Jonquera i l'ambient comença a ser "incontrolable", segons afirmava un altre dels integrants del grup.

De moment la Plataforma ja ha demanat permís per a una concentració de denúncia de la situació i protesta. La data? El dimecres 18 d'octubre a les 8 del vespre a la plaça de l'Ajuntament.

I altres, mentrestant, informen de com està la recollida de signatures. "Tu quantes en tens" o "quantes te'n falten per omplir un full"? Tothom hi diu la seva i a vegades costa seguir quin fil de pregunta-resposta cal seguir. Es barregen els continguts i arguments dels temes: concentració de protesta, robatoris, incidents, baralles, signatures, policies, nous membres que ingresses al grup de whatsapp, estratègies i malentesos, un pregunta en castellà, un altre respon en català, o a l'inversa, així és com tot i tothom hi té el seu espai.

Avui és dilluns 16 d'octubre, 8 del vespre quan redacto aquesta notícia i el whatsapp continua, literalment, traient fum. Ja es parla d'una altra concentració per demà mateix, dimarts, amb visita de càmeres de televisió. Alguns, per fi i amb alegria, asseguren que "per sort algú ens escolta" i podrem fer saber a tothom "el que està passant a la Jonquera".

Tanco la notícia i alguns adverteixen que demà no és un bon dia, que hi ha un enterro. Tothom hi diu la seva i no queda clar si al final es farà concentració improvisada o no.

I mentrestant el whatsapp treu fum, un missatge per minut. Impossible de seguir. O potser és un reflex de la Jonquera d'avui, impossible de seguir, o d'entendre.

Ivan Sanz
Balcó exterior però dins el pati-jardí de la casa per on van entrar els lladres a la casa de Rosa Farré

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article