"És més fàcil penjar les queixes al Facebook que fer ús de l'espai Cafè amb l’alcaldessa”

Sònia Martínez Alcaldessa de La Jonquera

Sònia Martínez, alcaldessa de la Jonquera
Sònia Martínez, alcaldessa de la Jonquera | Particular
Sònia, quina valoració fas de la primera meitat de la legislatura?
La meva valoració és positiva. Han estat dos anys intensos en els que hem iniciat molts de projectes. El pacte amb el PSC ens ha permès tenir un govern fort i estable per encarar tots aquests reptes. Cada regidor/a té encomanades unes àrees i n’és el responsable, però el treball en equip està present en el dia a dia i cada setmana realitzem reunions de coordinació. Treballar amb un bon equip, amb persones amb empenta i dedicació fa que es puguin dur a terme  els nostres objectius i el fet de tenir un gran equip m’ha permès dedicar-me amb més intensitat als projectes i als ciutadans.

Dels projectes o programa que portava CIU (ara PDeCAT) en cartera per a aquesta legislatura, què es podrà concloure i què quedarà pendent?
Al final de legislatura s’haurà executat gran part del programa. En aquests moments ja s’han fet els arranjaments de l’avinguda 6 d’octubre. En primer lloc, es varen instal·lar uns gàlibs per prohibir la circulació de camions, s’ha posat una tanca perquè els jonquerencs puguin passejar tranquil·lament i de manera segura i s’ha asfaltat i pintat tota la senyalització vial. Les dues fases de la rehabilitació del cementiri també estan executades amb la construcció de columbaris. Al carrer Migdia s’han fet les voreres noves i s’ha asfaltat aquest carrer juntament amb el Carrer Horta d’en Geli i el Carrer Puig Falgués.  S’ha executat l’obertura de les franges de seguretat per la prevenció d’incendis. En aquests moments s’estan acabant  les obres del carrer Cantallops i Vidre i el canvi de gespa del camp de futbol que permetrà entrenar i jugar els 365 dies de l’any. I la primera fase del carrer Major s’executarà a principis de l’any vinent.

S’han instal·lat càmeres de seguretat al Portús que, juntament amb les de la N-II, a banda de ser una gran eina amb matèria de trànsit, ajudaran a lluitar contra la venda ambulant.

En els propers anys, se n’aniran instal·lant d’altres al centre vila i a les entrades del municipi per poder tenir controls d’accés a totes les entrades i sortides de la Jonquera.

Quedaran pendents alguns dels carrers del casc antic, ja que abans de realitzar les obres s’ha de resoldre el tema de l’ aparcament. Ja hi estem treballant i estem estudiant diverses possibilitats que han de resoldre aquesta problemàtica.
 
Els diumenges els carrers del polígon Vilella continuen sent un caos. Per què no se sancionen els infractors d’aquesta zona del municipi?
Els diumenges els camions no poden circular a França, motiu pel qual es queden a la Jonquera. Tots  els aparcaments d’aquesta zona estan plens i els camions aparquen malament, fet que origina aquests problemes de circulació. Fa més d’un any que mantenim reunions amb els propietaris del Polígon Vilella per tal de consensuar una actuació en el paviment i ordenar l’aparcament per acabar amb aquesta qüestió. La inversió que s’ha de fer supera el milió d’euros i l’Ajuntament creu que són els propietaris d’aquesta zona que s’han de fer càrrec d’aquesta, ja que el deteriorament és a causa dels camions que van als seus negocis. La majoria dels propietaris ja hi estan d’acord, però s’ha de aconseguir el consens per poder tirar endavant aquest projecte. Seguim treballant en aquest sentit.
 
Per quan l’inici del projecte de millora del riu Llobregat i el carrer Major?
El projecte de millora del riu ja s’hauria d’haver executat aquest any. El pressupost municipal del 2017 ja contempla una partida per aquesta actuació, però degut a unes gestions prèvies amb l’ACA s’ha demorat i s’executarà els primers mesos del 2018, que és quan els tècnics ens han assessorat que és el millor moment per fer-ho, en ser l’època que hi ha menys pluges.

Quant al Carrer Major, després de diverses reunions amb tècnics, equip de govern i oposició, el dia 7 de juny als Porxos de Can Laporta vàrem presentar l’avantprojecte, per tal que la població pogués participar amb les seves opinions i aportacions. L’associació de comerciants, després d’aquesta presentació, s’ha reunit amb nosaltres i ha fet una sèrie d’aportacions a tenir en compte. Aquest mes d’agost aprovarem el projecte i l’obra es licitarà abans de finals d’any per poder executar les obres de la primera fase durant l’any 2018. Paral·lelament, s’està fent un estudi sobre façanes, rètols i ocupacions de via pública per posteriorment poder redactar una ordenança sobre la normativa d’ocupació de la via pública, de retolació i el tractament de façanes.
 
Com està funcionant el projecte dels horts municipals?
La finalitat del projecte d’horts urbans és impulsar un treball de dinamització comunitària que incorpori població d’orígens diversos, agents, institucions i entitats de la Jonquera per afavorir la cohesió social i la participació.  Després d’aprovar l’ordenança que regula les condicions, els drets i obligacions, el règim d’ús, etc. es va fer una convocatòria pública per vuit llicències. Es varen rebre vuit sol·licituds i una vegada adjudicades les parcel·les, quatre persones hi varen renunciar. L’Institut de la Jonquera disposa d’una parcel.la. Properament s’obrirà nova convocatòria perquè aquelles persones que hi estiguin interessades hi puguin concórrer.
 
Pocs mesos després d’iniciar-se la legislatura va irrompre un “esclat” social de baixa intensitat per denunciar la venda de drogues al carrer. Quina és la situació social als carrers de la Jonquera ara mateix?
La venda de drogues continua sent una problemàtica molt important en aquest país. En les reunions amb els diferents cossos de seguretat hem manifestat aquesta qüestió demanant ajuda per solucionar aquesta problemàtica  i personalment he fet arribar constantment queixes d’aquesta situació al Departament d’Interior. Policialment s’han fet moltes actuacions i detencions que, malauradament un cop arriben a disposició judicial queden en no res. Però la policia continua treballant per millorar aquest estat. Paral·lelament, des de l’ajuntament, hem engegat molts projectes socials per afavorir la cohesió i la integració dels nouvinguts, com per exemple la contractació de joves en pràctiques (amb programes com la Garantia Juvenil, l’Okup’alt i el programa Dit i Fet), tallers de deures per alumnes tant de l’escola com de l’institut, cursos de català i acollida per a nouvinguts, la reobertura del Punt Jove fent xerrades, tallers..., que enguany ha arribat als 70 usuaris o el projecte I-Música, entre d’altres.
 
La imatge de la Jonquera ha quedat molt deteriorada en els darrers anys per diferents motius (prostitució, drogues, falsificacions, etc.), fins i tot a nivell internacional. Se n’és conscient des del consistori? Què s’està fent per “netejar” aquesta imatge?
Aquestes problemàtiques no són tan sols de la Jonquera, sinó que són de país i  no es podran resoldre fins que no hi hagi un canvi de normativa a nivell espanyol. Som un poble fronterer amb França, un país veí amb una normativa molt més rigorosa que la nostra. La Jonquera sovint és coneguda  per  l’AP-7, per la N-II, per  la frontera, i per les problemàtiques que, insisteixo, no són tan sols de la Jonquera sinó que són de país, però que surten en programes sensacionalistes com si només passés aquí. El que mai surt als mitjans de comunicació, és  la essència de la Jonquera, la gran activitat cultural (Tambors, Trabucaires, Xanquers, Grallers i Diables de l’Albera, Orfeó, puntaires, sardanistes, Cobla Vila de la Jonquera, Societat de Socors Mutus, Casal de l’Avi, Grup d’Art i Treball, Associació Cultural i Esportiva Jonquerenca,... ) i esportiva (club de patinatge artístic, futbol, hoquei, natació, tennis taula, centre excursionista amb les seves diferents seccions, caçadors...).La riquesa cultural i esportiva, el Paratge natural de l’Albera, el Museu de l’Exili, l’activitat econòmica, etc. aquesta és la imatge que volem donar de la Jonquera i seguirem treballant en aquest sentit, potenciant el millor que tenim per tal d’aconseguir-ho.
 
Quan serà realitat la nova comissaria de Mossos de la Jonquera?
El conveni amb el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ja està aprovat pel plenari. I la modificació del Pla de Millora Urbana que ha de definir la parcel·la on s’ubicarà la comissaria per tal de cedir l’espai, també està en tràmit. En les darreres converses mantingudes amb el departament ens indiquen que entraria en funcionament l’any 2019.
 
Com són les relacions amb l’oposició?
Correctes, com haurien de ser a tot arreu.
 
Alguna novetat o avanç de cara a les eleccions de 2019?
Tot just estem a la meitat de la legislatura i treballant dia a dia en molts projectes per arribar al 2019 amb gran part de les nostres propostes executades.
 
De cara al referèndum del proper 1 d’octubre. Està rebent pressions l’Ajuntament de la Jonquera tenint present que el PSC no hi dóna suport i que el pacte de govern local és entre CIU i PSC?
L’aplicació del pacte de govern que vam signar els grups municipals de CiU i PSC per governar l’ajuntament de la Jonquera durant la legislatura del 2015-2019 representa deixar de banda la ideologia dels partits  amb l’objectiu de treballar per la Jonquera i pels jonquerencs i jonquerenques. En mocions ideològiques cada partit expressem lliurement el nostre pensament i el vot a favor o en contra de la moció és en funció de la ideologia de cadascú.
 
Un missatge final per als lectors d’Infojonquera...
A l’inici de legislatura vàrem crear “Un cafè amb l’alcaldessa”, un espai informal on conèixer els dubtes, queixes i suggeriments dels jonquerencs i jonquerenques. No sé si és perquè la gent no el coneix o bé perquè és més fàcil penjar les queixes al Facebook, però la realitat és que aquest espai no funciona. Per tant, us animo a fer-lo servir i així poder conèixer de primera mà les vostres inquietuds, propostes, preguntes, etc.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article