El president de la Generalitat, Quim Torra, i el lehendakari Ibarretxe faran demà una ruta per Agullana i la Jonquera

Amb l'objectiu de rememorar el camí de l'exili de Companys i Aguirre, aniran al Mas Perxés, faran el camí fins al Coll del Lli i, a la tarda, visitaran la Mina d'en Canta de la Vajol i el Museu de l'Exili

per Redacció

Agullana, Política, Cultura, Patrimoni, Història

Quim Torra i Juan José Ibarretxe
Quim Torra i Juan José Ibarretxe | Infojonquera

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el lehendakari Juan José Ibarretxe visitaran dem divendres Agullana i la Jonquera per rememorar el camí a l’exili que van fer junts el president Lluís Companys i el lehendakari José Antonio Aguirre. La jornada s'emmarca en la commemoració del 80è aniversari de l’inici del gran èxode republicà.

El punt d’arribada serà el Mas Perxés d'Agullana, que va tenir un protagonisme especial durant la retirada republicana de principis de 1939. Va ser la darrera seu de la Generalitat de Catalunya i de la Institució de les Lletres Catalanes, i residència de bona part dels representants polítics i culturals del país, entre els quals hi havia Companys, abans d’iniciar l’exili cap a França. També s’hi van instal·lar durant uns dies una part del govern basc, encapçalada pel lehendakari Aguirre, que va tornar de París per recolzar Companys i sortir del país amb ell.

En arribar al mas, previsiblement cap a les 13 h, el president Torra signarà el llibre d’Honor d’Agullana, i hi haurà uns breus parlaments a la terrassa a càrrec de l’alcaldessa del municipi, Marina Gutés; del lehendakari Ibarretxe i del president de la Generalitat. També hi assistiran el delegat de la Generalitat a Girona, Pere Vila; l’alcalde de la Vajol, Joaquim Morillo; els vicepresidents d’Òmnium i de l’ANC, Joan Vallvé i Josep Cruanyes, i la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech.

Després està previst que cap a les 14 h Ibarretxe i Torra es desplacin fins al punt on comença el camí cap al Coll del Lli i, a peu, facin el mateix trajecte per on el 5 de febrer de 1939 Companys va marxar cap a França acompanyat d’Aguirre.

Havent dinat, el president de la Generalitat visitarà, a les afores de la Vajol, la mina Canta, també coneguda com la mina d’en Negrín, avui en desús. A mitjans de 1937, el govern espanyol de la II República, presidit per Juan Negrín, va decidir condicionar aquesta mina, situada a un quilòmetre de la frontera, com a dipòsit d’obres d’art i seu del Banc d’Espanya.

I per acabar la jornada, Torra es traslladarà a la Jonquera per visitar el Museu Memorial de l’Exili (MUME). Acompanyat de l’alcaldessa del municipi, Sònia Martinez, i del director del MUME, Jordi Font, el cap de l'Executiu català visitarà l'exposició permanent, dedicada a l'exili republicà del 1939, i també l’exposició “A nation in retreat”, que a partir del fotoperiodisme de l’època documenta dia a dia, des del 26 de gener de 1939 fins al 10 de febrer de 1939, els diversos escenaris de la retirada republicana de camí cap a França.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article