Arbres monumentals de la Jonquera

Arbres monumentals de la Jonquera
Arbres monumentals de la Jonquera | Josep Ribas - Falgués Fotografia

Editorial

Fa 25 anys que el biòleg empordanès Josep Maria Dacosta va publicar el llibre “Arbres monumentals, les 30 millors ombres de l’Empordà”. D’entre aquesta trentena d’arbres, n’hi ha sis de la Jonquera.

El setembre de 2000, el programa de la Festa Major va incloure un reportatge sobre aquests monuments forestals. Aquell any, a més, la Festa va comptar com a pregoner amb l’autor del reportatge (o del llibre), donant tot plegat una importància i reconeixement al patrimoni, que ara des d'Infojonquera volem tornar a recuperar coincidint que els arbres monumentals tornen a ser motiu d'actualitat.

El nostre poble va canviant en tots els sentits: demogràfica, social i urbanísticament. Amb l’actual sistema de societat tots anem atrafegats per les obligacions personals i laborals del dia a dia i, a la vegada, disposem de menys temps lliure. L’efecte col·lateral és molt evident: es va apagant l’activitat difusora d’aquelles entitats o col·lectius que abans assumien el rol de donar a conèixer el nostre entorn i patrimoni en el nostre temps lliure.

La difusió, popularització i protecció del patrimoni realitzada per entitats locals com el CEJ o el GAT a la dècada dels anys 70 i 80 va ser enorme, però actualment cap col·lectiu realitza aquestes tasques perquè, malauradament, pels motius abans descrits, tampoc hi ha “demanda” suficient per part de la societat. D’altra banda constatem que molts jonquerencs ‘de pas’, que hauran estat vivint aquí uns anys, hauran conegut una part de la Jonquera, més accessible, però difícilment les seves riqueses naturals diverses.

La conjuntura general progressivament ens va apartant a tots de valors com el voluntarisme i la inquietud per conèixer l’entorn més proper o, fins i tot, les conviccions per no defallir en valorar el patrimoni local. Paral·lelament veiem com, en contrast, internet ens permet conèixer les meravelles culturals de qualsevol racó de món, de forma fàcil i amb un excel·lent marketing al darrere.
És en aquestes circumstàncies en què aquest digital, Infojonquera.cat, podem ajudar a la difusió i valorització del nostre patrimoni a jonquerencs i visitants. Ho fem amb convenciment, per la responsabilitat que implica ser dues eines de comunicació amb vocació de servei públic.

Tot això ve al cas perquè la Jonquera té un ric i extens patrimoni arquitectònic, natural i també humà, però aquest darrer té unes limitacions en el temps davant dels dos primers. Per això no podem permetre que aquest actiu natural, en concret el cas d’aquests arbres monumentals de la nostra vila, vagi quedant relegat en l’oblit dels més grans del nostre poble o en les pàgines d’un llibre vell.

Per això cal insistir en què aquesta riquesa cultural i natural cal recordar-la i fer-la conèixer, sobretot a les noves generacions de jonquerencs, siguin nascuts o arribats fa més o menys temps. I tot això podem fer-ho prenent com a exemple la mateixa presència i arrelament en el territori d’aquests sis monuments.  Que aquests arbres siguin un referent per a les noves generacions, perquè els vegin com una forma d’integrar-se en l’entorn, igual que les arrels dels arbres s’endinsen en el territori.

Que siguin també una referència pels nouvinguts, una forma d’interessar-se i d’integrar-se en la societat i entorn que els acull, igual que un conjunt d’arbres s’integren per fer un bosc ric, variat i multicolor com el que envolta la Jonquera.
Per tot això, us convidem a la lectura del reportatge sobre els arbres monumentals que trobareu a la secció de Patrimoni, amb un al·licient ben assumible: són a prop i es poden gaudir.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article