El MUME organitza una visita guiada al mas Can Descals de Darnius

Durant els últims mesos de la Guerra Civil es va habilitar com a dipòsit del patrimoni artístic català

Història

Cartell promocional
Cartell promocional | MUME
En el marc del programa cultural Som Cultura. El festival de les experiències culturals Costa Brava i Pirineu de Girona. Novembre 2017 (promogut pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona), el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (MUME) i l'Associació d'Amics del MUME han organitzat una activitat pel dissabte 25 de novembre. Es tracta d'una visita guiada al Mas Can Descals de Darnius que es titularà Resseguint les passes de l'evacuació del patrimoni artístic català. Febrer de 1939.

La visita, que compta amb la col·laboració de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, anirà a càrrec dels historiadors Joaquim Nadal i Gemma Domènech (que formen part de la institució). 

El punt de trobada serà el mateix MUME, a les 10 del matí. A les 10.30 h, els participants sortiran en bus cap a Darnius. Un cop allà, a les 11 h començarà la visita a les dependències de Can Descals. I a les 13 h el bus tornarà a portar els assistents al MUME.

L'activitat valdrà 6 euros (que s'hauran d'abonar el mateix dia 25). Com que les places són limitades, cal fer una inscripció prèvia, que es pot fer directament al MUME (trucant al telèfon 972 55 65 33 o enviant un correu electrònic a info@museuexili.cat), o bé a través del president de l'Associació Amics del MUME, Jordi Cabezas (629 79 09 06; jcabezas4647@gmail.com).


DIPÒSIT DEL PATRIMONI ARTÍSTIC

El mas de Can Descals va ser un espai habilitat com a dipòsit del patrimoni artístic català durant els darrers mesos de la Guerra Civil, juntament amb l'església de Sant Esteve d'Olot o el Mas Perxés d'Agullana. El Conseller de Cultura de la Generalitat d'aleshores, Carles Pi i Sunyer (1888-1971); el Sotssecretari de Cultura de la Generalitat, Ramon Frontera Bosch (1900-1987), i el cap de la Secció de Museus del Patrimoni Històric, Artístic i Científic de Catalunya, Joan Subias Galter (1897-1984), van ser alguns dels representants polítics i tècnics que van gestionar els trasllats a Can Descals i els fons artístics que van passar pel mas. Durant la retirada, el President de la Generalitat, Lluís Companys (1882-1940), va fer estada a Can Descals abans de residir puntualment al Mas Perxés d’Agullana i marxar a l'exili definitivament. Entre el 7 i el 9 de febrer del 1939, al límit de l'arribada de l'exèrcit franquista,  Can Descals va ser parcialment evacuat en una operació de trasllat ordenada pel Govern central de la República i dirigida pel Tinent de Carrabiners Alexandre Blasi.
C:

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article