Josep Calvet explicarà les condicions de vida dels exiliats, al MUME

Demà al matí impartirà la conferència 'Girona, lloc de pas de refugiats de la Segona Guerra Mundial'

Cultura

D’acord amb les recerques de l’historiador Josep Calvet, especialista en l’estudi del pas de refugiats a través del Pirineus durant la Segona Guerra Mundial, a l’entorn de 80.000 persones haurien emprès aquest camí de manera legal i il·legal. La tipologia dels fugitius era ben diversa. Pilots d’avió britànics, canadencs o americans abatuts en sòl francès que els seus països volien recuperar, milers de ciutadans francesos que escapaven de l’ocupació nazi i que havien optat per la resistència antifeixista, i un no menys nombrós grup de jueus procedents de diversos països europeus que fugien de la persecució a què els havia sotmès l’Alemanya hitleriana. Les terres gironines, especialment en la seva franja fronterera, van tenir un paper principal en aquest episodi de la Segona Guerra Mundial. Molts dels refugiats foren detinguts en el seu trajecte, se’ls obrí expedient i foren reclosos en diversos recintes com la Carbonera i el Castell de St. Ferran a Figueres o la presó i l’hospici de Girona.

I això és el que l'historiador Josep Calvet explicarà en la conferència que impartirà demà al matí al MUME (11 h). Rere el títol Girona, lloc de pas de refugiats de la Segona Guerra Mundial, explicarà les condicions de vida d’aquelles persones i d’unes actuacions governamentals encara poc conegudes, les quals palesen, entre altres coses, les ambivalències del franquisme durant el conflicte mundial.

Josep Calvet
Nascut el 1965 a la Pobla de Segur (Lleida), Calvet és doctor en història i investigador membre del Servei d’Història, Patrimoni i Documentació de la Universitat de Lleida. Ha dedicat bona part de les seves recerques a estudiar els primers anys de franquisme als Pirineus. És autor del guió dels documentals: Terra de frontera. Els Pirineus catalans entre dues guerres (1938-1945) i Avions i aviadors de la Segona Guerra Mundial als Pirineus, editats per la Universitat de Lleida. També ha coordinat el projecte de creació del museu El Camí de la Llibertat, inaugurat l’any 2007 a Sort. I és assessor històric del projecte Perseguits i Salvats que impulsa la Diputació de Lleida per recuperar els camins de fugida pel Pirineu de Lleida de famílies jueves perseguides pel nazisme.

Entre els seus llibres destaquen els següents: Les muntanyes de la llibertat. El pas d'evadits pels Pirineus durant la Segona Guerra Mundial, 1939-1944. L'Avenç, 2008 (Editat en castellà per Alianza editorial l'any 2010); Huyendo del Holocausto. Judíos evadidos del nazismo a través del Pirineo de Lleida. Editorial Milenio, 2014; Poble català, posa't a caminar. 40 anys de la Marxa de la Llibertat. Angle editorial, 2016, conjuntament amb Oriol Lujan.

La xerrada que impartirà demà a l'Aula Pedagògica del MUME s'emmarca en l'exposició Évadés. 29 décembre 1943, de Jacques Léonard.
 


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article