Una exposició mostra diferents visions sobre les fronteres i el procés independentista, a Perpinyà

La mostra consta de cinc assajos, un dels quals se centra exclusivament en el Pertús i els Límits

Cultura

Una de les imatges de Milhet que es pot veure a l'exposició
Una de les imatges de Milhet que es pot veure a l'exposició | J.C. Milhet/ACN
On són les fronteres? I, sobretot, com es tradueixen a nivell cultural i geopolític? Aquest és l'objectiu que volia desxifrar el fotoperiodista J.C. Milhet quan es va presentar a la iniciativa que el Centre Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà va endegar l'any 2016, i que ofereix una residència de dos mesos per crear un projecte fotogràfic i formar estudiants de diferents nivells sobre el procés de captar imatges. Hi optaven cinc fotoperiodistes més, però el centre va escollir la idea de Milhet. I durant aquest temps ha treballat amb prop de 250 estudiants de vuit centres educatius de la zona. El resultat: cinc assajos (un dels quals centrats estríctament en el Pertús i els Límits) amb 55 fotografies i 126 retrats. 

Els alumnes més petits dels centres Santa Teresa de Perpinyà, Jean Alio i Oncle Jules de Pointella, i els de primària de Sant Assiscle i Romain Rolland hi han participant elaborant retrats entre ells, sota la idea de les fronteres invisibles que existeixen entre aquells que no es coneixen. Els estudiants del Col·legi François Mitterrand de Toulouges han abordat la temàtica de les fronteres a l'escola captant amb la càmera les línies aparentment imperceptibles que hi ha entre el personal que treballa als centres. Els del Liceu Maillol s'han desplaçat a les poblacions de Cervera i Portbou per captar la vida d'aquestes poblacions que viuen a cavall entre la Catalunya Nord i Sud. I els del Liceu d'Aragó han anat fins al Pertús per abordar la vessant econòmica dels límits fronterers. 

Entendre la situació a la "Catalunya del Sud"
El projecte també ha abordat la situació política a Catalunya i la "crisi del procés independentista". Aquesta part del treball l'han elaborat joves del Servei de Juventut de Perpinyà, que han viatjat en diverses ocasions a Girona per captar instantànies de les mobilitzacions que s'hi han fet després de la celebració del referèndum. 

També han parlat amb polítics i representants de la Generalitat. I van assistir a la mobilització que es va celebrar a Perpinyà en motiu de la diada de la Catalunya Nord el passat mes de novembre.

El tràfic de diners, tabac i estupefaents
Tot plegat, se suma a l'assaig elaborat pel propi Milhet, que s'ha centrat en les tasques que realitza la policia de Duanes. "Vaig tractar directament amb l'Administració a tres nivells: la frontera francesa amb Andorra per la qüestió del tràfic de tabac i el fluid financer, i la frontera del Pertús i Portvendres, sobre el tràfic de diners i estupefaents". Milhet, afincat al Boulou, coneix de ben a prop els avantatges i inconvenients de viure en una zona fronterera. "La qüestió de Catalunya impacta ara més que mai en aquesta zona", remarca.

Era complicat aglutinar visions tant diverses sobre un mateix concepte, però Milhet assegura que està "satisfet" amb el resultat i que s'han aconseguit imatges de "gran qualitat". "Són diferents exposicions que donen una sola visió sobre les fronteres", insisteix. 

Cadascun dels cinc assajos compta amb deu imatges (excepte el del fotoperiodista que conté quinze instantànies). Els cinc reportatges s'instal·laran a la sala dedicada a les exposicions permanents, mentre que el centenar de retrats es col·locaran a l'esplanada del Convent dels Mínims, a l'entrada del centre. La mostra es podrà visitar fins el 31 de març.

Font: ACN

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article