“L’helicòpter era a sobre nostre i ni el vèiem”

Carme Quintana i família Afectats pel foc del 22 de juliol de 2012

Part de la família de Carme Quintana, al Mas Esquerrà. D’esquerra a dreta: Pau, Carme, Eudald, la Maria, Maria Glòria i en Josep (Infojonquera.cat)
Part de la família de Carme Quintana, al Mas Esquerrà. D’esquerra a dreta: Pau, Carme, Eudald, la Maria, Maria Glòria i en Josep (Infojonquera.cat) | Infojonquera.cat
Quan vau rebre el primer avís del foc?
(Carme) Jo estava al meu pis. Quan, en sortir, vaig veure una gran quantitat de fum i em vaig preocupar per la tramuntana que feia. Em vaig  dirigir cap al mas i els vaig alertar de què hi havia foc. 
(Maria Glòria) En el moment que ens van avisar no ens vam preocupar gaire, ja que el fum es veia per l’altre costat del riu. Es veia lluny, però aquí casa hi érem tots: en Pau, la Maria, la Carme, la Maria Glòria, la Maria Carme, en Josep, en Joan, la Montse, l’Eudald i l’Àngel.

Quan van arribar les primeres flames? I com us vàreu anar preparant?
(Carme) Exactament no li podria dir l’hora. En veure que el fum cada cop estava més a prop i es veia més negre, vàrem sospitar que per la tramuntana que feia el foc ja havia travessat.
Uns de la família el primer que varen fer va ser endinsar-se cap al bosc per saber a quina distància es trobava el foc del mas. Mentrestant uns altres anàvem començant a remullar amb la mànega al voltant del mas. Sobretot on tenim el dipòsit de gasoil

I a partir d’aquí, com vàreu actuar?
(Maria Glòria) Mira manyac! De cop vam veure el foc aquí mateix. I la meva neboda i la meva filla van començar a agafar els cotxes i a baixar cap al poble amb la mainada petita.
Un cop el foc ja era gairebé a sobre i la mainada ja havia marxat, jo, en Josep, la Maria Carme, l’Eudald i en Joan Budó ens anàvem vigilant i cridant els uns als altres per si tot anava bé, ja que amb el fum no es veia res. De cop ens vam quedar sense llum i sense aigua, ja que es va cremar un pal de l’electricitat. Estàvem espantats, sense aigua ni llum poca cosa es podia fer. En Joan, l’Eudald i en Josep van anar a buscar escombres i pales per anar apagant el foc del galliner.
(Carme) Jo era una de les que vaig baixar amb cotxe. Primer en vam baixar tres, la Montse juntament amb la Maria petita, i l’altre cotxe era on anaven la Maria i en Pau.
Quan vaig voler tornar a pujar per anar a buscar un segon cotxe, a meitat de camí baixaven dues persones corrents dient que no es podia pujar, que el foc ja era al camí, però jo vaig seguir una mica més fins que realment el fum em va impedir seguir degut a la gran quantitat de fum. Aquí sí que em vaig espantar: si jo no podia pujar, ells tampoc podien baixar!
Així que tot seguit vaig baixar ràpidament per demanar ajuda a la Policia Local per avisar que encara quedava gent al Mas Esquerrà. Mentrestant s’havia produït un embús de cot-xes al carrer del Prat d’en Malagrava on la meva cosina i jo intentàvem que els cotxes anessin circulant perquè quan vinguessin els bombers poguessin pujar cap al mas.
També ens van ajudar uns nois magrebins que ens van veure molt preocupades i ens van donar 5 euros per anar a comprar mascaretes.
Al cap d’una bona estona arribaven els bombers, quatre vehicles, però en veure que no podien pujar al Mas aleshores ells mateixos van avisar l’helicòpter.
Els van anar a buscar en dos viatges: en un primer en van marxar tres, la Maria Glòria, la Maria Carme i en Josep, i en un altre en Joan i l’Eudald.

On estàveu quan va arribar l’helicòpter?
(Joan) Jo i l’Eudald estàvem darrere la casa intentant apagar el foc que s’anava acostant al dipòsit de gasoil amb branques i escombres, que per sort varen arribar a temps perquè nosaltres poca cosa podíem fer.

L’helicòpter va arribar bé, amb aquella tramuntanada?
(Eudald) Uf! Has de pensar que el teníem sobre nostre i ni el vèiem del fum que hi havia. Només sentíem els sorolls dels helicòpters. Un dels helicòpters va aterrar al camp i ens varen venir a buscar per marxar.

On us va deixar l’helicòpter?
(Maria Gloria) Ens van descarregar a la piscina de Capmany i vam quedar separats i sense vehicle per poder desplaçar-nos. Al final un familiar ens va portar a Pont de Molins, on vam poder anar a dormir.

En quina quantitat calculeu les pèrdues de l’incendi?
(Maria Glòria) No ho sé, per sort la casa i l’hort es van salvar.  Aquest és el tercer incendi que esquivem al Mas Esquerrà en pocs anys! Però els ametllers i les oliveres, que eren centenàries, s’han cremat.

I aquests gats i gossos?
(Maria Gloria) Es van salvar tots. Fins i tot una gata que tenia cadellets. Es van amagar a sota una tomatera i se’n van sortir.
I el gos se’l va emportar l’Eudald amb l’helicòpter i això que els bombers li deien que no podia ser.
(Eudald) Sí, però el vaig abraçar i els vaig dir que el gos venia o jo em quedava aquí. I així va ser com me’l vaig emportar!.

I.S.T.
Desembre de 2012
info@infojonquera.cat

Quatre incendis en menys de trenta anys

9 de setembre de 1985. Incendi forestal que afecta una important extensió de bosc tocant als carrers Vallespir i Prat d’en Malagrava. Va passar molt a prop del Mas Esquerrà.
19 de juliol de 1986. Incendi iniciat al Portús. Total: 22.000 hectàrees de bosc i 4 morts. Els afecta plenament però salven el Mas.
25 de juliol de 2003. Iniciat al Forn del Vidre. Cremà un total de 49 Ha. Va passar molt a prop del Mas Esquerrà.
22 de juliol de 2012. Iniciat a l’aparcament del Portús.  Els afecta plenament però salven el Mas per tercera vegada.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article