Desarticulen una xarxa internacional d'explotació sexual que operava a la Jonquera

Durant el dispositiu, que es va fer simultàniament a la Jonquera, Romania i Portugal, les forces policials van detenir 20 persones i van alliberar 13 dones

per ACN

Successos

Moment en què la Guàrdia Civil deté un dels implicats
Moment en què la Guàrdia Civil deté un dels implicats | Guàrdia Civil

La Guardia Civil ha desarticulat recentment una xarxa internacional d'explotació sexual de dones de Romania que actuava a La Jonquera. Al municipi, hi ha alliberat 13 víctimes. A més, en els vuit registres domiciliaris que es van fer simultàniament, els agents van detenir 20 persones, 18 de les quals a Catalunya i les altres dues, a Romania i a Portugal.

Segons ha explicat l'ACN, i han confirmat fonts de la benemèrita, els captadors utilitzaven el denominat mètode 'Loverboy', que consisteix en fer veure que s'enamoren de les dones als seus països d'origen. Quan elles s'hi començaven a relacionar, els prometien una vida millor a l'Estat espanyol. Però quan arribaven aquí, les víctimes eren forçades a prostituir-se en condicions molt precàries, amb jornades de més de 14 hores de feina, vestint només roba interior a l'hivern i aguantant temperatures molt elevades a l'estiu. Una gran part dels controladors eren les parelles sentimentals de les noies; i en alguns casos els explotadors controlaven fins a set dones.

La denúncia d'una víctima, el detonant

La investigació va començar al febrer del 2018 arran de la denúncia d'una de les víctimes, que va explicar a la Guàrdia Civil la situació d'esclavitud que estava vivint. L'obligaven a exercir la prostitució i era controlada per diferents integrants de l'organització. Aquesta dona va ser captada en una situació d'extrema vulnerabilitat i es va veure obligada a prostituir-se en diferents països com ara França, Liechtenstein, Regne Unit, Alemanya, Portugal i Espanya. I en la captació hi van participar membres de la seva pròpia família.

La investigació i la cooperació amb Eurojust va permetre comprovar que aquest no era un cas aïllat, i que hi havia diverses víctimes captades per la mateixa xarxa.

Durant la investigació, es van produir diverses disputes amb altres grups que operaven a la zona pel control del territori i dels carrers de la Jonquera. I la xarxa ara desarticulada va guanyar aquests enfrontaments per la seva major agressivitat i ús de violència.

El benefici obtingut pels serveis sexuals s'enviava a Romania, on els responsables de la xarxa l'invertien en propietats immobiliàries.

Diversos integrants es movien per Europa, motiu pel qual ha estat clau la cooperació internacional i la col·laboració amb Europol, ja que s'han emès diferents ordres europees de detenció i entrega. Hi ha hagut intercanvi de forces policials entre diversos països. S'ha treballat conjuntament amb les policies de Portugal, Romania, Alemanya i França.

El líder de la banda es va entregar la setmana passada en un jutjat de Figueres per la pressió policial. El jutge va decretar el seu ingrés a presó.

El dispositiu policial es va realitzar simultàniament a Romania, Portugal i Espanya. Els agents van detenir membres de tots els graons de la xarxa: el de captació, el de transport i també el d'explotació i el de blanqueig dels beneficis. S'ha intervingut documentació sobre l'explotació, diners en efectiu i tres vehicles d'alta gama. L'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 4 de València, no es dona per acabada.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article