La Jonquera: un poble, quatre policies

Actuació conjunta de Policia Local i Mossos d'Esquadra en un conflicte entre xofers en una àrea de servei de la Jonquera
Actuació conjunta de Policia Local i Mossos d'Esquadra en un conflicte entre xofers en una àrea de servei de la Jonquera | Arxiu Infojonquera.cat

Editorial

A finals de gener un camioner que transportava material aeronàutic va intentar fer una denúncia pel robatori que havia patit al seu camió. Va haver de desplaçar-se a Figueres.
Veïns de la Jonquera han pogut comprovar que sovint veuen com vehicles dels Mossos circulen pel costat dels camions aparcats al voral de la N2 (infracció sancionable que, a més, pot provocar accidents), però passen de llarg.
De tant en tant la Policia Nacional destinada al control d’immigració munta dispositius a l’entrada sud de la Jonquera, quan sempre s’havien fet per controlar l’entrada de nord a sud.
No fa gaires dies una cadena de Tv francesa va contactar amb la direcció d’aquesta revista i diari digital per resoldre un dubte de competències policials sobre armes, caçadors, Guàrdia Civil i Policia Local.
Tambè s’ha donat la situació que, per proximitat davant el fet delictiu flagrant, la Policia Local hagi d’actuar a l’instant assumint competències què no li són pròpies, i que posteriorment adrecen al cos de seguretat corresponent, perdent el mèrit i l’estadística sobre l’acció policial aconseguida.
Són cinc exemples que poden reflectir la situació que es dóna a la Jonquera: quatre cossos policials operant-hi amb diferents competències i recursos per a una població peculiar com la nostra i l’eficiència dels quals sembla que podria ser millorable.

Aquest mes de febrer s’ha reunit la Junta local de seguretat de la Jonquera, què agrupa els responsables directius a la zona de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i Policia Local.
Les dades de coordinació entre els quatre cossos, segons es desprén de la reunió de la Junta local de seguretat són acceptables i el nombre de delictes registrats, segons les memòries presentades, demostren la necessitat de la presència d’aquests cossos policials. Tot això passa en el marc d’una població de 3.200 habitants, per la qual circulen milers de persones de tota procedència cada dia. Algunes fent parada i fonda i altres amb actituts delictives, en un entorn que sovint ho afavoreix, sobretot perquè la crisi s’exten generant pobresa i situacions extremes que poden donar lloc a solucions desesperades.

D’entrada, val a dir que no és habitual que la Jonquera disposi d’un cos de Policia Local que, per nombre d’habitants, no li correspondria. Però han passat els anys i ja ningú no es qüestiona deixar el nostre poble sense la seva presència, que ha estat bàsica, professional i de gran ajuda als jonquerencs.
Tot i així no podem deixar de fer unes reflexions sobre aquesta realitat.
El més lamentable, encara que comprensible donada la situació econòmica actual, és que el projecte de construcció de la comissaria de mossos a la Jonquera es demori encara un any més. Sent tant necessària la seva implantació al municipi, a causa de les competències de les què s’ocupen i la tipologia dels delictes que, tot i la forta presència policial, es continuen donant.
I finalment, segurament ens convindria a tots fer autocrítica amb l’actitut que alguns tenen/tenim davant determinats cossos policials i la seva funció.
La majoria dels ciutadans desconeixem quines són les competències de cada agent uniformat i això, tot sovint és el motiu, o l’excusa, per carregar de culpes a un determinat cos quan el problema de fons és la manca de recursos, agents o autoritat sobre el fet punible.
En altres casos s’aprofita per fer-los tot tipus de retrets per la inseguretat ciutadana quan en realitat ells fan la feina però per culpa d’una legislació deficient la seva feina queda qüestionada. I això no és just per a uns agents que en la gran majoria apliquen un veritable esperit de servei.

Potser, i com a conclusió final, no aniria  malament que els cossos policials adoptessin una funció més pedagògica, potser una campanya de proximitat per part dels quadres directius, ja que milloraria molt la relació amb els veïns i crearia una major complicitat amb la població local, que sovint té la sensació de ser una espectadora de només una part del què interessa que se sàpiga.
En qualsevol cas, des d’aquesta editorial convidem als cossos policials esmentats a continuar col·laborant com estan fent. Celebrem la bona entesa entre les administracions responsables de cada cos i els encoratgem a continuar fent una feina que ens convé molt que doni els seus resultats.

1 de març de 2011

Comentaris

JUAN CÉSPEDES LA JONQUERA
1.

"D’entrada, val a dir que no és habitual que la Jonquera disposi d’un cos de Policia Local que, per nombre d’habitants, no li correspondria. Però han passat els anys i ja ningú no es qüestiona deixar el nostre poble sense la seva presència, que ha estat bàsica, professional i de gran ajuda als jonquerencs". HOMBRE DEJAR EL PUEBLO SIN LA PRESENCIA DE POLICÍA LOCAL EVIDENTEMENTE QUE NO, PERO SI CABE Y ES NECESARIO PLANTEARSE UNA IMPORTANTE REDUCCIÓN NUMÉRICA, AHORA QUE YA HAN LLEGADO LOS MOSSOS D'ESQUADRA Y DE ESTA MANERA AHORRAR Y DESTINAR TODO ESE DINERAL EN NO SUBIR EL RECIBO DEL AGUA, EL DE LAS BASURAS EL IBI Y ETC..., EN LOS PRÓXIMOS DIEZ AÑOS POR EJEMPLO, COMO BIÉN DICE EL ARTÍCULO, A LA JONQUERA NO LE CORRESPONDERÍA SOPORTAR ESA CARGA DE GASTO QUE SUPONE EL MANTENIMIENTO ECONÓMICO DE LA EXCESIVA Y NUMEROSA PLANTILLA DE LA POLICÍA LOCAL DE LA JONQUERA. ADEMÁS ESTOS/AS PROFESIONALES FUNCIONARIOS DE CARRERA PUEDEN SER TRASLADADOS FACILMENTE A OTROS DESTINOS SIN PERDER SU EMPLEO. LO QUE NO SE DEBE NI SE DEBERÍA HACER ES SEGUIR AMPLIANDO EL CUERPO DE LA POLICÍA LOCAL A COSTA DE APORREAR A IMPUESTOS A LA CIUDADANÍA DE LA JONQUERA.

QUEREMOS UNA POLÍCIA LOCAL QUE ACABE CON LA VENTA AMBULANTE, CON LA PIRATERÍA EN LOS SERVICIOS DE TAXI Y ETC..., QUE DEFIENDAN LOS INTERESES DE LOS COMERCIANTES Y DE LOS QUE PAGAMOS IMPUESTOS, NO ES DE RECIBO QUE TODO ESTO OCURRA A VISTA DE TODO EL PUEBLO Y QUE LAS POLICÍAS "PASSIN DE LLARG".

Comenta aquest article