Demà es presenta el documental 'Las dos guerras del fotógrafo Boix' al MUME

El film explica la importància del treball de Boix en els judicis de Nuremberg

Cultura

Cartell de la presentació
Cartell de la presentació | MUME
El director del Museu Memorial de l'Exili (MUME), Jordi Font; el membre de la Comissió de la Dignitat Josep Cruanyes i el portaveu de l'associació Fotoconnexió Ricard Marco presentaran demà el documental Las dos guerras del fogógrafo Boix al MUME.

El fotògraf Francesc Boix és conegut per haver muntat una cadena de robatoris de negatius al camp d’extermini nazi de Mauthausen. I una part dels clixés sostrets es van convertir en proves incriminatòries contra els nazis en els judicis de Nuremberg. De fet, Boix va ser l’únic espanyol que va comparèixer com a testimoni al Tribunal Internacional de Nuremberg, on va mostrar part d’aquests documents gràfics robats al camp d’extermini, en què van ser deportats més de 7.000 republicans espanyols durant la II Guerra Mundial. I el 2015 RTVE va produir el documental Las dos guerras del fotógrafo Boix, amb guió de Joan Sella, realització de Pilar Granero i producció d'inma de Vicente.

El film dóna a conèixer precisament la importància del treball de Boix en els judicis de Nuremberg i revela una col·lecció inèdita de fotografies de la Guerra Civil espanyola. És la conclusió a què ha arribat un grup d’investigadors que ha treballat sobre un fons fotogràfic recuperat en un mercat del sud de França.

Els investigadors, que són membres de les associacions Comissió de la Dignitat i Fotoconnexió, van constatar l’autoria de la meitat del fons fotogràfic. Els treballs de documentació sobre l’autor van culminar amb una prova cal·ligràfica en què els pèrits van concloure que les anotacions manuscrites que portaven els embolcalls d’alguns negatius havien estat redactades per Boix.

En aquest examen, els cal·lígrafs també van distingir una segona persona que podria ser el seu pare, Bartolomé Boix, que va ser qui va introduir al seu fill en el món de la fotografia.

La col·lecció fotogràfica relacionada amb la Guerra Civil espanyola captura escenes del front republicà d’Aragó i del front del Segre, el 1938. Boix tenia 17 anys i va passar a França a principis de 1939. Com milers de refugiats republicans, va ser internat en un camp de concentració per les autoritats franceses. La hipòtesi dels investigadors és que el fotògraf es va desfer o va perdre els negatius en un dels camps on va ser internat.

L'acte de presentació es farà a les 11 h al museu, i coincideix amb el període d'exposició de la mostra temporal Els primers trets de Francesc Boix, que es podrà visitar al MUME fins l'11 de febrer.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article