És temps per a la reflexió i el debat

la Jonquera de fons i senyera de la Torre del  Serrat de la Plaça a primer terme
la Jonquera de fons i senyera de la Torre del Serrat de la Plaça a primer terme

Editorial

Estem vivint moments històrics. El 9 de novembre de 2014 els jonquerencs anirem a votar. Cadascú serà lliure de decidir si votarà a favor d’un Estat independent o federal o de mantenir l’status quo actual. Impedir o prohibir un dret democràtic, com pretén fer el Govern de Madrid, no solucionarà el problema de fons i és que els catalans, en més d’un 70%, estem d’acord en què cal votar i ho volem fer en un context d’absència de violència o amenaces. Ara bé, només una decisió política, no pas jurídica, podria impedir a la Generalitat de Catalunya organitzar la consulta del dia 9.
Quan falten menys de dos mesos i mig perquè que els jonquerencs anem a votar per una o altra opció, convindria recordar que com a municipi fronterer de Catalunya amb França, hi ha tres incògnites singulars que ningú ha aclarit com es resoldrien en cas que  Catalunya esdevingui un Estat independent.

Recordem-les:

1 - Les infraestructures. Actualment N2 i AP7 són propietat del Govern espanyol. Si Catalunya esdevé un país independent, com es gestionaran? Millorarien les inversions i el manteniment de la carretera al seu pas per la Jonquera? Quin seria el calendari i compromís per convertir la carretera en autovia? L’AP7, diverses vegades amortitzada, continuaria sent de peatge mentre no hi hagués l’alternativa de l’autovia?

2 - La fiscalitat.  Si Catalunya esdevé un país independent, es compensaria millor la contribució que fa la Jonquera en el seu conjunt a la hisenda del nou Estat? Actualment la recaptació d’impostos especials i d’IVA és de 500.000 euros per dia i, malgrat això, no es té en compte aquesta aportació en forma d’inversions en infraestructures o impacte mediambiental a la zona.

3 - La frontera. Si Catalunya esdevé un país independent i és apartat de la UE, com assegura que succeiria el Govern de Madrid, la Jonquera tornaria a convertir-se en una frontera amb tràmits duaners per a la importació i exportació de mercaderies? El possible increment de diferència fiscal d’impostos i de preus amb el veí Estat francès, seria positiuper la Jonquera però negatiu per Catalunya? Es continuaria fent servir l’euro?

Des d’aquest mitjà convidem els nostres lectors a reflexionar sobre els avantatges o inconvenients que pot tenir per la Jonquera el resultat de la consulta del 9 de novembre. Un resultat que malgrat tot no seria vinculant inicialment i que obligaria a establir un període de negociacions amb el Govern espanyol. En qualsevol cas, el debat és obert i les conclusions també. Dos mesos i escaig passen ràpid, i ara és temps per a la reflexió, el debat i la recerca de respostes.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article