"Per mi és del tot incomprensible com l'equip de govern ha permès que aquests últims dies haguem estat sense patrulla de Mossos"

per Redacció

Anna Pérez Candidata a l'alcaldia de la Jonquera per Esquerra Republicana de Catalunya

Política

Anna Pérez ha rellevat Jaume Ricart al capdavant de la llista
Anna Pérez ha rellevat Jaume Ricart al capdavant de la llista | Infojonquera

En termes generals, quin balanç fa del mandat que ara s'acaba?

Ha sigut mandat complicat per ERC que, malgrat tenir quatre regidors, ha estat arraconat per l'equip de govern, amb un ple cada dos mesos i moltes decisions per decret d'alcaldia. L'equip de govern ha pres decisions per majoria amb els socialistes, que els ha votat tot, però a un preu imperdonable en qüestió de país i llibertats.

 

Si n'hagués de destacar un moment, o un projecte, quin seria?

Han governat amb un equip cohesionat, molt tranquils perquè tenien el socialista disposat a votar-ho tot per tenir dedicació però ni tant sols estar a l'equip de govern.

 

I el pitjor?

Si he decidit presentar-me a aquestes eleccions és perquè les decisions i prioritats d'aquest equip de govern han fet que aquest poble que tant estimem, no el reconeixem. S'han fet moltes obres, però n'hi ha moltes sense acabar, el poble està brut i deixat, i la inseguretat continua.

 

La seguretat és, sens dubte, una de les qüestions que més ha marcat el municipi, sobretot en els darrers anys. El seu programa proposa alguna solució pràctica?

Més presència continua al casc urbà i al Pertús de més Policia Local, i la coordinació dels altres cossos policials farà que millori. Volem una Policia Local més urbana fent tasques de proximitat, més centrats en els jonquerencs i els problemes reals i a peu de carrer que tenim.

 

Una de les bases del problema és la situació fronterera de la Jonquera. Hi ha prou cooperació policial?

Per mi és del tot incomprensible com l'equip de govern ha permès que aquests últims dies haguem estat sense patrulla de Mossos, la Policia Local ha hagut de comptar amb el recolzament de la Policia Nacional. Hem de fer de la Junta de Seguretat Local una eina de coordinació i efectivitat per combatre i posar tots els recursos i efectius possibles.

 

Què creu que cal (parlant sempre de qüestions pràctiques i que puguin ser efectives) per canviar la imatge que ofereix el poble a l'exterior?

De moment haurem de canviar la imatge pels de casa, perquè la gent tingui ganes de quedar-s'hi a viure i els joves hi facin plans de futur! Un poble més net, més segur, amb més serveis i prioritzant les persones i el seu benestar, i on es facin actes per trobar-nos. I si tot això millora, podrem treballar en mostrar una altra Jonquera, aprofitar per explicar el ric patrimoni que tenim i construir un relat diferent.

 

Sembla que darrerament no es parla tant de la prostitució. Ja es deu donar com a lluita perduda? Creu que té solució?

Només tindrà solució si els que poden solucionar-ho, diputats i senadors, es posen a legislar i a treballar en aquest tema. Des dels ajuntaments poca cosa podem fer pel buit legal que té aquest tema.

 

El sector comercial té una gran importància per l'economia jonquerenca. Proposen alguna iniciativa nova i diferent del que s'ha fet fins ara per promocionar-lo?

La Jonquera té diversos sectors comercials, cada un amb els seus problemes i casuística. Haurem de treballar per millorar i trobar solucions a cada zona, però també haurem d'anar plegats, tots a la una, en els temes d'infraestructures i millores a aconseguir davant les diferents administracions. I haurem de promocionar i fer conèixer el nostre entorn i patrimoni perquè ens ajudi en aquest nou relat i serveixi per reactivar el comerç.

 

L'índex d'immigració al municipi frega el 40%. Creu que això és un problema?

Jo no diria que és un problema si ets conscient que la realitat és aquesta, i que són necessaris projectes socials a peu de carrer, suport a l'escola, a l'institut i a les entitats per la integració i cohesió que fan.

 

S'hauria de fer alguna cosa més per reforçar la integració social?

Sí. Tenim cultures, religions, idiomes, i costums diferents que han de trobar l'equilibri necessari perquè tothom se senti que forma part d'una comunitat que té unes regles de conducta establertes que han de seguir, però en la qual també hi cap la diferenciació. Hem d'estar orgullosos de poder aconseguir-ho, encara que això ens suposi un esforç addicional amb agents cívics, projectes de carrer i cohesió social, però també de la mà d'actes culturals que ens ajudin a veure i a entendre les altres cultures.

 

I per impulsar la vida social al poble?

No pot ser que tota l'agenda cultural del poble sigui la del MUME, per molt fantàstica que sigui. Hem de tenir un calendari d'actes culturals i festius on retrobar-nos, passar-ho bé junts i fer poble per totes les edats.

 

Els joves tenen prou alternatives de lleure? Proposa alguna cosa, en aquest sentit, el seu programa?

Ens posarem a disposició dels joves perquè programin actes i festes del seu interès, i els facilitarem un local on puguin trobar-se, fer i decidir activitats que els interessin i passar-ho bé. Organitzarem autobusos per anar a actes i festes que els interessin, com les Barraques, l'Acústica o alguna discoteca, perquè estiguin implicats en la vida del poble i quan facin plans de futur els joves els facin aquí.

 

En un enunciat breu, faci una proposta per millorar...

- El carrer Major, i el riu i el seu entorn

Parar la segona fase. Per nosaltres no era una obra a fer d'aquesta manera, només invertint en pedres... errant la tria i els acabats. Després de gastar un milió d'euros al carrer Major, tot està per millorar: imatge, zones per a vianants, zones d'aparcament, càrrega i descàrrega... Restauraria l'església i hi inclouria el riu fent una intervenció global per poder gaudir d'aquests dos espais.

  - La zona esportiva:

  Millorar les instal·lacions i fer-hi més vestidors per donar resposta a les necessitats que tenen els clubs. I acabar i il·luminar la zona, mantenir-la neta i arranajada. Perquè parla molt de nosaltres als centenars de persones que ens visiten i aprofitar això per promocionar allà el nostre patrimoni.

  També crear una zona de lliure pràctica de l'esport per socialitzar i poder utilitzar l'esport obert a tothom com a eina de cohesió i integració, amb camp de terra; pista poliesportiva coberta per a basquet, futbol 7, rollers..., i una pista de skate.

  - Els aparcaments al centre urbà:

  S'hauran de posar zones blaves i zones verdes en zones de sempre i incloure'n de noves com l'aparcament de davant les escoles per donar rotació a les places d'aparcament. També netejar, pintar, mantenir i senyalitzar bé els aparcaments del riu.

   

  Tot i que ja haguem parlat del programa i ens hagi explicat algunes propostes, ara ens agradaria que destaqués, també en un enunciat breu...

  - La gran aposta d'ERC:

  Treballar per les persones i millorar tots els serveis que afecten el seu benestar.

  - Cinc propostes més, en cinc frases:

  1. Arreglar els quatre temes fallits: seguretat, neteja, civisme i circulació

  2. Oferir a Sanitat terrenys per construir el nou CAP

  3. Augmentar les subvencions i dotar les entitats d'un hotel d'entitats

  4. Especial atenció als joves, perquè participin dels actes i puguin programar al seu gust, i sobretot dotar-los d'un local d'autogestió on es puguin trobar

  5. Concurs d'idees professionals de tot el poble, zones comercials, patrimoni, accessos... per poder tenir una imatge general de cap on volem anar que inclogui un pont per a vianants que connecti el cementiri i la zona esportiva amb el poble

    

   Per anar acabant, s'atreveix a fer un pronòstic dels resultats?

   No m'agraden les enquestes ni els pronòstics. Necessitem un canvi, tenim ganes de governar, però aquest canvi està en el vot dels jonquerencs i jonquerenques.

    

   Amb quatre partits serà difícil obtenir una majoria absoluta. Preferències en quant a possibles pactes?

   No vull parlar de pactes, la gent ja ha vist fins on han portat al poble Junts i el PSC amb el pacte que van fer. La Jonquera i la seva gent tenen necessitat d'un canvi d'estil i prioritats, i només serà possible si voten ERC, i si nosaltres aconseguim governar.

    

   Un últim missatge per als lectors d'Infojonquera:

   Ens presentem i hem fet el pas per governar d'una altra manera, amb unes altres prioritats, les persones i el seu benestar, i tot allò que les afecti, millorant la imatge del poble, creant un relat nou, donant a conèixer el nostre patrimoni i fent actes on retrobar-nos i fer poble. Ho farem perquè tenim les il·lusions posades en fer un canvi, perquè tenim la força per fer-ho, perquè malgrat que ara no el reconeixem, ens estimem aquest poble i volem viure aquí. Confiem que a molts de vosaltres us passi el mateix, i penseu com nosaltres que el canvi és possible. El canvi és casa vostra; per això us demanem el vostre vot el 26 maig!

   Comentaris


   No hi ha cap comentari

   Comenta aquest article