"El moment més difícil va ser sens dubte l’1-O. Vaig patir molt pel que podia passar, sobretot quan van començar a arribar imatges d’altres pobles"

per Redacció

Marina Gutés Alcaldessa d'Agullana

Agullana, Política

Gutés, fotografiada a Agullana
Gutés, fotografiada a Agullana | Infojonquera

Amb el començament d'aquest curs polític encetem el tram final del que ha esta tel seu primer mandat. Quina valoració en fa, fins ara?

En general bona, però una legislatura es fa curta per tot el que al principi et proposes fer. I personalment he après molt, sobretot a tenir més paciència.

 

Ha complert els objectius que s'havia fixat?

Hem fet gairebé tot el que ens havíem proposat, potser fins i tot alguna cosa més que ha anat sorgint.

 

I creu que li'n quedarà algun de pendent?

En un poble sempre queden coses pendents, perquè amb la feina diària i amb la participació dels veïns, vas veient i et fan veure d’altres coses que no havies previst i que creus necessàries.

 

Quin ha estat el moment més difícil?

Sens dubte l’1O, vaig patir molt pel que podia passar sobretot quan van començar a arribar imatges d’altres pobles.

 

I el més gratificant?

El mateix dia. Quan vam acabar el recompte i vam entrar a la Societat La Concòrdia, on ens esperava moltíssima gent del poble per saber els resultats, i el company va llegir l’acta, va ser molt emotiu. La sensació de ser un poble “UNIT” des de primera hora del matí va ser brutal.

 

Com definiria la relació amb l'oposició?

Hi ha oposicions constructives i oposicions estèrils, i després de gairebé 4 anys em plantejaria les coses d’una altra manera, perquè tal com ho vam fer no ha servit per gairebé res.

 

Ja sigui per la ubicació d'Agullana, o pels estils de vida actuals, cada cop hi ha més gent que busca casa al poble. Com s'ha de gestionar, aquest augment de població, des de l'Ajuntament?

Tal com fem, informant i ajudant tant com ens es possible en les gestions. De moment no suposa cap problema.

 

Molts d'aquests nouvinguts no s'empadronen al municipi. Això ho és, un problema?

Tampoc son tants que no s’empadronen... I no suposa problemes per l’Ajuntament. Més aviat el problema és per qui no s’empadrona.

 

En qualsevol cas, històricament Agullana ha estat un poble petit i amb una mitjana d'edat força elevada. Què és el més important que ha de fer l'Ajuntament per cobrir les necessitats de la gent gran?

Afortunadamen,t i gràcies a la gestió dels meus companys d’anteriors legislatures, disposem del centre de dia, que crec que és un luxe tenir-lo a Agullana, perquè a part de centre de dia ofereix altres serveis molt útils per a la gent, gran com el de menjador, els tallers de gimnàs o memòria, pedicura, fisioterapeuta i transport.

També des de les oficines de l’ajuntament oferim el poder concertar la cita amb els serveis mèdics amb una trucada a l’ajuntament, perquè entenem que per la gent gran especialment és complicat fer aquest tràmit per Internet o centraletes de telèfon.

 

Aquest any fa una dècada que es va signar el conveni per construir-lo, el centre de dia, i set que es va inaugurar. I com vostè diu cada cop hi va més gent, no només a passar-hi el dia, sinó a utilitzar alguns d'aquests serveis que menciona. Hi ha prevista alguna ampliació, a mitjà o llarg termini?

No, no hi ha prevista cap ampliació. El centre disposa de 24 places, ara mateix son 22 usuaris però durant tot aquest any han sigut uns 15. En el cas que s’arribi a les 24 places sempre hi ha una llista d’espera. Però tampoc ens interessa l’ampliació ja que comportaria la pèrdua de la familiaritat i la personalització en el tracte, que és el que s’ha buscat sempre.

 

Com estan les finances municipals?

Ara mateix estan molt bé. Paguem a proveïdors a 30 dies i el deute està al voltant d’un 24%.

 

El pressupost d'aquest 2018 reserva 164.000 euros per a inversions reals. Quins projectes s'executaran?

A la zona esportiva hi posarem cistelles de bàsquet i al camp de futbol, porteries de futbol 7 abatibles. També millorarem el camí del Molí, arranjarem el carrer Albera i el carrer del Ral, i hem fet la franja de protecció d’incendis.

 

La franja ja s'ha fet. L'ha finançat íntegrament l'Ajuntament?

Una part és subvenció del Departament d’Agricultura de la Generalitat. Ja sabem que l‘autoprotecció l’hauria de pagar el contribuent, però vam entendre que la despesa més forta era la primera execució de la franja i vam decidir per unanimitat finançar-la des de l’Ajuntament. El manteniment per els propers anys de la franja ja no serà tan costós i s’aplicarà una taxa per a poder mantenir-la.

 

Hi ha prevista alguna altra actuació en aquest sentit?

Ens agradaria que la franja fos de més amplada, però s’haurà de veure com fer-ho.


A part de les administracions, els propietaris de boscos, camps o solars també haurien d'actuar...

De fet, els solars de dins del casc urbà, per normativa, els propietaris els han de mantenir nets. I els propietaris de boscos i camps, potser seria millor demanar-ho a ells... És molt fàcil opinar de la casa del veí. Vist des de fora, tot és molt bonic; però mantenir un bosc net, només qui en té un sap el que costa, el poc que en treu i el ràpid que el fan malbé.

 

Durant l'estiu la Generalitat també ha fet obres a l'escola del poble. En què han consistit exactament?

El Departament d’Ensenyament ha habilitat un pis de dalt com a dues aules i uns lavabos. I l’Ajuntament ha fet obres al pati: s’ha tret un filat vell que separava els dos patis i se n'ha fet un de nou, i s’ha posat una vorera des de l’escola fins al menjador. També s’han instal·lat dues bombes de calor/fred, una al menjador i l’altra a la llar d’infants, i s’ha pintat el menjador.

 

Al costat de l'escola hi ha l'antiga caserna de la Guàrdia Civil. Hi havia un projecte privat que preveia construir-hi una mena d'alberg. Ha quedat completament estancat?

Com tu bé dius és privat. A inicis de legislatura van venir a presentar una idea de projecte, però necessitaven inversors.

 

Aquest estiu hi va haver algunes queixes per l'estat en què es trobava les piscines, sobretot la petita. Què va passar?

La piscina petita va tenir un problema amb el dosificador de clor un dia per excés de clor, que no va tenir conseqüències perquè en fer el control tot seguit es va buidar i re-emplenar. Després, en fer la franja de protecció dels focs i desforestar el voltant de la piscina, vam tenir una invasió de cuques que queien a l’aigua. I al vas gran, a l’Agost, amb la major afluència de gent i la calor, vam tenir algun problema d’algues.

Ja estem treballant en la renovació d’algun element dels motors i sistemes de clorat i neteja per a la propera temporada.

 

Un altre problema que sovint genera crítiques veïnals és el dels aparcaments en alguns carrers. Hi ha vehicles que estacionen en punts on s'acaben convertint en un obstacle per a altres vehicles... Hi ha prevista alguna regulació?

Per ara, quan observem reincidències, des de l'Ajuntament enviem als veïns una recomanació per que s'aparquin correctament. Aquesta seria una de les coses que ens haurem de plantejar de cares a la propera legislatura i de comú acord amb els veïns, estaria molt bé fer un procés participatiu amb pluja d’idees perquè entenem que és un tema molt sensible.

 

L'any que ve hi ha eleccions. Fa unes setmanes ja es va confirmar que vostè tornaria a encapçalar la llista d'ERC. Ho farà amb el mateix equip que fa tres anys?

Encara faltes molts dies.

 

Entenc que el programa tampoc està ni embastat. Però suposo que ja deuen tenir algunes idees...

Suposes bé, però no correm tant... Falten molts dies i la campanya encara no ha començat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article