Un Sant Joan 2014 roent que no s’hauria de repetir

Fotografia de portada de l'Esquerda 153
Fotografia de portada de l'Esquerda 153 | Falgués Fotografia

Editorial

Aquest any la celebració de la revetlla de Sant Joan ha estat poc lluïda i molt polèmica. Una polèmica sorgida entre l’entitat Gràfic (Grup d’Animació de Festes i Correfocs de la Jonquera) i l’Ajuntament de la Jonquera que ha tingut les seves conseqüències: la processó del Foc, que havia esdevingut tradicional, ha estat la primera “víctima” directa de la polèmica i va ser suspesa.
Els jonquerencs ens vam quedar sense una activitat tan participativa com fotogènica.  Sense diables ni seguici de torxes pels carrers, a sobre només faltava que el ball de revetlla tampoc tingués massa participació. Encara sort que la cursa de relleus organitzada pel CEJ, que portava la flama en un quinqué des del Canigó fins a la Jonquera, va aconseguir donar a la festa del solstici d’estiu, Diada Nacional dels Països Catalans, certa solemnitat.

La polèmica que esmentàvem a l’inici d’aquest editorial, i que els lectors han pogut seguir i obtenir-ne una opinió pròpia gràcies als comunicats publicats per Gràfic i l’Alcaldessa de la Jonquera en aquestes dues darreres edicions (152 i 153), no s’hauria de repetir més. Perquè és evident que totes les parts tenen els seus arguments legítims i car-regats de raons per actuar com ho han fet, però no oblidem que el perjudicat ha estat el poble en el seu conjunt. Costa entendre i admetre que no es pogués trobar una solució a un problema que és més burocràtic i de voluntat que d’altra mena.

Les qüestions estrictament legals són les que han empès cap a aquesta situació, d’acord, però la legalitat, que no vol dir que sigui justa ni comprensible, sabem que permet plantejar alternatives, mecanismes o fórmules que, sent igualment legals, haurien permès resoldre la situació de manera més amigable.

Tot plegat ens obliga a demanar públicament que ambdues parts busquin una solució i que ho facin aviat. La Jonquera no es mereix viure una altra nit de Sant Joan, o posem per cas una Festa Major, ja a la cantonada, així, sense veure la nostra gent i les nostres tradicions al carrer en dates tan senyalades en el calendari festiu.  Si és necessari que es canvïin els interlocutors a banda i banda, però que lleis i normatives pensades per a una conjuntura concreta no acabin amb les nostres festes, tradicions i sentit de poble.

1 de juliol de 2014

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article