Els productors de Poma de Girona critiquen les traves que es troben al punt d'inspecció fronterer de la Jonquera

Lamenten que han d'obrir palets de fruita i desfer columnes de mercaderies

Economia

El "boicot" als productes catalans també afecta els productors de Poma de Girona. El president del Consell Regulador de la Identificació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona, Llorenç Frigola, ha explicat el cas d'un distribuïdor de Madrid que els demana "treure de la fruita l'etiqueta que l'identifica com a tal". Una situació que Frigola espera que sigui "passatgera" i lligada a la situació política actual. Aquest fet, però, s'ha vist compensat per un increment de les vendes a l'exterior en l'actual campanya. Fins a principis de novembre, un 60% de les pomes s'han venut a l'estranger, mentre que en tot l'any passat el global va ser d'un 44%. Tot i això, els productors es queixen dels problemes que tenen per passar controls a la Jonquera. Aquest any la producció s'espera que sigui de 80 milions de tones.

Les pomes de Girona es venen sense ser identificades com a tals per evitar el "boicot". Aquesta realitat l'ha admès aquest dilluns el president del Consell Regulador de la IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola. En concret, Frigola ha explicat el cas d'un distribuïdor de Madrid que els demana que les pomes es venguin sense les etiquetes identificatives que s'enganxen a la fruita. Frigola admet la situació però li vol treure ferro confiant que "això ja passarà". El distribuïdor madrileny que ha citat els demana que s'enviïn les pomes sense cap tret identificatiu del seu origen català. En paral·lel, Frigola assenyala que, de fet, la dependència del mercat estatal és "cada cop més baixa". Aquest any més de la meitat de les pomes de la IGP es venen fora del mercat estatal. En concret, sis de cada deu pomes que s'exporten tenen un destí estranger, el que suposa un increment de 14 punts respecte a l'any passat.

El protocol d'exportació
Aquest creixement de les exportacions es produeix malgrat els problemes que els productors de Poma de Girona tenen amb el Punt d'Inspecció de la Frontera (PIF) de la Jonquera. Frigola assenyala que, per fer els controls de seguretat, s'han d'obrir els palets de fruita per tal de comprovar-ne la seva qualitat. "Et demanen una caixa de cada palet i no sempre és la de dalt", explica Frigola. El resultat és que el control obliga a desfer les columnes de mercaderia. I després el producte arriba a destí "desmuntat", a diferència del que passa amb les pomes franceses i italianes. "La inspecció fitosanitària ells la fan telemàticament", es lamenta.

Aquesta situació, creu Frigola, es deu a que els inspectors destinats a la Jonquera "són de fora i només volen que els traslladin a la seva província".

Per tal de que els palets arribin en bones condicions, els productors s'han ofert portar una vintena de caixes a part per després tornar-lo a deixar com ara. "Ens diuen que no perquè això no està dins del protocol", explica el president del Consell Regulador de Poma de Girona. A més, Frigola assegura que quan hi ha cua de vehicles al PIF els demanen que tornin l'endemà.


Font: ACN
C:

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article