Jaume Mach porta l''Anunnakis' a Roses

La mostra es va inaugurar ahir a la sala d'exposicions de Ca l'Anita

Cultura

Un dels quadres de la mostra
Un dels quadres de la mostra | Jaume Mach
El pintor jonquerenc Jaume Mach va presentar ahir dissabte la nova col·lecció de quadres en els que ha estat treballant el darrer any, Anunnakis, a Roses. La inauguració es va fer a la sala d'exposicions de Ca l'Anita de Roses (plaça de Sant Pere, 2). I hi van participar l'alcaldesa de Roses, Montse Mindan; el regidor de Cultura, Francesc Giner; l'historiador de l'art Enric Tubert (que va fer la glosa de l'acte), el performer Joan Casellas, i el periodista Josep Pérez.

La paraula Anunnakis està lligada als origens de l’espècie humana, i fa referència, a grans trets, a unes deïtats vingudes d’un altre planeta, que diversos divulgadors als darrers temps en escrits o programes de televisió, defensen que van instal·lar-se a l’antiga Mesopotàmia (avui l’Irak) fa mig milió d’anys per instaurar, mitjançant experiments genètics, el que avui coneixem com l’Hommo Sapiens.

El jonquerenc Jaume Mach es defineix com a pintor esotèric, per això no és d’estranyar que l’hagin atret aquests Anunnakis. De la mateixa manera que fa anys el van atraure les forces de l’univers, els aborígens australians o les fonts d’energia que encerclen les persones, temes als quals va dedicar anys de treball i sèries de quadres. Aquest 2018 Mach ha posat el punt de mira en els Anunnakis, però no per defensar una teoria, sinó per obrir-nos una porta a una nova forma de mirar qui som.

En l’estrictament formal, amb el pas del temps Mach ha definit clarament el seu estil: continua treballant sobre metacrilat, on crea un fons d’aires còsmics sobre el qual suren els protagonistes de les seves històries. En aquest cas, unes deïtats amb formes humanoides, cadenes d’ADN i forats negres que duen a altres galàxies, coses, gairebé  totes relacionades amb la ciència, i no amb l’esoterisme, per mirar d’atorgar així una mena de “patent de cors” de serietat al seu relat i deslligar-lo de lectures frivolitzades. 

La mostra es podrà visitar fins al 18 de febrer. I l'horari serà de dilluns a divendres de 9 h a 14 h i de 17 h a 20 h; i els dissabtes, diumenges i festius de 12 h a 14 h i de 17 h a 20 h.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article