Algunes reflexions sobre la 12 Convenció de premsa comarcal celebrada a la Jonquera

Una imatge de la convenció de premsa comarcal celebrada a la Jonquera
Una imatge de la convenció de premsa comarcal celebrada a la Jonquera | Infojonquera.cat

Fa tot just una setmana, en plena festa de Pentecosta a la Jonquera, que els porxos de Can Laporta es van omplir de periodistes i editors associats a l'ACPC (Associació Catalana de Premsa Comarcal). El motiu? La Jonquera va ser la seu de la 37a assemblea i la 12a Convenció de la Premsa Comarcal i Local de Catalunya.
 

Aquest esdeveniment sectorial del món del periodisme va estar coorganitzat pel setmanari de Figueres Hora Nova i per Infojonquera.cat, el diari digital del nostre poble. I la tria de la Jonquera no va ser perquè sí. Hi van confluir dos motius fonamentals: el desè aniversari de l'Infojonquera (2009-2019) d'una banda, i per l'altra, la predisposisció del setmanari Hora Nova en ajudar-nos tot participant 'a mitges' en aquesta convenció.
 

Dissabte, des de bon matí, pels porxos de Can Laporta hi van acabar desfilant prop de 80 professionals del sector de la comunicació que van escoltar les diferents ponències que hi havia programades. Molt en resum, unes ponències que van servir per ajudar a situar el moment actual de la premsa catalana i, a la vegada, per recordar d'on venim i cap a on anem.

 

Val a dir que el sector de la premsa viu des de l'any 2008 una crisi econòmica que es va concretar en una baixada dels ingressos publicitaris. A la crisi financera s'hi va afegir la motivada pel creixement expansiu de continguts d'informació, opinió i de tota mena que, de forma gratuïta, podem trobar a internet i que va restant un percentatge important de lectors a la premsa de pagament o de paper.

 

Tot plegat s'ha traduït en una baixada del volum de negoci dels diaris, els setmanaris i les revistes, que han vist com els baixaven els ingressos per publicitat, per vendes directes al quiosc o per la pèrdua progressiva dels subscriptors. Així i tot, la premsa local resisteix la situació millor que els grans diaris nacionals o estatals. En la nostra "salut" acceptable hi han contribuït la fidelitat dels "nostres" lectors i anunciants, o sigui, la fidelitat dels qui esteu llegint aquestes línies.

 

Ara bé, fet aquest apunt sobre la crisi que crec important fer constar, si escric aquestes línies, no és per tant per parlar de la situació del sector sinó més aviat per convidar als jonquerencs a posar en valor algunes qüestions del nostre poble, sovint ignorades pel món del periodisme, sobretot pel desig d'informació de determinats periodistes i mitjans de comunicació que curiosament sempre acaben burxant en els tòpics que, a ells, és clar, més els convé ressaltar del nostre poble. En qualsevol cas, són unes reflexions que arrenquen precisament per l'organització d'aquesta convenció celebrada a la Jonquera. Però vaig al gra.

 

D'una banda m'agradaria que tots els jonquerencs poséssim en valor 4 qüestions que, tot i que n'hi ha un parell que molts ja teniu presents i valoreu, n'hi ha dues més a les que potser no hi dediquem l'atenció que, al meu criteri, mereixen.

 

En primer lloc, agrair la col·laboració de l'Ajuntament de la Jonquera en les tasques prèvies a l'organització de l'esdeveniment, que van venir condicionades per un canvi de dates, per la necessitat de trobar un espai adient i pel repte que suposava organitzar una convenció amb "prous" al·licients perquè la distància (som una punta de país, no ho oblidem) no acabés sent un fre a l'assistència.

En segon lloc. Important fer un reconeixement de la infraestructura que suposen els Porxos de Can Laporta per acollir aquest tipus d'esdeveniments. En pocs llocs tot resulta tan fàcil com arribar amb un ordinador portàtil, endollar un cable USB a una pantalla i veure que tot funciona a la primera. I això va estar molt ben valorat pels meus companys de l'associació.

 

En tercer lloc, agrair la col·laboració de dues empreses de la Jonquera que han estat claus en el finançament d'aquesta convenció a la Jonquera. Es tracta del Grup Escudero i del Grup Tramuntana. Sense la seva aportació l'esdeveniment també hauria tirat endavant, segur, però igualment és segur que els esforços haurien estat titànics per a un mitjà just, justíssim, de recursos com és Infojonquera. I això que comptàvem amb l'ajut del setmanari amic i associat Hora Nova de Figueres. Que la convenció hagi deixat un bon gust de boca a organitzadors i assistents és, en bona part, gràcies a ells.

 

I en quart lloc. Dissabte passat no només ens van visitar 80 periodistes i editors. Alguns d'aquests assistents a la convenció també van venir acompanyats per les seves parelles. A aquestes persones, unes 25, se'ls va preparar unes activitats paral·leles, entre les quals la visita guiada a càrrec de Joan Budó, del Museu Memorial de l'Exili (MUME) i del Centre d'interpretació de l'Albera. La visita va ser un èxit, i es va valorar la història del nostre poble i el seu entorn a un grup de persones que van valorar molt positivament la nova "visió" que a partir d'aquell moment tenien de la Jonquera. I per cert, moltes gràcies per la teva col·laboració Joan.

 

Doncs bé, aquestes són les 4 qüestions que volia posar en coneixement als lectors d'infojonquera i als vilatans en general. Crec que són un seguit d'aspectes prou importants perquè els jonquerencs hi reflexionem una mica i, a la vegada, en traiem alguna conclusió. Sempre va bé recordar que tenim força motius per sentir-nos orgullosos del nostre poble i del nostre passat i el nostre entorn, cosa que molts ja sabem i fem, però quan el reconeixement t'arriba des de fora, aleshores el mèrit és ben nostre i lluir-lo té més sentit que mai.

A partir d'avui ens omplim de força  per continuar treballant, informant i sempre que sigui possible i en tinguem l'oportunitat, ho aprofitarem per exterioritzar el bo i millor de la Jonquera.

Gràcies a tots vosaltres.

Activitat paral·lela organitzada per a acompanyants des assistents
Una de les ponències a la Convenció de la Jonquera va anar a càrrec dels mitjans de comunicació nordcatalans