Veritats a mitges, mentides relatives i la realitat tal com és

Editorial

Entre la realitat i la relativitat. Si haguèssim de posar un nom, un adjectiu que identifiqués i sintetitzés el que ha estat la informació al voltant de la Jonquera el mes d’octubre (de 2010), i que molts lectors hauran seguit a través del diari digital infojonquera.cat, potser el resum més escaient seria el de mitges veritats o veritats relatives. Les inundacions primer, i l’obertura del prostíbul Paradise després, han acaparat en bona part l’actualitat informativa.

Pel que fa a la pluja i aiguats del mes d’octubre hem de fer esment que, en la seva globalitat, en el mes d’enguany s’han recollit fins a 381 l/m2 , dels quals 235 ho van fer el dia 11. Dues dades rècord, en qualsevol cas. Malgrat que entre els resultats més negatius hi van haver tres cotxes arrossegats per l’aigua, aquesta vegada no vam veure les imat-ges més espectaculars del Llobregat d’Empordà, contràriament al què vam veure a l’octubre de 2005 o el de 1986.
Relativitat doncs si contrastem els titulars informatius, la pluja caiguda i els danys i resultats. El cas però és que no consten dades oficials que la xifra de 381 litres en un mes s’hagin superat mai.

Pel que fa al nou prostíbul del polígon Mas Morató, que sembla que finalment ha complert amb tots els requisits legals necessaris per poder obrir portes, cal matisar que potser sí que és dels més grossos del país, però en cap cas és comparable al més gran d’Europa, que és a Alemanya.
Una realitat distorsionada en titulars que hem vist en diferents mitjans de comunicació, que certament es van volcar en cobrir aquest  tema informatiu atrets, d’una banda, pel morbo fals de ser el prostíbul més gran d’Europa, i d’altra banda, pels intents d’evitar-ne l’obertura per part de l’Ajuntament de la Jonquera.
Es podria dir que els jonquerencs hem viscut les dues informacions, inundacions i prostíbul, bàsicament de forma contemplativa o passiva en el primer tema i resignada o disgustada en el segon.
Ben mirat, a tots ens ha fet gràcia ser notícia, com a col·lectiu o població, per les inundacions, les nevades, ventades... això sí, mentre  no en siguem una part directament perjudicada. Fins i tot, ens alegra que al cap d’una estona de sortir el titular en un mitjà, rebre la trucada de telèfon d’un amic, un familiar o un proveïdor per demanar-nos què tal estem.
I canviem de cara quan pocs dies després de les inundacions sortim altre cop a la premsa perquè inaugurarem el prostíbul més gran d’Europa.
I és aquí quan ens toca fer el paper d’embaixadors d’aquest poble per explicar i paliar unes informacions falses que la majoria dels mitjans no es van molestar en contrastar.

Tot plegat ens ha demostrat que vivim en una societat tant accelerada com poc rigorosa, en la qual, el primer mitjà oportunista que deixa anar una nova notícia, de titular escandalós, té tots els números per fer prevaler el seu missatge davant els que vinguin darrere.
Molts mitjans cometen l’error, i hem d’admetre que l’Infojonquera.cat també, de donar per vàlida la informació d’una agència o d’un gran mitjà pel simple fet que han estat els primers, o perquè tenen més repercussió o perquè tenen més recursos econòmics i humans.
És per tot això que hem de ser més crítics amb la realitat que ens ensenyen els grans mitjans de comunicació, i en conseqüència cal reflexionar amb “relativitat intensa”  sobre tot el que ens informen.
Amb l’obertura del “Paradise” molts mit-jans es van deixar portar per la notícia morbosa i es van deixar arrossegar per la pluja intensa de titulars, opinions i tertúlies sobre el tema. Van entrar en la notícia sense mesurar-la, i la notícia se’ls va emportar, igual, exactament igual que si haguessin volgut nadar en el Llobregat el passat 11 d’octubre.

1 de novembre de 2010

Comentaris

Marc Rovira
1.

Precisament els mitjans de comunicacio com l'Infojonquera o l'Esquerda teniu un paper primordial en explicar la veritat.
Per desgracia aquest dos mitjans no contrasten les informacions, i tampoc diuen la veritat de moltes coses

Comenta aquest article