"També hi ha prostíbuls a Agullana o a Capmany, però la Jonquera té més tirada mediàtica"

per Redacció

Narcís Quintana Candidat a l'alcaldia de la Jonquera pel Partit Socialista de Catalunya

Política

Quintana es presenta per segon cop
Quintana es presenta per segon cop | Infojonquera

En termes generals, quin balanç fa del mandat que ara s'acaba?

Ha sigut un bon mandat perquè feía molts anys que l'Ajuntament estava parat. El canvi en quatre anys s'ha notat en les infraestructures del poble. La meva contribució ha sigut fer governable el poble, dur a terme projectes compartits i posar seny a les reivindicacions ideològiques. L'Ajuntament es governa amb les institucions, no amb els instints.

 

Si n'hagués de destacar un moment, o un projecte, quin seria?

Haver començat la millora del riu, que ha de ser el passeig del poble.

 

I el pitjor?

No haver pogut donar feina als aturats del poble. Personalment m'ha fet mal els tres intents d'ERC, que no ha fet cap tipus d'oposició en quatre anys, de trencar el pacte de govern  per no seguir el seu pensament únic i totalitari.

 

La seguretat és, sens dubte, una de les qüestions que més ha marcat el municipi, sobretot en els darrers anys. El seu programa proposa alguna solució pràctica?

Els tres problemes greus de seguretat a la Jonquera, que són la droga, la prostitució i la venda de falsificacions, depenen de lleis estatals i autonòmiques. Nosaltres, des de l'Ajuntament, només podem controlar-ho. Aquests quatre anys hem equipat la Policia Local amb les eines de les millors policies. I la videovigilància del poble i la nova comissaria dels Mossos hi ajudaran molt.

Si governem, aplicarem mesures com contractar agents cívics per deslliurar la Policia Local de feines secundàries, controlar i ajudar les persones que visquin soles, fer classes de civisme i convivència a les escoles, mà dura i estricte control del compliment de les ordenançes, obligar a fer treballs per la comunitat als infractors, respecte absolut i coordinació amb la Policia Nacional i la Guardia Civil, fer dues Juntes de Seguretat Local anuals, ja tenim la possibilitat immediata de tenir una brigada canina, o buscar la manera de fer torns de nit amb Policia Local, agents cívics, vigilants municipals i ajuda de Mossos.

Totes aquestes mesures van de parell amb el que anomenem Pla Prioritari de Renovació Urbana, ja que està demostrat que allà on s'actua per millorar urbanísticament els espais ciutadans, i en especial l'enllumenat, s'incrementen els índex de civisme i de neteja, i millora la seguretat. Un poble brut convida a embrutar.

 

Una de les bases del problema és la situació fronterera de la Jonquera. Hi ha prou cooperació policial?

No. Però per culpa de l'Ajuntament, no de les diferents policies, que tenen una predisposició fanàstica.

 

Què creu que cal (parlant sempre de qüestions pràctiques i que puguin ser efectives) per canviar la imatge que ofereix el poble a l'exterior?

Molta publicitat positiva, que no es fa. Potser caldria una ràdio local.

 

Sembla que darrerament no es parla tant de la prostitució. Ja es deu donar com a lluita perduda? Creu que té solució?

El problema de seguretat més greu de la Jonquera és la droga. El fet d'estar a la frontera fa que tota la província de Girona sigui un punt de tràfic de drogues, i actualment producció de marihuana. Aquí, un gram de marihuana val 5 euros; a França, més de 8; a Alemanya, 10 o 11; a Finlàndia, 18... I les lleis del mercat no fallen: tothom ve a comprar aquí. La prostitució és el segon problema. Aquí la legislació també és molt permisiva. La Jonquera no té cap especificitat en prostitució. També hi ha puticlubs a Agullana o a Capmany, però la Jonquera te més tirada mediàtica. I contimuarem lluitant per perseguir-la als carrers.

 

El sector comercial té una gran importància per l'economia jonquerenca. Proposen alguna iniciativa nova i diferent del que s'ha fet fins ara per promocionar-lo?

Netejarem els carrers, enllumenat a tots els carrers, carrers sense forats, voreres arreglades... No cal cap estudi tècnic ni contractar més tècnics que no serveixen per res. El que cal són persones netejant els carrers i gent treballant a la brigada, on tenim un paleta i quatre tècnics. Tot això és diu neolliberalisme. Cal repensar l'estructura de l'Ajuntament de dalt a baix. Sense treballadors al carrer, la Jonquera no té futur. Si aconseguim dur a terme aquest Pla Prioritari de Renovació Urbana i millorar la seguretat, incrementarem el comerç.

 

L'índex d'immigració al municipi frega el 40%. Creu que això és un problema?

No té per què ser-ho, si hi ha feina i la gent que ve a treballar, ve a treballar.

 

S'hauria de fer alguna cosa més per reforçar la integració social?

S'haurien de fer xerrades de benvinguda per explicar als nouvinguts els costums, les normes de convivència, els drets i els deures.

 

I per impulsar la vida social al poble?

Reforçar el teixit associatiu, cultural i esportiu.

 

Els joves tenen prou alternatives de lleure? Proposa alguna cosa, en aquest sentit, el seu programa?

Fer un Casal de Joventut. Promocionar l'esport i la cultura. I l'Ajuntament buscarà un espai per fer deures amb seguiment de mestres i estudiants per fer clases de reforç.

 

En un enunciat breu, faci una proposta per millorar...

- El carrer Major:

Continuar amb les millores i ajudes. I no oblidar la resta de carrers.

- El riu i el seu entorn:

Fer rescloses. Neteja permanent i control de cagades de gos. Ha de ser un passeig.

- La zona esportiva:

Ha millorat. Començar a estudiar la piscina coberta.

- Els aparcaments al centre urbà:

Continuarem, n'hi han tres en marxa.

 

Tot i que ja haguem parlat del programa i ens hagi explicat algunes propostes, ara ens agradaria que destaqués, també en un enunciat breu...

- La gran aposta del PSC:

El Pla Prioritari de Renovació Urbana que ja he comentat. La Jonquera, pels jonquerencs. Neteja, manteniment vial i ordre. 

- Cinc propostes més, en cinc frases:

1. Semàfor a l'N-II, a la sortida de La Caixa

2. Augment de la plantilla de la brigada i agents cívics

3. Mantenir la bona relació i el contacte permanent amb tots els cossos policials

4. Aplicació al móbil per alertar d'incidències a tota la població

5. Control de coloms amb pinso anticonceptiu, de cagades de gossos per ADN, i continuar amb les ajudes a la protectora de gats

 

Per anar acabant, s'atreveix a fer un pronòstic dels resultats?

No.

 

Amb quatre partits serà difícil obtenir una majoria absoluta. Preferències en quant a possibles pactes?

Amb els que tinguin més seny.

 

Un últim missatge per als lectors d'Infojonquera:

L'Ajuntament té unes característiques pròpies, amb uns problemes prioritaris i concrets. No és un lloc al servei del procés ni per defensar la unitat de la pàtria, que no corre cap perill; ni per passejar la vara de mando pel món. L'alcalde i els regidors han de ser garantia de convivència, representar les institucions amb dignitat, solucionar els problemes diaris i tenir una visió de futur del poble. Tenim molta feina per fer. Nosaltres la farem sense partidismes ni manies. Som el PSC,el Partit del Sentit Comú. Per tot això us demanem el vot.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article