Detenen tres persones a la Jonquera per fer diverses estafes per Internet

Formaven part d'una trama organitzada que utilitzava el conegut com a 'phishing bancari'

Successos

La Guàrdia Civil de Castelló de la Plana ha detingut una trentena de persones i n'investiga dues més acusades d'estafa i blanqueig de capitals a nivell estatal i internacional mitjançant el mètode conegut com a phishing bancari, que consisteix en aconseguir dades bancàries dels clients per robar-los els diners a través d'Internet.

Segons han informat diversos mitjans de comunicació, i han confirmat fonts de la mateixa benemèrita, a Catalunya els agents han arrestat 16 persones a Lleida, tres a Barcelona i tres més a La Jonquera, mentre que a la resta de l'Estat en van detenir quatre a Castelló de la Plana i quatre més a Torrejón de Ardoz. A més, investiguen dues persones més de Castelló i de Tarragona.

El grup obtenia les dades vinculades a les targetes de crèdit tant a través de l'ús d'enginyeria social, enganyant els seus vertaders titulars, com adquirint els corresponents scripts per lots a la Deep Web, que posteriorment s'utilitzaven per fer les transaccions econòmiques.

La investigació, que ha portat per nom 'Gravelinas', va començar el 2015 després que el representant d'una cadena de supermercats denunciés que l'empresa era víctima de múltiples estafes pel mètode del phishing bancari, on els lladres presumptament obtenien els noms d'usuaris, de contrasenyes i altres detalls de targetes de crèdit. La Guàrdia Civil va constatar que els caps del grup comptaven amb una alta qualificació en el camp de la tecnologia financera i moviment electrònic de capitals. I l'evolució de la investigació va culminar quan el grup va deixar de captar informació personal per a la utilització de les targetes, que aconseguien a partir de targetes clonades procedents de 13 països (Suècia, Suïssa, Corea del Sud, França, Colòmbia, Japó, Luxemburg i Estats Units) adquirits a través de la Deep Web.

A partir d'aquí, i gràcies a un entramat societari d'empreses pantalles, van procedir a fer compres de béns que no existien i transaccions a través de terminals de punt de venda (TPV). Un cop tenien els arxius de processament per lots, van aconseguir automatitzar peticions de compra en molt curt termini de temps. D'aquesta manera, ordenaven una quantitat elevada d'operacions abans que les entitats bancàries se n'adonessin i bloquegessin les targetes.

En algunes ocasions, les quantitats defraudades podien arribar fins als 12.500 euros en una sola operació. I segons la Guàrdia Civil, els diners acabaven en mans de l'organització després de passar per l'entramat financer.

En el transcurs de la investigació s'han practicat quatre registres domiciliaris i nombrosa documentació, plàstics per a targetes de crèdit, material informàtic específic, cinc terminals de venda electrònica, 17 telèfons mòbils d'alta gamma i s'han bloquejat 64 comptes bancaris. Les diligències del cas s'han entregat al jutjat d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional ja que és l'òrgan competent per a la internacionalització d'aquest cas.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article