"La remodelació del carrer Major no només no ha revitalitzat el comerç, sinó que l'ha acabat d'enfonsar"

per Redacció

Luís Martín de Pozuelo Candidat a l'alcaldia de la Jonquera per Ciutadans

Política

Luís Martín de Pozuelo, alcaldable per primer cop
Luís Martín de Pozuelo, alcaldable per primer cop | Infojonquera

En termes generals, quin balanç fa del mandat que ara s'acaba?

Bastant negatiu, perquè s’han dut a terme projectes d’obra que, si bé eren necessaris, es podrien haver fet d’una altra manera menys costosa i amb menys termini de realització. La remodelació del carrer Major no només no ha revitalitzat el comerç del carrer, sinó que l’ha acabat d’enfonsar.

 

Si n'hagués de destacar un moment, o un projecte, quin seria?

La reforma del cementiri, però segueix inacabada perquè des de l’aparcament les persones impedides tenen difícil accés a la porta de la part posterior.

 

I el pitjor?

No s’han abordat degudament el principal problema que té la Jonquera, que és la inseguretat ciutadana.

 

La seguretat és, sens dubte, una de les qüestions que més ha marcat el municipi, sobretot en els darrers anys. El seu programa proposa alguna solució pràctica?

En primer lloc, crec que s’ha de potenciar l’actuació conjunta de la Junta Local de Seguretat Ciutadana, en la que han de coordinar-se i col·laborar tots els cossos de policia que operen a la Jonquera, amb participació de representants dels jutges i dels fiscals, tal com està previst a la Llei de Seguretat Pública de Catalunya. La policia local hauria de modificar la seva forma d’actuació i patrullar més a peu pel nucli urbà, i que els Mossos d'Esquadra col·laborin en el sentit de patrullar pels polígons de la Jonquera.

 

Una de les bases del problema és la situació fronterera de la Jonquera. Hi ha prou cooperació policial?

Ho he respost abans, però afegiria que també hauria de convidar-se a participar de l’esmentada Junta Local de Seguretat als representants dels cossos de seguretat francesos que operen a la frontera.

 

Què creu que cal (parlant sempre de qüestions pràctiques i que puguin ser efectives) per canviar la imatge que ofereix el poble a l'exterior?

A la imatge de la Jonquera de cara a l’exterior no tot és negatiu. La Jonquera s’ha convertit en un gran centre de comerç i restauració, i és també una base logística importantíssima per al transport internacional de mercaderies; i això es valora des de l’exterior.

 

Sembla que darrerament no es parla tant de la prostitució. Ja es deu donar com a lluita perduda? Creu que té solució?

No és una lluita perduda, però s'ha de tenir en compte que la prostitució està dirigida per organitzacions criminals. Per això ha de ser fonamentalment el Cos Nacional de Policia que lluita contra tals organitzacions en col·laboració amb el cos de Mossos d'Esquadra. Encara que els veïns de la Jonquera no se n’han assabentat, a la Jonquera ambdós cossos de policia ja han desarticulat un grup criminal dedicat a l’explotació sexual de dones d’origen romanès. Els seus capitosts van ser extradits des de Romania a Figueres i el seu principal dirigent va ingressar a la presó de Figueres.

 

El sector comercial té una gran importància per l'economia jonquerenca. Proposen alguna iniciativa nova i diferent del que s'ha fet fins ara per promocionar-lo?

S’ha de potenciar el nom de la Jonquera i el seu barri del Pertús com a gran centre comercial i de restauració, mitjançant la deguda publicitat feta conjuntament per l’Ajuntament i les diverses associacions de comerciants. Aquesta publicitat s’ha de dur a terme fonamentalment als departaments del sud de França i a la província de Girona.

 

L'índex d'immigració al municipi frega el 40%. Creu que això és un problema?

No, sempre que sigui legal. A la Jonquera es creen molts llocs de treball accessibles a immigrants però no se’ls pot contractar perquè no tenen regularitzada la seva situació i els tràmits per fer-ho són lents i complexos.

 

S'hauria de fer alguna cosa més per reforçar la integració social? I per impulsar la vida social al poble?

Principalment, garantir la seguretat ciutadana. Això farà que els veïns se sentin segurs i no dubtin en integrar a les organitzacions culturals, esportives i d’oci existents a totes les persones residents a la Jonquera, sense tenir en compte les seves diferències socioculturals o lingüístiques.

 

Els joves tenen prou alternatives de lleure? Proposa alguna cosa, en aquest sentit, el seu programa?

Impulsarem la creació d’un centre lúdic juvenil on es puguin organitzar tot tipus d’activitats esportives. Per això treballarem per renovar el poliesportiu i que la piscina sigui coberta, cosa que permetria utilitzar-la durant tot l’any, i no només pensada pels joves. També organitzarem activitats culturals: teatre, dansa, suport a l’escola de música, visites a centres d’interès cultural...

 

En un enunciat breu, faci una proposta per millorar...

- El carrer Major:

Canviar la ubicació de les jardineres que hi han posat perquè no són pràctiques, ni pel vianant ni per la circulació rodada. En canvi falta una zona d’aparcament per la farmàcia.

- El riu i el seu entorn:

Tenir-lo degudament net i recuperar els joncs, que són l’emblema del nostre municipi i que pràcticament han desaparegut i s'han substituït per plantes invasores.

- La zona esportiva:

Una piscina coberta accessible a tots els veïns i amb programes adequats a totes les edats.

- Els aparcaments al centre urbà:

L’Ajuntament podria intentar adquirir el solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil per a destinar-ho a tal finalitat.

 

Tot i que ja haguem parlat del programa i ens hagi explicat algunes propostes, ara ens agradaria que destaqués, també en un enunciat breu...

- La gran aposta de Cs:

Eradicar la delinqüència de la Jonquera.

- Cinc propostes més, en cinc frases:

1. Creació d’un centre d’atenció primària.

2. Intentarem aconseguir que s’atorguin subvencions per al material informàtic de l’alumnat.

3. Intentar reactivar comercialment el centre de la Jonquera.

4. Intentar aconseguir que des de la sortida nord de la Jonquera es pugui accedir a l’AP-7 en direcció Barcelona.

I 5. Que tot el tram de la Jonquera sigui lliure de peatge, com passa entre Girona Sud i Girona Nord.

 

Per anar acabant, s'atreveix a fer un pronòstic dels resultats?

No.

 

Amb quatre partits serà difícil obtenir una majoria absoluta. Preferències en quant a possibles pactes?

Els pactes dependran dels resultats de les eleccions.

 

Un últim missatge per als lectors d'Infojonquera:

Que vagin a votar, que ningú s’abstingui.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article