El MUME es connecta amb altres museus de la comarca per celebrar el Dia Internacional dels Museus

La iniciativa es farà demà, però durant tot el cap de setmana hi haurà jornades de portes obertes

Cultura

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) ha organitzat diverses activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus 2018, que és demà, 18 de maig. Durant tot el cap de setmana (divendres, dissabte i diumenge), i coincidint també amb la Festa de la Pentacosta de la Jonquera, es faran jornades de portes obertes. A més, demà s’hi varà l’activitat Connectem els Museus de la Comarca (Una comarca de Museu).
 
Museus connectats
La xarxa de museus altempordanesos Una Comarca de Museu, formada per vuit museus, promou una activitat conjunta donant visibilitat a vuit peces de les seves col·leccions amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2018. L’acció conjunta Connectem els museus de la comarca consisteix en la tria d’una peça de cadascun dels museus que tingui una vinculació amb algun altre museu de la xarxa. Cada museu ha col·locat en un lloc preferent de les seves instal·lacions una obra que enllaça o es connecta amb la col·lecció o la temàtica d’algun altre museu.
 
Peces especials
Les peces triades pels diferents museus són dibuixos, escultures, eines, jocs, joguines i estris que serveixen per a establir una vinculació amb un altre museu:
Museu de l'Empordà: Dibuix de Josep Bartolí "Les cues durant la Guerra", c. 1940.
Museu Memorial de l'Exili: Joc de dòmino d'ossos de vedella del camp de concentració d'Agde (França, 1939).
Museu del Joguet de Catalunya: Màquina de cosir de joguet (Alemanya, 1900).
Museu de la Tècnica de l'Empordà: Màquina de cosir sacs Singer portàtil (model 35K 1), USA, 1915.
Ecomuseu Farinera -Castelló d'Empúries: Lligadora de garbes, s. XX.
Museu de l'Anxova i la Sal: Gambina, s. XX.
Museu d'Arqueologia de Catalunya -Empúries: Nina articulada de terrissa d’època grega ( s. V a.C- s- IV a.C).
Museu Ciutadella de Roses: Estatueta en bronze del déu Mercuri: s. II dC.
 
Jornada singular
El 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment mundial organitzat des de 1977 pel Consell Internacional dels Museus (ICOM). Aquesta edició de 2018 es presenta sota el lema "Museus hiperconnectats. Nous enfocaments, nous públics”, reconeixent les connexions que els museus estableixen amb la comunitat, el seu paisatge cultural o el seu entorn natural.

Sens dubte, les noves tecnologies permeten als museus arribar més enllà del seu públic habitual a través d’una cosa tan senzilla com és un hashtag, alhora que presentar les seves col·leccions d’una forma diferent i totalment innovadora, atraient noves audiències i superant les limitacions d’espai i temps. Algunes de les etiquetes més populars són #comarcademuseu, #DIM2018, #IMD2018 o #diainternacionaldelsmuseus2018.

El tema d’aquest DIM 2018 incideix en l’oportunitat que tenen els museus de cercar nous enfocaments i nous públics a través de l’anàlisi, la consolidació i la creació de connexions. Més enllà de l’ús i l’aprofitament de les noves tecnologies, els museus participen cada cop més del seu entorn immediat, treballen amb la comunitat local i desenvolupen projectes de col·laboració amb nous segments de públic que també estableixen connexions.
C:

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article