Com ha canviat la Jonquera?

Església Parroquial i carrer Major, en una postal dels anys 60 i una imatge actual
Església Parroquial i carrer Major, en una postal dels anys 60 i una imatge actual | Infojonquera.cat

Editorial

Mirar fotografies del passat, o si ho preferiu postals d’uns quants anys enrere, és una activitat que agrada a gairebé tothom. Mirar ni que sigui per uns moments cap a enrere, ja sigui per nostàlgia, per curiositat o simplement pel plaer de recordar, ens permet fer una posada a punt de la nostra memòria visual i contrastar-la amb el moment actual.

Aquest mes de novembre, sense ser-ne gaire conscients, vam començar a publicar a l’extensió Facebook d’Infojonquera.cat un seguit de postals de la Jonquera i el Portús que es van editar als anys seixanta i setanta del segle passat.
L’èxit de la iniciativa es va traduir en forma de molts comentaris i aquest fet ens ha portat a reproduir-les en aquest edició de l’Esquerda. Però hem anat una mica més enllà: al costat hi hem posat una fotografia actual que s’ha fet, més o menys, intentant conservar la mateixa perspectiva.
No calen paraules per explicar el que veuen els nostres ulls però sí que val la pena fer una reflexió individual. I cadascú hauria de treure’n les seves pròpies conclusions.

Ara bé, si una cosa queda clara en el contrast d’unes mateixes captures amb 40 anys de diferència és que el poble ha evolucionat urbanísticament, i molt. Hi ha punts en què l’evolució hi és molt evident i d’altres en què no tant, però sembla un procés lògic, reflexe de l’evolució d’un poble que no ha parat de créixer econòmicament en els darrers 50 anys. Fins aquí una valoració que creiem objectiva. Per contra hi ha una imatge, la del riu Llobregat, en què creiem que l’evolució no ha estat positiva i mirar enrere ens serveix en aquest cas per desitjar, com mai, que es poguessin recuperar aquells anys en què el nostre riu era net i bonic i digne de postal.

1 de desembre de 2013

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article