Presenten un documental sobre l'alcalde de Llagostera Eugeni Gurnés al MUME

La producció, obra de Joan Roura, està basada en la publicació 'La veu silenciada', de Mercè Carbó

per Redacció

Cultura, Història

La neta de Gurnés va participar a la presentació
La neta de Gurnés va participar a la presentació | Falgues Fotografia

El Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (MUME) va acollir ahir al matí la presentació del documental Eugeni Gurnés, sumari obert, produït per Joan Roura. La producció, que va rebre el Premi Carles Rahola 2018, està basada en la publicació La veu silenciadade l'autora Mercè Carbó Bosch (Curbet Edicions, 2016). Aquest llibre és una biografia d'Eugeni Gurnés Bou (Llagostera, 1907 - Girona, 1943), que va ser alcalde de Llagostera durant la Guerra Civil, es va exiliar a França i el 1940, quan va tornar a Catalunya, va ser empresonat i condemnat en judici sumaríssim, i executat al cementiri de Girona el 1943.

A partir del 1939, el franquisme instal·lat arreu del país, lluny de desenvolupar polítiques de reconciliació, va imposar una convivència basada en la por, la delació i el terror. I Eugeni Gurnés, exalcalde de Llagostera, va ser una de les víctimes d'aquesta repressió i va ser assassinat al cementiri de Girona el matí del 7 de maig de 1943.

El documental que es va presentar ahir al museu explica la seva història a partir de la recerca en els documents que hi ha en diferents arxius, inclòs el sumari per "auxilio a la rebelión", que el va portar a la sentencia de la pena de mort. Diversos testimonis de familiars directes, com la seva filla Rosa i veïns del poble, aporten les seves experiències per posar en context aquells fets de la fosca època de repressió franquista.

Encara no fa un any Mercè Carbó i la mateixa Eugènia Riera van publicar La veu silenciada, on s'explica tot el viacrucis de la família d'Eugeni Gurnés. A la presentació d'ahir hi van intervenir el director del MUME, Jordi Font; el documentalista i productor Joan Roura (Kinema Grup), i la neta del protagonista del documental, Eugènia Riera Gurnés (Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Llagostera).

La neta de Gurnés va participar a la presentació
La neta de Gurnés va participar a la presentació

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article