El Puig Neulós, el cim més alt de la serra de l'Albera

Articles de difusió del patrimoni arquitectònic, natural o immaterial de la Jonquera

Patrimoni

Imatge d'arxiu del Puigneulós
Imatge d'arxiu del Puigneulós | Arxiu Falgués Fotografia
El Puig Neulós és el cim més alt de la serra de l’Albera, amb 1.257 m. És compartit pels municipis de la Jonquera, vessant sud i per Sureda al vessant nord. La seva carena fou fronterera entre els antics comtats d’Empúries i de Rosselló i, des del Tractat dels Pirineus (1659), ho és entre els estats espanyol i francès, entre el Principat de Catalunya i la Catalunya del Nord.

L’accés al cim és més fàcil pel vessant nordcatalà, al qual s’hi pot arribar per carretera de muntanya asfaltada. Aquesta pista surt del Portús, és estreta i ens porta fins al cim mateix.

Pel vessant sud, cal arribar a Requesens, i després continuar a peu per una pista que permet l’accés fins al coll del Pou, a tocar el pic del Roc dels Tres Termes, a la carena divisòria. Molt a prop d’aquest cim també hi ha el Roc Furiós, una excel·lent escola d’escalada en la qual s’hi han format els membres del Centre Excursionista Jonquerenc.

EL CIM

El cim del Puig Neulós té una alçada de 1.257 metres. La presència de les macroantenes de telecomunicacions de l’administració francesa ens transmet una imatge del cim molt humanitzada però igualment atractiva. Just al pic hi ha un monument piramidal fet de pedres de la zona, dit la torre d’en Manel. L’original fou construït per Manel Costa a finals del segle XIX, però fou derruït arran de la instal·lació de l’estació de comunicacions i més tard hi ha estat restituït.

Les vistes des del pic (Mont nebulós), si la meteorologia no fa honor a la seva etimologia, són espectaculars, amb les planes del Rosselló i de l’Alt Empordà, el mar, el Canigó a una banda, els cims de l’Albera a l’altra i la muntanya de Requesens a sota.

Una imatge freqüent des de la plana empordanesa és veure la carena de l’Albera coronada pel núvol llarg que s’hi col·loca al damunt, tapant sovint el pic. Aquest núvol és el que va propiciar el bateig de cim ennuvolat (montis nûbis, derivant del llatí al nom actual), pot tenir diferents noms populars en funció del poble (rufa a la Jonquera, rata a Cantallops, anguila a Sant Climent...).
La mitjana de precipitació anual al cim és de 1.053 mm, amb una mitjana de 8,5 dies de neu a l’any.
El 9 de febrer de 2010 es va assolir la temperatura de -16ºC (setze sota zero).

FLORA I FAUNA

La riquesa natural a prop del cim és important, amb grans boscúries que ja foren descrites per autors com Carles Bosch de la Trinxeria, arbres (alzina, pi pinassa, castanyer i faig) i prats afectats per la força de la tramuntana amb algun ginebró i grèvol.

A la tardor els colors d’aquests boscos ens ofereixen una ampla gama cromàtica fotogènica. Entre el cim del Puig Neulós i el Roc dels tres Termes, tocant la carena hi trobem el Faig ajagut, un arbre d’estètica bonsai allargada que ha estat modulat per la tramuntana.

El Puig Neulós i els seus entorns són el país de la vaca de l’Albera, que pastura en semi-libertat i explica l’existència d’un filat espinós a la carena de la muntanya, que alguns visitants ocasionals creuen, amb sorpresa, que hi és motivada per la frontera i no pas pels ramats de vaques.

A part de la vaca, hi podrem veure sense massa dificultats, però amb paciència, les àguiles marcenca i daurada, l’aguilot, algun senglar, cabirol i molt possiblement alguna guilla acostumada a la presència humana i la seva facilitat per deixar menjar “oblidat” per la zona.

ZONA PROTEGIDA

Ens trobem en zona protegida, des que l’any 1986 el Parlament de Catalunya declarava Paratge Natural d’Interès Nacional el vessant sud del Puig Neulós. A més, forma part de la Xarxa Natura 2000. A la Jonquera hi ha l’oficina d’informació d’aquest paratge, que s’extén pels termes municipals de la Jonquera, Espolla i Rabós. (Can Laporta, carrer Major, 2).

CURIOSITATS

Prop del cim, pel vessant sudoest, hi ha el pou de glaç. Aquest pou proveia (sota pagament a l’arrendatari) de gel a la Jonquera i els pobles veïns fa ja uns segles. Es troba en perfectes condicions, s’hi pot entrar, siguent recomanable portar una llanterna. L'any 2012 va ser degudament restaurat i senyalitzat pel GAT (Grup d'Art i Treball de la Jonquera). Aquesta entitat hi fa tasques de neteja regularment i s'hi va instal·lar un cartell explicatiu on s’hi pot veure l’estructura i el funcionament d’aquest equipament primitiu.

Si seguim per la carena, en direcció sudest, trobarem la Font de la Tenyareda i el refugi que porta el mateix nom, propietat del Club Alpí Francès.

El núvol que sovint tapa el cim és també el que va inspirar el logotip identificatiu del Paratge Natural de l’Albera, l´únic de Catalunya que s’identifica amb un fenòmen meteorològic.
El Centre Excursionista va organitzar els anys 2004 i 2005 una cursa de muntanya que passava pel cim.

L’Esquerda va publicar les primeres imatges de pràctica d’esquí de muntanya al Puig Neulós en la seva edició número 11, amb una imatge íntegre del cim amb més d’un metre de neu.

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

Recull, recerca i exposició de la informació:
L’Esquerda de la Bastida + Infojonquera.cat
Altres textos publicats per l’Esquerda:
• Esquerda de la Bastida núm. 11 (Desembre de 1996)

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article