"Cobrirem les persianes dels locals buits amb lones amb informació dels recursos turístics"

per Redacció

Sònia Martínez Candidata a l'alcaldia de la Jonquera per Junts per la Jonquera

Política

Martínez és alcaldessa des del 2011 i opta a la reelecció
Martínez és alcaldessa des del 2011 i opta a la reelecció | Infojonquera

En termes generals, quin balanç fa del mandat que ara s'acaba?

El balanç és positiu, ja que en aquest mandat hem pogut executar gran part del nostre programa electoral del 2015. S’han pogut fer obres necessàries com era la del carrer Major per adequar tots els serveis, els carrers Cantallops i del Vidre, la primera fase del camp de futbol... En temes de seguretat, hem pogut instal·lar més càmeres de videovigilància i s’han pogut engegar diversos projectes socials com ha sigut el Projecte I-Música, que ens ha permès acostar l’Escola de Música i que tots els alumnes de primer i segon de ESO hi tinguessin accés. El programa +60 ha estat també un altre èxit i s’ha consolidat. A més, ha estat el primer any que s’han fet els pressupostos participatius per tal que la població decidís a què es destinen 100.000 euros del pressupost municipal.

Tota l’acció de govern l’hem dut a terme amb una gestió transparent, i ho demostra l’obtenció del segell Infoparticipa a la qualitat i transparència de la comunicació pública local.

 

Si n'hagués de destacar un moment, o un projecte, quin seria?

Per mi té un valor especial el del parc d’en Lloveras, que fa unes setmanes que s’han iniciat les obres. Aquest projecte era una demanda del nens i nenes que han format part del Consell d’Infants els darrers anys. Els alumnes que l’any passat feien sisè de l’escola Josep Peñuelas del Río durant tot el curs varen treballar aquest projecte, en varen fer el disseny i també el varen valorar econòmicament. A partir dels deu projectes que varen presentar, des de l’Ajuntament es va redactar un únic projecte que incorporava les seves demandes. Crec que la participació dels infants en aquest projecte ha estat clau i s’han fet seu el parc, ja que són ells qui en gaudiran i malgrat no puguin votar, sí que tenen dret a decidir com volen que sigui el seu poble.

 

I el pitjor?

El pitjor, per motius de tempos, ha sigut els dels pressupostos participatius, ja que només hem pogut realitzar la primera fase, que ha sigut la recollida de propostes per part de la població. Ara mateix els tècnics estan revisant la viabilitat de les propostes per poder anar a la segona fase, que és la votació de les propostes presentades. Això no treu que el procés continua i al 2020 s’executaran els projectes més votats.

 

La seguretat és, sens dubte, una de les qüestions que més ha marcat el municipi, sobretot en els darrers anys. El seu programa proposa alguna solució pràctica?

Els Ajuntaments no tenim la solució per acabar amb aquesta problemàtica. Cal un canvi de legislació. Els cossos policials fan una gran feina, però quan s’arriba als jutjats, les lleis no van en la mateixa direcció. Però no ens podem quedar de braços plegats i seguirem treballant en aquest sentit cobrint les baixes de la policia local, instal·lant més càmeres de seguretat en diversos punts, personant-nos als jutjats com a acusació contra multireincidents i pressionant al Departament d’Interior per tal que la comissaria de Mossos d’Esquadra sigui una realitat ben aviat i s’hi destinin molts més efectius.

 

Una de les bases del problema és la situació fronterera de la Jonquera. Hi ha prou cooperació policial?

La Jonquera pateix constantment els efectes de la seva situació geogràfica, que per alguns motius comporta un avantatge, però per d’altres, com és el cas de la seguretat, és un problema, ja que estem al costat d’un país que té unes lleis molt més estrictes. Aquí conviuen tots els cossos i forces de seguretat: Policia Local, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia. Cadascun amb les seves competències, però que junts fan una gran feina pel nostre poble i en moments puntuals es coordinen per dur a terme alguna actuació concreta. A més, la nostra Policia Local està en contacte sempre amb els altres cossos i hi ha una relació fluïda amb tots ells.

 

Què creu que cal (parlant sempre de qüestions pràctiques i que puguin ser efectives) per canviar la imatge que ofereix el poble a l'exterior?

S’han de donar a conèixer tots els recursos d’interès i posicionar la Jonquera en l’àmbit turístic. L’any passat varem instal·lar uns tòtems informatius a davant del CAP i tenim previst instal·lar-ne d’altres, però en aquest cas a davant dels propis recursos que tenim dins el poble: el MUME, l'ajuntament, l'església, el riu...

Replantejarem el funcionament i els horaris del Centre d’Informació de l’Albera perquè sigui un espai de visita obligada per qui vulgui conèixer o fer alguna activitat al Paratge Natural de l’Albera i, a part de promocionar el patrimoni natural, promocioni el conjunt de recursos de la Jonquera i també comerços i restauració.

Cobrirem les persianes dels locals buits amb lones amb informació dels recursos turístics o bé en els aparadors posarem rèpliques del patrimoni megalític i fotografies de l’Albera per millorar la imatge del carrer Major.

Plantegem també oferir un programa per motivar emprenedors a que creïn negocis i orientar de manera personalitzada a aquestes persones.

I tenim clar que caldrà crear un relat atractiu que mostri al visitant tot allò que pot trobar a la Jonquera, i que s’adoni que la Jonquera és una altra història. Cal fer també una gran difusió conjunta amb les associacions de comerciants a través de tots els mitjans de comunicació possibles.

 

Sembla que darrerament no es parla tant de la prostitució. Ja es deu donar com a lluita perduda? Creu que té solució?

Mai donem res com a perdut, s’ha de seguir lluitant malgrat que la solució estigui en mans d’altres administracions. La regulació o prohibició d’aquest fenomen està també en mans de l’Estat, que en el cas de la prostitució a la via pública, amb una modificació del Codi Penal, afegint-hi un article, es podria prohibir. Però sembla ser que aquest tema només preocupa a aquells que ho patim, ja que molts alcaldes hem estat durant anys demanant als diferents grups polítics amb representació al Congrés dels Diputats que modifiquessin el Codi Penal i de moment ni s’ha plantejat. Formo part de la Comissió de l’Alt Empordà que tracta aquest tema i també de la Taula Tècnica Comarcal, i seguiré treballant en aquest sentit.

 

El sector comercial té una gran importància per l'economia jonquerenca. Proposen alguna iniciativa nova i diferent del que s'ha fet fins ara per promocionar-lo?

Desenvoluparem les accions previstes en el Pla de Desenvolupament Local i Comercial, on ja tenim establerts els programes que fomentaran l’activitat econòmica comercial i també el desenvolupament del sector turístic i l’embelliment dels nostres carrers i places.Proposem també crear una taula de comerç formada per membres de les tres associacions de comerciants ja existents, i plantegem oferir un programa per motivar emprenedors a que creïn negocis i orientar de manera personalitzada a aquestes persones. També tenim previst un programa per motivar emprenedors a que creïn negocis i oferirem l’orientació a aquestes persones de manera personalitzada.

L’any 2021 finalitza la concessió de l’AP-7, i per això ja estem treballant en un Pla de mobilitat, ja que tenim al davant una gran oportunitat pel comerç de tota la Jonquera. Cal entre tots els agents implicats definir una sèrie d’accions que permetin la permeabilitat per tot el municipi, com per exemple la modificació dels accessos a l’autopista, fent desplaçar el peatge de recollida de tiquet uns quilòmetres al sud del municipi i on estan actualment mantenir els accessos però sense peatge. A la sortida 1, s’ha de poder entrar i sortir cap al nord o el sud. Un altre tema important és la cessió del tram de la N-II per part de Fomento a l’Ajuntament per convertir-la en una via urbana i poder actuar en tot moment en benefici de l’economia local. Totes aquestes accions incrementarien el nombre de visitants i que els vehicles que passen per la AP-7 i de moment no paren, entressin a la Jonquera.

 

L'índex d'immigració al municipi frega el 40%. Creu que això és un problema? S'hauria de fer alguna cosa més per reforçar la integració social?

La Jonquera és un poble divers sociològicament, i per aquest motiu seguirem treballant per la convivència i cohesió social del conjunt de la ciutadania. Per això seguirem impartint cursos de català i els ampliarem a altres nivells, perquè és una demanda que han fet els usuaris dels cursos actuals. Seguirem també amb les jornades d’acollida, on es dóna tota la informació als nouvinguts sobre els drets i deures que tenen com a ciutadans. Varem instaurar els tallers de deures per nens de l’escola i de l’institut. Un espai on també es treballen les normes i els hàbits. Actualment tenim una tècnica de joventut que, a banda de les dinamitzacions del Punt Jove, imparteix tallers de diferents temàtiques en coordinació amb l’institut. A banda de continuar amb tots aquests projectes, promourem accions de cohesió social a través de l’esport i la cultura.

Varem crear i seguim participant també activament en el treball en xarxa, on treballem conjuntament amb els agents educatius, sanitaris, culturals, de benestar social, de seguretat ciutadana, qualsevol tema o problemàtica que sorgeixi per actuar ràpidament i perquè els nostres infants i joves estiguin el màxim de ben preparats per als reptes de futur que els esperen.

 

I per impulsar la vida social al poble, què cal fer?

Programarem esdeveniments per animar la Jonquera, fent participar els establiments i les entitats del poble. Les dotarem de recursos i augmentarem les subvencions, ja que elles són el motor del dinamisme cultural i esportiu del municipi. Aquest any hem signat un conveni amb Gràfic per quatre anys per realitzar activitats amb aquesta finalitat. Seguirem programant les festes amb activitats per totes les edats i tots els gustos. Hem aconseguit recuperar la festa arriatenya i tenim previst tornar-la a fer l’any vinent. Seguirem donant suport a diades com la de carnaval, cavalcada de Reis, Sant Jordi..., que es poden dur a terme gràcies a la col·laboració incansable de les comissions, entitats i del grup +60 i teixidores. I sobretot donarem suport a les entitats ja que aquestes són el motor social de la vila.

 

Els joves tenen prou alternatives de lleure? Proposa alguna cosa, en aquest sentit, el seu programa?

Ja hem començat a treballar en aquest tema. En el pressupost d’enguany ja hem inclòs una partida destinada íntegrament a l’ACEJ per tal que organitzi activitats estables de lleure anuals, tallers, sortides i els casals que es fan per Setmana Santa, l'estiu i el Nadal. A través d’un conveni amb la Societat de socors Mutus, impulsarem la Casa de Cultura, ampliant la Biblioteca per oferir més serveis a tota la població, especialment als infants, joves i a les entitats.

 

En un enunciat breu, faci una proposta per millorar...

- El carrer Major:

Convertirem el casc antic de la Jonquera en un espai amb un model de comerç de proximitat. Limitarem l’oferta comercial no vinculada als valors del comerç de proximitat per incorporar nous negocis que generin especial interès. Farem del carrer Major un carrer comercial amb una imatge coherent i atractiva tant pels seus habitants com visitants que afavoreixi les actuals i futures activitats econòmiques.

- El riu i el seu entorn:

Una vegada executada la primera fase de dragatge del riu, seguirem millorant aquest espai tractant-lo com un carrer més, consensuant accions amb els propietaris de les façanes que donen al riu per tal de fer d’aquest espai un passeig ben agradable.

- La zona esportiva:

Construirem més vestidors per les entitats. Modernitzarem aquesta zona per garantir la seguretat dels usuaris, unint els equipaments per tal de facilitar-ne el trànsit i la seguretat dels usuaris. Implicarem a les entitats esportives en la millora i la gestió d’aquesta zona, per millorar-ne l’ús i treure’n el màxim rendiment a favor dels esportistes i de l’activitat esportiva i saludable de la ciutadania.

- Els aparcaments al centre urbà:

En els propers mesos construïrem l'aparcament del carrer Albera; estem habilitant més places d’aparcament en els terrenys del costat del riu a través d’un conveni amb les propietats i els hem senyalitzat indicant la gratuïtat; i habilitarem la zona blava de tal manera que els comerciants puguin oferir aparcament gratuït als seus clients.

 

Tot i que ja haguem parlat del programa i ens hagi explicat algunes propostes, ara ens agradaria que destaqués, també en un enunciat breu...

- La gran aposta de Junts per la Jonquera:

Convertir la Jonquera en un pol d’activitat econòmica aprofitant els nostres recursos naturals, culturals i històrics, i atraure un turisme de natura i de cultura que visiti i conegui la Jonquera per acabar així amb els estereotips envers el nostre poble.

- Cinc propostes més, en cinc frases:

1. Reforma dels carrers Rocabertí, Albera, Santa Llúcia, Prat de Malagrava i Sant Pere del Pla de l’Arca

2. Enjardinament de les rotondes de l'N-II per millorar la imatge i l’atractiu del poble

3. Amb l’Agència Catalana de l’Habitatge habilitarem pisos per dedicar-los a lloguer social per a joves

4. Activarem programes en matèria d’igualtat, diversitat i contra la violència de gènere, instaurant punts liles en les festes populars per conscienciar d’aquesta problemàtica

5. Posarem en funcionament el programa “Dinars amb companyia” per fomentar la relació de les persones que viuen soles

 

Per anar acabant, s'atreveix a fer un pronòstic dels resultats?

En les eleccions municipals el ciutadà vota pensant en les persones i no en els partits. Els jonquerencs i jonquerenques segur que valoraran la feina que hem fet durant aquesta legislatura i apreciaran les propostes del nostre programa electoral i confiaran en nosaltres per seguir governant.

 

Amb quatre partits serà difícil obtenir una majoria absoluta. Preferències en quant a possibles pactes?

Aquesta última setmana cal posar tots els esforços en la campanya i explicar als jonquerencs i jonquerenques el nostre programa pels propers quatre anys. Quan arribi el moment el nostre equip ja abordarà aquest tema, però cada cosa al seu temps.

 

Un últim missatge per als lectors d'Infojonquera:

Junts per la Jonquera som l’equip de persones que combinem experiència i renovació. Un equip format per professionals dels diferents àmbits que presentem una sèrie de propostes com a punt de partida a evolucionar i millorar amb la participació i implicació de tots els jonquerencs i totes les jonquerenques. Us demanem la vostra confiança, ja que estem segurs que amb la implicació de tots, junts, farem més Jonquera!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article