La darrera Esquerda

Portada Esquerda 170
Portada Esquerda 170 | Infojonquera.cat

Editorial

Benvolguts anunciants, subscriptors o lectors esporàdics: teniu a les vostres mans la darrera Esquerda. Aquest és el darrer número que publiquem després de 21 anys d'haver començat aquesta història editorial. Els comiats sempre poden tenir un punt d'enyorança, sobretot quan són definitius i, aquest, n'és un exemple. Després d'uns mesos d'incerteses i dubtes a l'hora de prendre decisions sobre el futur d'aquesta publicació ha arribat el moment de donar per acabada aquesta història.

Els motius són diversos. D'entrada en els darrers mesos els continguts de la revista han estat aportats per un grup cada vegada més reduït de col·laboradors, un fet que segurament ha afectat l'interés en la lectura per la manca de diversificació de temàtiques i autors. No és aquest el més important, però. Els motius de pes per prendre aquesta decisió són, sobretot, la pèrdua de subvencions des de 2012 i la constant baixa de subscriptors, conseqüència de l'envelliment d'una bossa de lectors que es va fer seguidora de la revista entre els anys 1994 i 2007, i  que des de 2008 no s'ha aconseguit rejovenir.

Hi ha també una baixada constant i progressiva dels ingressos per publicitat, conseqüència directa de la crisi econòmica que afecta a tot tipus d'activitats econòmiques de la Jonquera. Cada vegada disposen de menys marges comercials i això repercuteix en el que aquestes activitats destinen a publicitat. I, finalment, hi ha la pèrdua de vendes d'exemplars en quiosc, molt evident des del tancament de la lliberia Èlite.
Hi ha altres motius que segurament també hi han influït, com ara un canvi demogràfic de la societat jonquerenca per una banda i, per altra, uns nous hàbits en la manera d'informar-se de totes les generacions de jonquerencs i nouvinguts que es podria resumir en aquesta pregunta: per què pagar per una informació desfassada d'un revista  si, a internet (Infojonquera.cat), ja la trobem gratuïtament?
La suma de tots aquests condicionants és el que m'ha portat a prendre aquesta decisió.

Ja per acabar aprofito aquestes darreres ratlles per agrair la participació dels molts col·laboradors que han passat per la revista, per agrair els anunciants que han confiat en la publicació -alguns des de pràcticament el primer número, altres fins que es van jubilar o van tancar el negoci-, per agrair la fidelitat demostrada pels subscriptors i també per als que potser només han estat lectors esporàdics.

Segur que en aquests vint-i-un anys la revista haurà transmès il·lusions, alegries, experiències, coneixements locals i reaccions de tot tipus.  Si a més de tot això ha servit perquè els jonquerencs hàgim estat més ben informats, cohesionats i en queda un bon record col·lectiu, la feina feta haurà valgut la pena.

1 de desembre de 2015

Ivan Sanz Tusell
Editor de L'Esquerda


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article