Superant totes les crisis...

Vista parcial de la Jonquera des de la torre Carlina del Serrat de la Plaça
Vista parcial de la Jonquera des de la torre Carlina del Serrat de la Plaça | Infojonquera.cat

Editorial

Tradicionalment el mes de juliol ha estat un mes molt actiu al nostre municipi. Amb l’arribada de la calor i del primer mes de vacances per a molts francesos, aquests ens visitaven, i ho feien en multitud. Ens animaven la vista de les voreres del Portús i sobretot les caixes registradores de les botigues del barri.
A la Jonquera vèiem com els aparcaments de camions perdien el protagonisme davant l’allau de vehicles amb matrícula francesa que s’apropaven als supermercats, restaurants i àrees de servei.
Era habitual que a partir del 14 de juliol, festa nacional al país veí, les retencions per travessar el Portús i la Jonquera fossin relativament freqüents. Però aquest mes de juliol això ha canviat. Algun lector ens sap dir quantes cues o col·lapses hem comptat aquest juliol?

Tradicionalment el mes de juliol era un mes en el qual proliferaven les festes populars. Hi havia la Festa del Carme, que es celebrava a la urbanització del mateix nom, s’organitzava un sopar popular al carrer Major a càrrec de la Societat de Socors Mutus de la Unió Jonquerenca i entitats benèfiques com el Centre Benèfic Arriateny també dinamitzaven la vida al carrer amb la seva festa popular de l’entitat. Però aquest mes de juliol això ha canviat. Cap d’aquestes tres activitats s’ha celebrat.

Es fa difícil buscar els motius del perquè de tot plegat però és evident que la realitat econòmica i social de la Jonquera estan canviant. El dia a dia de la nostra vila evoluciona, es redefineix, perquè ben mirat no està clar que la Jonquera i el Portús estiguin rebent menys visites aquest juliol respecte al de l’any passat. Caldria disposar de dades dels peatges d’entrada i sortida de la Jonquera d’aquest juliol de 2013 i poder-les comparar amb el 2012. Una dades que haurien d’anar desglossades per saber quin moviment de camions i cotxes hi ha. Però de moment no en disposem i les considerem fonamentals per arribar a alguna conclusió.
Pel que fa a la davallada d’activitat social cal buscar els motius en diverses causes, que tant van des de la manca d’al·licient d’aquestes activitats per a gent jove com també la manca de relleu generacional o passant per la situació econòmica personal de moltes famílies. Tothom està reduint despeses i per tant tothom canvia les prioritats en el lleure o la vida social. I això no és qüestionable, només faltaria. Però tot canvia i els símptomes que ens indicaven, anys enrere, que tard o d’hora això passaria, s’han precipitat i coincidit en aquest juliol de 2013.

Fins ara la Jonquera havia anat superant millor que altres territoris la crisi econòmica (i de valors) que es va iniciar l’any 2008. Però aquest any, a la crisi general hi hem afegit aquestes dues pròpies, la del nostre model local econòmic i social.
Però intentem ser positius: hi ha altres qüestions que han canviat per millorar entre el que passava ara fa un any i el que passa ara. Una d’elles és la recuperació dels boscos a l’entorn de la Jonquera. El verd de branques i fulles poc a poc va tapant el negre carbonitzat de les suredes. La natura reneix i nosaltres formem part de l’ecosistema, o sigui que sí, que també tard o d’hora “renaixerem”.
En resum, temps difícils els que estem vivint, però això és també el que sempre ha viscut el nostre poble i sempre, sempre, els hem anat superant. Aquest cop també.

1 d’agost de 2013

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article