Temps de canvis per la Jonquera a partir del 25 de novembre?

Edifici duaner de la Jonquera. Tornaran els tràmits duaners entre la UE i Catalunya?
Edifici duaner de la Jonquera. Tornaran els tràmits duaners entre la UE i Catalunya? | Infojonquera.cat

Editorial

Vivim una època de canvis. L’economia, la política, la vida social, el mediambient, la tecnologia... Tot canvia a una velocitat que sovint voldríem més pausada, però bé que ens hi  adaptem perquè ben mirat tampoc no ens queda altre remei.
El proper 25 de novembre hi ha unes noves eleccions per escollir els nostres representants al Parlament de Catalunya i, en conseqüència, al Govern de la Generalitat.
Des que el passat 11 de setembre vam viure la manifestació històrica del milió i mig de persones, més o menys tothom té un sentiment generalitzat que estem davant d’algun canvi molt més profond.

Tot apunta que si el 25 de novembre al vespre els resultats dónen una majoria absoluta de partits que estan a favor de convocar un referèndum per la independència de Catalunya, és molt possible que en un termini de temps no superior als 4 anys els catalans siguem convocats a donar un sí o un no a l’Estat propi.
Serà en aquest referèndum, que serà consulta si el govern de l’Estat espanyol no ho permet, quan el futur de Catalunya i de la Jonquera podria canviar definitivament. Si així ho desitgem una majoria de ciutadans, és clar.

Sobre aquest referèndum (o consulta), no ens toca valorar com es farà, ni quan, ni si fa por a uns i en canvi il·lusiona a altres. Ni si vol dir trencament i ruptura amb Espanya o si vol dir fer ús d’un dret per relacionar-se en igualtat de condicions amb Espanya, amb Europa i amb el món. I sobretot, per administrar-se un mateix els recursos que genera.
En aquesta revista sempre hem tractat tots els temes des d’una perspectiva local i ara arriba el moment de valorar com pot canviar la Jonquera si finalment Catalunya vota en un referèndum i el resultat és que sí, que la majoria de ciutadans volen que Catalunya sigui un estat independent.

La Jonquera seria un dels pobles que més canviaria el seu estatus actual si Catalunya esdevingués un nou estat, sobretot perquè hi ha una sèrie de factors fonamentals que ara depenen del Govern espanyol i en una Catalunya independent passarien a dependre del nou Govern. Per exemple: Com seria l’IVA en una Catalunya independent? Seria més baix que a l’Estat francès? Seria l’oportunitat definitiva per veure la N2 convertida en una autovia? S’hi faria un manteniment eficient? Quin ús tindrien els edificis actuals de la comissaria de la Policia Nacional? I de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil? I els edificis duaners? La política sobre els impostos especials, seria més generosa amb el territori que els genera? L’autopista AP7, continuaria siguent de peatge? Què passaria amb els funcionaris de l’Estat destinats a la Jonquera (forces de seguretat, duaners...)? S’acabaria la picaresca de les administracions per resoldre la prostitució al carrer i a les carreteres? Quines respostes tenen els partits polítics a aquestes preguntes?

Preguntes, doncs, que requereixen respostes concretes i que cal fer arribar als partits polítics que aposten per una Catalunya com a nou estat d’Europa. Però també als que no.
Per aquest motiu hem convidat als tres partits polítics amb representació a l’Ajuntament de la Jonquera (veure articles a l'Esquerda 133) perquè ens responguin, o ens donin la seva opinió, sobre l’escenari que es pot obrir a partir del 25-N.

En el futur, amb la perspectiva que dóna el pas del temps i amb la celeritat amb què canvien les coses, potser els jonquerencs recordarem aquests dies com a apassionants i il·lusionants o qui sap com els interpretarem.
En qualsevol cas els canvis que potser es produïran en aquests propers quatre anys han de ser l’oportunitat per millorar el país en el seu conjunt i per acabar amb una sèrie de greuges que a la Jonquera també patim, com a la resta de Catalunya.
Però amb algun avantatge. Si ens hem adaptat als canvis que comentàvem a l’encapçalament d’aquest editorial, segur que també sabrem adaptar-nos als canvis polítics, (o fins i tot de fronteres) que puguin venir. Però si, a més, mirem la història de la nostra vila veurem que sempre ho hem fet i que encara n’hem sortit reforçats.

20 de novembre de 2012

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article