Fa 25 anys s’erigia el Menhir dels Palaus a L’Estrada

Reproducció del reportatge que va fer el diari El Punt sobre l'aixecament del Menhir
Reproducció del reportatge que va fer el diari El Punt sobre l'aixecament del Menhir | El Punt Avui
El Menhir de Palaus, situat a prop del mas del Forn, a la zona dels Palaus, fou trobat l’any 1975 per Joan Verdú Costa i donat a conèixer al grup Geseart per la seva filla Dolors Verdú. El 24 de juny de 1987, coincidint amb la festa de Sant Joan i amb el solstici d’estiu, el menhir que estava caigut va ser redreçat en el marc d’una festa popular.
L’acte va congregar prop de 300 persones de la Jonquera, Agullana, Cantallops i altres pobles que es van reunir al voltant del menhir la tarda del 24 de juny de 1987. No va ser un acte qualsevol, o d’ofici, sinó tot el contrari. Els organitzadors, un total de cinc ajuntaments i diverses entitats i associacions, van donar a l’esdeveniment una trascendència ben estudiada amb l’objectiu que servís per aconseguir un ampli suport popular i col·laboratiu. Va ser erigit uns poces metres més enllà del lloc exacte del camp on va ser trobat per així no destorbar les feines agrícoles. La festa de l’aixecament del menhir va comptar amb una mena de representació teatral protagonitzada per “empordanesos” prehistòrics que va tenir molt bona acollida pels assistents. L’esdeveniment va acabar amb un ball i un berenar-sopar pre-històric que incloïa la degustació dels “menhindros” i una “poció màgica” per a tots els convidats, que segons la crònica de l’època tot apunta que devien ser melindros amb forma de menhir i gust de galeta i sangria de vi de l’Empordà.

CARACTERÍSTIQUES

Situat en una zona agrícola i forestal amb vistes a la Jonquera, és un menhir de tipus fal·liforme de granit construït el 3.500-3.200 a.C. amb un pes de 3.235 kgs i un volum de 1,155 m3. Conserva l’orientació original d’est a oest. Per les seves dimensions de 3,20 m d’alçària, 0,78 m d’amplada i 0,38 m de gruix i per les inscultures o gravats que presenta, és un exemplar únic i l’any 1987 ja se’l va considerar el més important de Catalunya.

ARA FA UN ANY

El menhir dels Palaus, dins el terme municipal d’Agullana, però a tocar de la rotonda de Can Quartos, es va convertir fa un any enrere en un dels espais per exercir la prostitució ambulant. Així ho va denunciar Infojonquera.cat en la edició del 14 d’octubre del 2011 després que un lector de la revista l’Esquerda, i veí de Cantallops, va denunciar els fets a la revista per l’estat de deixadesa i brutícia que presentava tot l’entorn del monument prehistòric.
Un any després l’espai ha millorat. Tot i que encara s’hi poden trobar presevatius usats, mocadors de paper i tovalloletes higièniques, el cert és que el pas del temps i la pluja han fet força bé la seva feina i ja no són tant visibles. El matalàs de llit de matrimoni, a tocar del menhir, ja ha estat retirat i poc a poc l’espai va tornant a la normalitat.
(Font: L'Esquerda de la Bastida)

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article