Francesc A. Picas mor als 96 anys

Era l'autor dels 'Pastorets' que es representaven a la Jonquera, entre moltes altres obres

Vida social

El cèlebre jonquerenc Francesc d'Assís Picas Pons, excol·laborador de L'Esquerda de la Bastida i autor de l'obra de teatre d'Els Pastorets que es representava a la Jonquera, va morir divendres als 96 anys d'edat.

Nascut a l'Ametlla de Merola (Berguedà) el 1922, Picas es va traslladar a la Jonquera el 1953, i aquí va fundar l'agència de duanes Picas Via Europa S.A. Però una de les seves grans passions era la història, i era un profund coneixedor de la història de la persecució religiosa a Catalunya. Això el va portar a pronunciar diverses conferències al llarg de la seva vida, i també va escriure diverses obres de teatre, llibres i novel·les. Entre els títols més destacats hi ha Historia de la persecució religiosa a Catalunya (1936-1939), Les llàgrimes del Cardenal (una biografia del cardenal Vidal i Barraquer), L’heroica dona catalana durant la persecució religiosa a CatalunyaViacrucis de Crist i de la seva EsglésiaEntre l’angoixa i l’esperança (teatre), Mossèn Jacint Verdaguer poeta de Maria i de la fe del poble català o Historia de la industria tèxtil dels segles XIX i XX. També va escriure diverses rondalles, la lletra de sardanes i la de l’havanera pacifista L’Avi Quim no va anar a Cuba.

La seva creació més destacada, però, va ser, sens dubte, els Pastorets La Flor de Nadal, un espectacle nadalenc que s'ha representat a centres teatrals d'arreu de Catalunya (inclosa la Jonquera). De fet, els més famosos del país són Els Pastorets de l'Ametlla (Flor de Nadal), que el 2007 van ser guardonats amb La Creu de Sant Jordi de la Generalitat. A més, Picas també va escriure els Pastorets-Catecisme, unes estampes nadalenques per representar a les parròquies.

A part de la Creu de Sant Jordi, Hispania Màrtyr li va concedir el titol de «Mèrit martiral 2005». I també va guanyar el premi Molins de Rei per l'obra de teatre d'ambient tèxtil Vuit dies en família.

Paral·lelament, havia col·laborat molts anys a L'Esquerda de la Bastida, i actualment encara col·laborava en alguns mitjans de tipus religiós i econòmic, i al setmanari Hora Nova.

Comentaris

Mateu L\'Ametlla de Merola
1.

Recordem desde L'Ametlla de Merola,en Francesc un Ametlla que vivia a La Junquera i ens va deixar moltes obres de Teatre ,recordem Els Bandolers de Cantallops posada en escena prop de 60 vegades i
sobretot Ela Pastorets La Flor de Nadal estrenats l"anys 1954 i que actualment encara es representent.


Moltes Gràcies

Comenta aquest article