“Vaig tenir sort dels voluntaris”

Joan Verdú Propietari forestal afectat pel foc del juliol de 2012

Joan Verdú
Joan Verdú | Infojonquera.cat
On eres el dia del foc i quan vas rebre el primer avís?
Era aquí casa. Ja veig veure la columna de fum que sortia de cap allà al Portús.

Com vas reaccionar i què és el primer que vas fer?
Doncs de seguida vaig anar a preparar la cuba d’aigua i el tractor i vaig preparar mangueres. Quan era a punt de sortir ja vaig rebre una trucada d’en Pubill que venia cap a la Jonquera. Els dos som membres de l’ADF de Les Salines.

Vas anar cap al Portús. I allà que vau fer?
Quan vaig arribar a la zona del Forn del Vidre hi havia alguns cotxes parats. Allà ja es veia que el foc anava del tot descontrolat i pels dos costats de l’autopista i carretera, així que me’n vaig tornar cap a casa a preparar-me pel que pogués ser.

Quan va tardar en arribar el foc a casa teva? Com us vau preparar?
Ja no recordo el temps ni les hores. Anaves preparant-te perquè tot estigués a punt per quan arribés el foc, tot i que no estava clar que per la direcció del vent vingués cap aquí. Com que la cosa ja es veia que anava a pitjor van començar a arribar amics i veïns per ajudar.

I a partir d’aquí, com vàreu actuar?
Recordo que el foc ja havia tirat avall, cap a l’Estrada, Capmany... M’havia trucat la Neus per anar a donar-li un cop de ma, però ja no va poder ser, el foc era massa a prop com per deixar casa meva. Aquí erem força gent: uns van organitzar el tema dels cavalls i els van agrupar i uns quants veïns vam intentar anar a parar el foc a can Puigerniscle, però no vam poder i vam retirar-nos cap a l’entorn de la casa. Vam fer el que vam poguer. Al final ho vam salvar tot.

I no va venir cap camió de bombers ni cap cos oficial?
Hi havia un helicòpter que ens va dir que evacuéssim, però cap amic ni voluntari va marxar. També va pujar un camió dels bombers que va estar aquí mateix però ja ens van dir que ells només actuaven si el foc afectava la casa. Mentrestant, encara que el foc cremés davant seu aquestes oliveres que veus aquí, ells no hi feien res. Encara sort que amb els voluntaris vam poder apagar les flames de les bales de palla, si s’arriba a encendre el paller es crema tota la maquinària.

Vau passar por, nervis?
Potser quan ens vam veure el foc a sobre, però és que tot anava molt ràpid i anàvem per feina, no et pares a pensar gaire.

En quina quantitat calcules les pèrdues de l’incendi? Has rebut algun tipus d’ajuda?
Jo he tingut molta sort. Potser hi hauré perdut 1.500 euros, no pas més, altra cosa són aquestes oliveres, els arbres, el paisatge i l’entorn. Quan em venen i em demanen els dic que de mí no es preocupin, que en tots cas vagin a veure la Neus (1), que ella sí que va resultar afectada.

Alguna cosa més per afegir?
Només sé que vam treballar molt dur i moltes hores, sense menjar ni dormir gaire. Recordo que quan el foc ja va passar per casa després encara vaig haver d’anar a la granja que tinc a l’altre costat d’Agullana. I el paper dels bombers va ser el mateix: no actuaven si el foc no afectava un edifici, una casa... Crec que els bombers han de replantejar-se la seva funció perquè això no ho puc entendre. Han de ser més servicials, han de lluitar més.

Diuen que amb aquell vent el foc era imparable...
No et dic que no, però el dilluns no feia tramuntana, feia vent de sud i van deixar que el foc pugés fins a tocar Santa Eugènia. A més, el bosc aquí era molt net, ben gestionat, tant que fins i tot els caçadors es queixaven que no hi havia senglar ni cacera per massa net.
El diumenge amb aquell vent entenc que no se li fes front de cara, però nosaltres vam apagar foc tota la nit a contravent, doncs crec no hi havia cap perill, en canvi els bombers es van quedar dins els camions esperant ordres dels seus superiors, no ho entendré mai.... 

I.S.T.
Novembre de 2012
info@infojonquera.cat

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article