Horts i vinyes, un cinturó de seguretat urbà contra el foc

Cultius de secà a l'entorn del casc urbà de la Jonquera
Cultius de secà a l'entorn del casc urbà de la Jonquera | Infojonquera.cat

Editorial

L’any 2009, quan ningú de la Jonquera podia ni tant sols intuir que tres anys més tard hi hauria un incendi com el patit el 22 de juliol passat, es va plantejar en una editorial d’aquesta revista la necessitat de buscar alguna zona del municipi on poder promoure horts. Uns espais agrícoles per a ús particular, pensant especialment en els jubilats de la nostra vila. La proposta tenia per objectiu facilitar, des de l’administració, la recuperació d’unes activitats tradicionals.

La menció ve al cas perquè, tres anys després d’aquell plantejament, hem pogut comprovar com el perímetre del casc urbà de la Jonquera va quedar afectat per les flames, especialment aquelles cases o edificis més propers al bosc. Els casos més extrems es van donar precisament en aquelles zones en què els arbres del bosc que envolta el casc urbà tocaven les cases. L’actual model de societat ha propiciat que els antics horts i camps de cultiu que hi havia a l’entorn del poble, que el protegien del contacte directe amb les flames, hagin anat desapareixent poc a poc.

L’experiència traumàtica viscuda el passat mes de juliol hauria de servir per buscar solucions pràctiques que evitin reviure la mateixa història d’un foc a tocar de les edificacions.

Creiem que podria ser una solució satisfactòria per a totes les parts el fet que, des de l’administració local, s’impulsés un cinturó o franja d’horts a l’entorn del perímetre del casc urbà. Curiosament el mateix incendi ha deixat a la vista moltes terrasses aixecades amb pedra que antigament ocupaven la falda de la muntanya i servien per superar el pendent, convertint-lo així en un espai parcel·lat i cultivable, ja fossin horts, vinyes o fruiters de secà.

Però per fer això caldria la implicació de l’administració local fent de mitjancera amb els propietaris dels terrenys, potser a canvi d’incentius fiscals, potser modificant el Pla General d’ordenació urbana o bé buscant fórmules imaginatives, que permetessin aquesta possibilitat.

El plantejament pot ser viable, assumible econòmicament pel seu cost gairebé nul i, a més, podria reunir cinc funcions d’interés general:
1 - Social (jubilats o aturats de llarga durada se’n podrien beneficiar)
2 - Paisatgística (imatge general agradable)
3 - Ecològica (ajuda a la biodiversitat de l’entorn)
4 - Protecció (franja de seguretat contra incendis)
5  - Econòmica (el cultiu de vinya pot tenir un retorn econòmic).

En resum, una proposta adient i sostenible per a un moment de dificultats econòmiques.

1 de desembre de 2012

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article