El MUME organitza sis visites guiades per diversos indrets vinculats a l'exili del 1939

Són activitats familiars que es faran a la Jonquera, Agullana, la Vajol, Portbou, Cotlliure, Elna i Argelers

Cultura

Es continuaran fent les jornades de portes obertes al MUME
Es continuaran fent les jornades de portes obertes al MUME | MUME.cat
Coincidint amb el seu desè aniversari, el Museu Memorial de l'Exili (MUME) ha organitzat per al primer semestre d'aquest 2018 una sèrie de sortides familiars per diversos indrets vinculats a l'exili del 1939. Es tracta de rutes per Agullana, la Vajol, Cotlliure, Argelers, Elna i Portbou que es complementaran amb les habituals jornades de portes obertes i visites guiades pel mateix MUME (que es continuaran fent l'últim diumenge de cada mes).

De moment se n'han programat sis. La primera serà el 14 de gener: rere el títol "Descobrim el tresor de la República!", l'activitat començarà amb una visita guiada al MUME i, d'aquí, els participants es traslladaran als boscos de la Vajol per trobar la Mina d'en Canta, on es van guardar els fons i les divises del Banc d'Espanya i algunes obres d'art.

La segona sortida serà el 4 de febrer, i inclourà visites guiades tant al MUME com al Centre d'Interpretació sobre l'Exili Cultural Català de 1939, ubicat a la plaça Major d'Agullana. Aquesta activitat es titularà "La pequeña zona roja. Els últims dies de la Guerra Civil a l'Empordà".

La següent activitat es farà el 4 de març, i portarà per lema "Estos días azules y este sol de la infancia. La mort d'un poeta a l'exili". Des del MUME, els participants es desplaçaran al Cotlliure, on el poeta Antonio Machado va viure les seves últimes setmanes i va ser enterrat. La ruta inclourà una visita a la tomba de l'artista, espai de memòria i record on els participants llegiran alguns dels seus poemes. 

L'1 d'abril, la sortida familiar serà a la Maternitat d'Elna i a la platja d'Argelers, on es va instal·lar un dels camps d'internament per a republicans més famosos de la història. L'activitat s'anomenarà "Argelers i Elna: el dolor de l'internament i la llum de l'esperança".

La següent visita s'anomenarà "La doble frontera. Portbou en els anys de plom de la II Guerra Mundial". Serà el 6 de maig, i els participants es trobaran directament a Portbou, municipi que es va convertir en la via de sortida de molts republicans al final de la Guerra Civil i que, uns mesos més tard, també va ser una de les principals vies d'entrada de jueus i antifeixistes que fugien de l'horror nazi. L'activitat inclourà visites al cementiri, el monument Passatgers de Dani Karavan (dedicat a la memòria de Walter Benjamin) i el Coll de Belitres.

I l'última visita, el 3 de juny, serà a la Jonquera. Rere el lema "Les fortificacions de Franco. Coneix els búnquers de la Jonquera", els participants descobriran les construccions i obres militars que hi ha amagades al paisatge jonquerenc. Assentaments de metralladores i de canons antiatacs preparats per frenar una invasió militar externa durant la dècada dels quaranta. Després d'haver visitat el MUME, els assistents podran entrar en un búnquer i caminar per la seva trinxera.

Totes les visites duraran mitja jornada: està previst que comencin a les 10 h (excepte en la sortida de Portbou, el punt de trobada serà el mateix MUME) i acabin cap a les 14.30 h. Els desplaçaments es faran amb vehicles particulars (dels participants) i el dinar no estarà inclòs.

Per participar a les sortides cal fer una inscripció prèvia (hi ha un màxim de 25 places, i si no hi ha un mínim de 10 persones inscrites no es farà l'activitat). La inscripció es pot fer a través del correu electrònic info@museuexili.cat o trucant al 972 55 65 33. El preu de les sortides és de 15 euros per als adults i de 8 euros els nens d'entre 7 a 12 anys. Hi haurà, però, tarifes reduïdes per a grups de 10 participants o més (12 euros els adults i 5 euros els nens).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article