Sant Jaume de Canadal

Articles de difusió del patrimoni de la Jonquera.

Patrimoni

Capella de Sant Jaume de Canadal
Capella de Sant Jaume de Canadal | Josep Ribas

El veïnat de Canadal és situat en una zona de prats, camps de cultiu i masies repartides entre alzines, oliveres i algun estanyol, tot plegat ben a prop del casc urbà de la Jonquera. Es tracta d'un petit altiplà amb vista aèria privilegiada sobre la part sud de la Jonquera i els polígons d’aquesta zona. La importància que va tenir en el passat aquest veïnat és manifesta per la presència de la que va ser l’església de Santa Cristina de Canadal, avui Sant Jaume, i per la presència del castell que porta el mateix nom.

 

CAPELLA DE SANT JAUME DE CANADAL

 

Inicialment estava dedicada a Santa Cristina i, si inicialment depenia de la parròquia de Sant Miquel de Solans (avui Santa Llúcia), avui ho és depenent de la parròquia de Santa Maria de la Jonquera. Pel que fa a la capella presenta testimoni d’etapes constructives diverses. Té una única nau. El sector occidental és el més estret, i és el que manté estructures més antigues. Campanar de cadireta d’un sol arc. A l’entorn de l’església hi ha un recinte tancat en pedra i un petit cementiri.
L’interior del temple és completament rebossat i només en el mur de tramuntana s’hi poden observar blocs de granit, ja sigui trencat o sense cap treball, de mides i formes diverses. L’extrema rusticitat de l’edifici i les modificacions i les reformes que ha sofert al llarg del temps impedeixen una aproximació cronològica fiable, així la manca de notícies antigues sobre l’església fa que hi hagi informacions recents que la situen al segle X i altres indiquen que es data dels segles VIII a IX.
Els membres del Centre Excursionista Jonquerenc, després reagrupats al Grup d’Art i Treball, van treballar-hi fins a finals dels anys 70 netejant els interiors i exteriors, fent tasques de desenrunament i desembardissament.

 

EL CASTELL DE CANADAL

 

El castell de Canadal es troba a ponent de l’església i formen un conjunt d’edificis. Actualment és un edifici de planta rectangular arranjada per als serveis agrícoles i des de l'any 1994 ho és com a vivenda i restaurant. A la façana de llevant hi ha una porta d’arc de mig punt, i al damunt restes d’una finestra biforada gòtica , d’arquets de mig punt. A la part alta del mur s’hi poden veure quatre grans cartel·les que devien pertànyer a una lladronera. En aquest mur de llevant i en el de nord hi ha espitlleres.
A la part conservada del castell, les estances de la part baixa tenen voltes “grasses” de forma rebaixada.
Per la banda sud s’hi adossen construccions pròpies d’una masia: corts, estances, magatzem, etc.
Sobre un aflorament rocós situat situat vora l’angle nord-oest d’aquest edifici hi ha importants restes de fortificació possiblement d’una torre i un llenç de muralla que s’hi ajuntava. El parament de totes aquestes construccions és de pedra sense treballar, que no sol formar filades regulars. No s’hi veuen restes que es puguin considerar anteriors als segles XIV i XV.

 

CANADAL, HISTÒRIA RECENT

 

A mitjans dels anys vuitanta es va començar a organitzar un Aplec al voltant del castell i església de Canadal. Al tractar-se del dia de Sant Jaume, en ple mes de juliol, els actes es feien al vespre, per evitar la insolació i les altes temperatures. L’Aplec nocturn va ser molt popular fins a mitjans dels anys noranta però després va començar a decaure i actualment ja no se celebra des de l’any 2005.
Sota les estances del castell un grup d’extreballadors de la duana de la Jonquera que van quedar sense feina l’any 93 van iniciar una nova activitat econòmica: un restaurant, que encara avui és obert però sota la direcció d’altres professionals.
Al voltant del conjunt dels edificis històrics s’hi va aixecar un complexe de lleure que incloïa un camping i a uns 100 metres més al sud una casa de colònies.
Avui dia moltes de les cases del veïnat han estat restaurades i en conjunt la zona ofereix un aspecte molt tranquil, agradable i rústic, malgrat ser molt a prop, a només un quilòmetre, de la sempre rogallosa vila de la Jonquera. Des de Canadal es pot veure el massís de Les Salines, el Bassegoda, la Mare de Déu del Món, la Salut de Terrades i una vista completa i molt propera d’Agullana en primer terme i la Vajol més endarrerida.


INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

BIBLIOGRAFIA USADA:

Llibre “30 edificis religiosos romànics de l’Albera”, editat pels Amics del Cap de Creus i l’Albera i Albera Viva.
Llibret del Gat “Alberada” i llibret “Coneguem el nostre patrimoni tot caminant”

RECULL D'INFORMACIÓ

L’Esquerda de la Bastida

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article