Un inspector de policia escriu una novel·la negra basada en fets reals amb algunes escenes a la Jonquera

Es tracta de 'La núvia morta al país del vent', que està ambientada majoritàriament a Portbou

Cultura

Portada de la novel·la
Portada de la novel·la | Infojonquera

“Portbou, 4 de setembre del 1990. Primera hora del matí. El cos d’una noia jove, amb un vestit blanc, que recorda el d’una núvia, apareix penjat d’un arbre a prop del cementiri. Una dona que va sortir de casa de bon matí va ser la primera que va percebre la pertorbadora visió. El camió de les escombraries havia passat poca estona abans i els operaris no havien advertit la presència de la núvia penjada. Feia molt poc de la mort. La maquinària investigadora es va posar en marxa comptant que no tardarien a saber qui era la misteriosa dama vestida de blanc penjada. Les sandàlies eren a terra, ben posades i alineades, un detall que avalava la tesi del suïcidi. Cap senyal de violència feia pensar que la noia hagués estat víctima d’una mort criminal. Però qui era la noia, la víctima? Han passat 25 anys i encara no se li ha pogut posar nom”.

Així comença la novel·la La núvia morta al país del vent, escrita per l'inspector del Cos Nacional de Policia Rafael Jiménez, que acaba de publicar l’editorial Principal de los Libros. Tal com va avançarr El Punt Avui, Rafael Jiménez va llegir un reportatge que la periodista Tura Soler va escriure sobre el cas en un bar, i va quedar impactat pel relat. Des d'aquell moment, va quedar apoderat de la idea de construir un relat de ficció per donar nom i una història a la protagonista d’un de tants casos de morts de persones sense identificar.

I a partir d’aquesta història real, Jiménez ha construït l’argument de la seva novel·la, ambientada a l’Empordà, on els seus protagonistes, un policia, l’inspector Garibaldi, i una periodista del diari El Punt, Anna Serra, s’endinsen en un món de corrupció, màfies, prostitució... fins a esclarir les circumstàncies de la mort de la noia i posar-li nom. En la ficció. Perquè 27 anys després, la noia no ha estat identificada i el jutjat de Figueres no ha donat resposta a la petició que li va fer la Guàrdia Civil fa mesos per exhumar el cos i treure mostres d’ADN, incloure-les en totes les bases de dades de desapareguts i esgotar la darrera possibilitat d’identificar-la, en el món real.

La novela transcorre majoritàriament a Portbou, però inclou ramificacions a la Jonquera, un municipi que l'inspector i escriptor defineix com "el prostíbul d'Europa" i una zona "d'alta activitat de les màfies de la prostitució".

Font: El Punt Avui

C:

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article