Doble conferència i debat sobre l’exili de Josep Tarradellas, al MUME

L’acte, protagonitzat pels historiadors Joan Esculies i Enric Pujol, es va emmarcar en la commemoració del 80è aniversari de l’inici de l’exili del 1939

per Redacció

Cultura, Història

Esculies i Pujol, debatent
Esculies i Pujol, debatent | Falgues Fotografia

El retorn de l'exili del president Josep Tarradellas va ser un dels esdeveniments més importants del procés de derogació del franquisme a Catalunya. Aquest fet, ocorregut l'octubre de 1977, va implicar l'oficialització de l'autogovern català més d'un any abans de l'aprovació de la Constitució espanyola del 1978. I també va suposar, implícitament, un reconeixement dels drets històrics catalans, ja que es va respectar la línia de continuïtat amb la institució política establerta el 1931, arran de la instauració del règim republicà.

Josep Tarradellas, com a president de la Generalitat exiliat, va jugar un paper clau en aquest procés. Un procés que va rebre crítiques de la mateixa oposició al franquisme, però que, alhora, va possibilitar la constitució del primer i únic govern d'unitat nacional que ha existit fins avui. Per tant, va ser una figura polèmica i discutida, però essencial per al país.

I en el marc de la commemoració del 80è aniversari de l’inici de l’exili, el dissabte al matí els historiadors Joan Esculies i Enric Pujol van protagonitzar un acte centrat en Tarradellas al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera. Joan Esculies (Manresa, 1976) és escriptor, biòleg, periodista i Doctor en Història per l’Institut Universitari d'Història Jaume Vicens Vives de la Universitat Pompeu Fabra, i també autor de la tesi Josep Tarradellas (1899-1936). Dels orígens a la Guerra Civil (Barcelona, UPF, 2012). Enric Pujol (Figueres, 1960) és Doctor en Filosofia i Lletres per la UAB i autor, entre d'altres obres, de Josep Tarradellas: el retorn del president : juny-desembre 1977 (Barcelona : DAU, 2016).

Esculies i Pujol, debatent
Esculies i Pujol, debatent

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article