El MUME reunirà historiadors d'arreu del món en unes jornades sobre la Guerra Civil

Es faran entre el 30 de maig i l'1 de juny en el marc de la commemoració dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil

per Redacció

Història

Hi intervindran ponents d'arreu del món
Hi intervindran ponents d'arreu del món | MUME

Amb motiu de la commemoració dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil, diverses entitats memorialistes i universitats estan organitzant per als dies 30 i 31 de maig i 1 de juny un col·loqui titulat De Munic a París (1938-1940). De la Guerra Civil espanyola a la nova Europa. Es tracta d’unes jornades que posen el focus en la internacionalització de l’anomenada "Guerra d’Espanya", i que tindran lloc a la seu del Museu Memorial de l’Exili (MUME).

L’acte comptarà amb una desena de ponents de set països diferents, entre els quals destaquen l’acadèmic expert en història contemporània espanyola Paul Preston, de la London School of Economics, o el reconegut investigador hispanista alemany Walther Bernecker, de la Universität Erlangen-Nürnberg.

 

Els resultats de la Guerra Civil al tauler internacional

Durant tres dies s’analitzaran les conseqüències de la Guerra Civil espanyola en el nou escenari europeu de 1939, dominat per les potències totalitàries i antidemocràtiques, i s’intercanviaran mirades sobre com aquests fets van desembocar, el setembre d’aquest mateix any, en l’inici de la Segona Guerra Mundial, que va ser el conflicte militar més mortífer de la història.

Al llarg de les diferents ponències s’incidirà en la crisi de les democràcies, l’ascens dels feixismes, l’anomenada ‘guerra civil europea’, l’Alemanya nazi, l’Espanya de Franco, les actituds dels vencedors de la Guerra Civil a Catalunya i el paper que van jugar en el tauler internacional altres països com França, la Itàlia de Mussolini, els Estats Units i la Unió Soviètica. Els ponents faran un repàs d’aquest passat recent des d’una òptica historiogràfica, però també amb la voluntat de contribuir a generar coneixement i reflexionar sobre algunes qüestions que avui desafien la qualitat democràtica i la plena garantia dels drets humans, com l’auge dels totalitarismes, els populismes i les pors als altres.

El Col·loqui està coorganitzat pel MUME, el Memorial Democràtic, la Fundació Carles Pi i Sunyer, la UOC i l’EUROM-UB, i compta amb la col·laboració de la Càtedra Walter Banjamin de la UdG i el GREF-CEDID de la UAB. Les inscripcions es poden fer fins al 19 de maig enviant un correu electrònic a info@museuexili.cat.

Podeu consultar el programa complet fent clic AQUÍ.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article