Els creditors de TP Ferro demanen ara un arbitratge a Brussel·les

Reclamen més de 500 milions d'euros per la fallida de l'empresa, que ja no gestiona el tram transfronterer del TAV

Economia

TP Ferro gestionava tot el tram transfronterer
TP Ferro gestionava tot el tram transfronterer | Infojonquera.cat
Els creditors de la fins fa poc concessionària del tram transfronterer del Tren d'Alta Velocitat (TAV), TP Ferro, ha llançat una nova ofensiva perquè els governs espanyol i francès -que van liquidar la companyia després d'un concurs de creditors- busquin un arbitratge per resoldre l'explotació del túnel del Pertús.

La companyia, que a l'agost ja va presentar la sol·licitud d'arbitratge als dos Governs, l'ha demanat també a Bèlgica. Segons els advocats que els representen, els governs espanyol i francès estan defugint les seves responsabilitats. Els reclamen més de 500 milions d'euros en concepte d'una figura similar a la Responsabilitat Patrimonial de l'Administració (RPA).

Recordem que el 2004 la companyia espanyola ACS i la francesa Eiffage van crear TP Ferro per construir i explotar el tram transfronterer del TAV. L'obra els va costar 1.200 milions d'euros (més del que s'havia previst inicialment), i la mala previsió pel que fa al pas de trens (n'hi passen menys dels que s'havien previst) va provocar problemes econòmics a l'empresa. Al 2014 la companyia va començar diversos tràmits per intentar renegociar el deute, però després de molts intents no se'n va sortir i els estats espanyol i francès li van rescindir el contracte. L'empresa va denunciar els governs, però el Tribunal d'Arbitratge de Ginebra, que és qui va portar el cas en el seu moment, els va denegar la indemnització multimilionària que reclamaven. Finalment TP Ferro va haver de presentar un concurs de creditors. Després de moltes gestions, el 2016 va entrar en fase de liquidació.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article