Desarticulen una xarxa internacional de tràfic de drogues que actuava en bona part des de la Jonquera

Entre el 24 de març i l’1 d’abril, la Guàrdia Civil i la Gendarmeria francesa van fer diversos escorcolls i detencions tant a Catalunya com al sud de França

per Redacció

Successos

Compareixença dels responsables policials explicant l'operatiu
Compareixença dels responsables policials explicant l'operatiu | Guàrdia Civil

En el marc d’un dispositiu batejat com a Cokethau, la Guàrdia Civil i la Gendarmeria Nacional Francesa han desmantellat una organització internacional de tràfic de drogues que operava en bona part des de la Jonquera. Durant l’operatiu, els agents van comissar diverses quantitats d’heroïna, cocaïna, marihuana i haixix, així com diversos vehicles i diners en efectiu. En total, van detenir 15 persones de nacionalitat marroquina que vivien a l’Estat espanyol i a França.

L’operatiu va començar quan la secció de Recherche de la Gendarmeria de Montpeller va comunicar a la Guàrdia Civil de Girona que a el principal responsable d’una organització internacional de tràfic de drogues amb ramificacions al país gal podria estar vivint a la demarcació de Girona. Segon la policia francesa, la trama subministraria tot tipus de drogues a traficants del sud de França, sobretot a les zones de Marsella i Montpeller.

Amb aquesta informació, la benemèrita va començar a fer indagacions, i van centrar les seves sospites sobre uns ciutadans magrebins que vivien a la Jonquera i a Figueres. A partir d’aquí, els dos cossos van començar a treballar conjuntament en el marc d’una Ordre Europea d’Investigació per poder desmantellar aquesta organització.

Durant els serveis, els agents van comprovar que els integrants de la banda prenien fortes mesures de seguretat tant a Catalunya com a França perquè no els descobrissin. Per creuar la frontera utilitzaven diverses mesures, com per exemple contractar terceres persones que fessin de mules.

Amb l’avenç de les investigacions, el 24 de març van decidir explotar l’operació per desarticular l’organització criminal a banda i banda de la frontera, i entre el 29 de març i l’1 d’abril es van fer diverses entrades i escorcolls. A Catalunya, més de 100 agents de diverses especialitats i quatre gendarmes van cooperar per fer nou registres domiciliaris: un a la Jonquera, quatre a Figueres, un a Vilabertran, un a Sant Vicenç dels Horts, un a Granollers i un a Canovelles (aquests tres últims, a la demarcació de Barcelona).

Paral·lelament, la Gendarmeria Francesa va detenir els principals actors de la trama al sud de França, tot i que ja sabien que la base d’operacions estava entre l’Alt Empordà i Granollers. A més, el 30 de març es van registrar nou domicilis més vinculats amb els detinguts el dia anterior, i es van arrestar quatre persones més. I com a colofó, l’1 de març es van registrar 11 domicilis francesos relacionats amb clients de l’organització: petits traficants que proveïen als consumidors finals de la droga al sud de França.

En total, es van comissar 12,5 kg d’heroïna, 25 kg d’haixix, 107.000 euros en efectiu, sis armes de foc, material relacionat amb la venda i elaboració de substàncies estupefaents (bàscules de precisió, màquines comptadores de bitllets i detectors de bitllets falsos). D’altra banda, també es van immobilitzar comptes bancaris, i es van intervenir vehicles i habitatges per valor total de 660.000 euros.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article