Desarticulen una banda criminal que assaltava turistes a l'AP-7

Actuaven a tot el territori català, des de la Jonquera fins a Tarragona

Successos

La banda aprofitava que a l'estiu hi ha més afluència de vehicles
La banda aprofitava que a l'estiu hi ha més afluència de vehicles | Infojonquera.cat
Els Mossos d'Esquadra van desarticular la setmana passada una organització criminal que furtava a turistes a les àrees de servei de l'AP-7 des de la Jonquera fins a Tarragona. En total han detingut 15 persones, totes d'origen kosovar, que sostreien objectes de valor i diners de l'interior de vehicles que hi havia aparcats a les àrees després de distreure els seus ocupants. I gairebé sempre feien servir el mateis modus operandi: deien a les víctimes que tenien la roda punxada i simulaven que els ajudaven. Fins ara, els investigadors han pogut implicar-los en una cinquantena de fets comesos en els 6 mesos que ha durat la investigació en què haurien obtingut més de 150.000 euros de benefici en metàl·lic, divisa estrangera i objectes de valor com joies o electrònica.

Les detencions es van fer el dimecres de la setmana passada (6 de juny) a diversos municipis de la demarcació de Barcelona (Castelldefels, Badalona, Barcelona, i Vilanova i la Geltrú). Els arrestats estan acusas de presumptes delictes de futs, contra la seguretat del trànsit, falsificació documental i robatori amb intimidació. Gairebé tots són multireincidents i acumulen centenars d'antecedents policials. De fet, n'hi ha alguns que ja actuaven l'any 2013, quan els Mossos d'Esquadra els van detectar i detenir en diverses ocasions.

La investigació, que ha comptat amb la col·laboració de l'empresa Abertis autopistes, va començar a finals de l'any passat, quan la policia catalana va saber que s'havia produït un furt de 27.000 euros al quilòmetre 120 de l'AP-7. D'aleshores ençà, els investigadors han acreditat que els detinguts tenen un grau d'especialització molt elevat, perfeccionat al llarg dels anys, i que els membres de l'organització tenen uns rols definits i escullen víctimes majoritàriament d'origen estranger, per les grans quantitats de diners que acostumen a portar ja que estan de vacances. Actuaven en tres grups però es coordinaven i estaven dirigits per quatre caps de l'organització.

L'organització desarticulada té una forta base establerta a Catalunya i es nodreix de components itinerants que aprofiten per actuar la temporada d'estiu en què hi ha una major afluència de persones estrangeres a les autopistes. Posteriorment per evitar que la policia els detingui abandonen el país durant un temps i continuen actuant en altres països. I tots utilitzen documentació falsificada de forma habitual per identificar-se quan son detectats per agents de policia, així com per llogar els vehicles.

Dels investigats que formen l'organització criminal, només sis tenen domicili estable al nostre país, mentre que la resta s'allotjaven de forma temporal a Catalunya en diversos hostals i hotels de diferents poblacions durant el període que s'organitzaven per cometre els furts. Altres integrants del grup canviaven contínuament els domicilis on vivien per tal de dificultar la feina dels investigadors, mentre que els que vivien en domicilis estables han pres mesures de seguretat molt avançades per evitar ser detectats i seguits.

Els 15 membres del grup detinguts van passar a disposició judicial el 8 de juny. El jutge va decretar llibertat amb càrrecs per tots ells amb diferents mesures cautelars, i va decretar ordres d'allunyament de 200 metres de l'autopista AP-7 sense limitació territorial per a dotze d'ells. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.


Font: Agències

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article