La Jonquera acull la 37a assemblea i la 12a convenció de la premsa comarcal i local

Més de 120 professionals de Catalunya van assistir a la jornada, enguany organitzada per Infojonquera i Hora Nova

per Redacció

Vida social, Cultura

L'acte central es va fer als Porxos i el dinar i l'entrega de premis, al bufet de l'outlet
L'acte central es va fer als Porxos i el dinar i l'entrega de premis, al bufet de l'outlet | Falgues Fotografia

Més de 120 professionals de la comunicació d'arreu de Catalunya es van reunir ahir a la Jonquera per assistir a la 37a Assemblea i a la 12a Convenció de la Premsa Comarcal i Local, una trobada organitzada anualment per l'ACPC (Associació Catalana de la Premsa Comarcal) i algun mitjà de comunicació local. En aquest cas, els col·laboradors del gremi han estat Infojonquera i el setmanari Hora Nova.

La trobada té per missió reunir a representants de les 140 capçaleres que aplega l'entitat per escollir la nova junta directiva, fer balanç de l'any tancat (en aquest cas, el 2018), i premiar els mitjans més destacats de l'any, així com per debatre, en un seguit de ponències i taules rodones, els reptes de la professió.

La jornada va començar als Porxos de Can Laporta amb la benvinguda de l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez. I tot seguit es va celebrar la 37a assemblea de l'entitat, que va servir per presentar als socis les dades del darrer exercici. Enguany es va fer incís en la bona salut dels mitjans associats, que han augmentat els ingressos per publicitat, i on destaca l'increment d'ingressos publicitaris en els mitjans en paper enfront dels digitals. 

D'altra banda, també es va escollir la nova junta directiva que haurà de gestionar la comunitat durant els propers quatre anys. L'actual president, Francesc Fàbregas, editor d'El Vallenc, revalida la seva presidència. I en el seu parlament, va remarcar "l'orgull que mostrem les capçaleres del mitjans comarcals per la consolidació d'uns models negoci que han superat la crisi amb nota i que miren amb esperança i il·lusió el futur immediat". L'editor d'Infojonquera, Ivan Sanz, és un dels membres de l'antiga junta que plega. I la resta de l'equip ha quedat configurat per Joaquim Rambla (L'Ebre) Miquel Macià (Naciódigital.cat), Òscar Cabana (La Comarca d'Olot), Francesc Florensa (SomGarrigues), Montse Dalmau (Avenç Palau d'Anglesola), Carme Paltor (777 Comunica), Joan Carles Codolà (Llumiguia), Anna Albareda (La Segarra), Núria Piera (La Portada) i Josep Maria Rué (El Cérvol).

I per donar el tret de sortida a l'activitat de la nova junta, es va comptar amb la presència de Marc Colomer, director de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), amb qui s'ha signat un conveni de col·laboració per compartir continguts entre totes dues entitats.

Per últim, es va escollir la seu de la propera Convenció i Assemblea, que serà Tàrrega, a proposta del setmanari Nova Tàrrega.

 

Convenció

La 12a Convenció, que va estar presentada pel periodista Òscar Cabana, va començar amb l'anunci de la guanyadora del 10è Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal, que ha anat a parar a la Doctora en Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB Aida Martori Muntsant, pel projecte De premsa de proximitat a mitjans multimèdia, camí cap al transmèdia? Anàlisi i proposta de l'adaptació dels mitjans de l'ACPC a les dinàmiques digitals; el resultat del qual s'haurà de presentar l'any vinent durant la celebració de la propera edició de la convenció. Aquest guardó està dotat amb 5.000 euros i està promogut per l'ACPC, la Xarxa Vives d'Universitats i compta amb el patrocini de Caixabank.

Tot seguit, es va celebrar la taula rodona Premsa i informació comarcal: l'estat de la situació a la Catalunya Nord, moderada per Josep Puigbert, director de la Casa de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, i on van debatre Albert Noguer, director de Ràdio Arrels; Antoine Gasquez, director del rotatiu La Semaine du Roussillon; i el periodista Fabien Palem, del diari L'Independent. Puigbert es va encarregar de fer una radiografia del territori, i la resta de ponents  van comentar les peculiaritats del model de premsa i de negoci a l'altra banda dels Pirineus.

Noguer va explicar que "la principal diferència és la riquesa de l'ecosistema català de publicacions enfront de les poques publicacions que hi ha a la Catalunya Nord". En aquest sentit, Gasquez, va afegir que "nosaltres som el departament més pobre de l'Estat francès, i el nostre model de negoci es basa en un 80% en ingressos que generem nosaltres mateixos". Fet que reblat el periodista freelance Fabien Palem, que va explicar que "ja que no rebem diners públics, puc dir que som molt lliures i sobretot, que mai he rebut una trucada de ningú per dir-me si puc o no puc publicar una cosa". Tot i així, tots van coincidir en la manca de credibilitat per part del públic francès vers els mitjans de comunicació als darrers anys.

Tot seguit va prendre el relleu el doctor en Història Contemporània i escriptor Jaume Guillamet, que va oferir la ponència Premsa Comarcal, la història com a mirall de futur, on va fer un recorregut historiogràfic de la premsa local a Catalunya des d'inicis del segle XX fins al dia d'avui, i va destacar les fortaleses del sector: "Una demanda social per saber què passa al seu territori, un mercat publicitari propi; i la funció extra-informativa per la qual es reforça la identitat del món local", va dir.

I per acabar, el coach especialista en comunicació Joan Carles Foila Torres va oferir la ponència Intel·ligència emocional & comunicació, en la qual va donar claus als editors de premsa presents per crear les seves capçaleres en funció de la idea que volen transmetre utilitzant les emocions dels lectors.

 

Premis

Després del dinar institucional, que es va fer al Buffet del Centre Comercial Gran Jonquera, es van lliurar premis a les millors portades de l'any. Enguany han estat, en la categoria de setmanaris, pel Setmanari de l'Ebre per la portada del 28 de setembre (del 2018) titulada "L'1-O en la Memòria"; en la categoria de quinzenals i mensuals, el guardonat ha estat L'Estrip per la portada de l'1 de novembre en què es llegia "Si penses que el món no es pot millorar, no obris aquesta revista"; i en la categoria de revistes bimestrals i trimestrals, el guanyador ha estat L'Erol, per la portada de la primavera del 2018 on es llegia "Generadors de Cultura". Pel que fa al premi al millor digital, ha recaigut en VeuAnoia.cat.

Paral·lelament, ahir també es va lliurar el Premi Premsa Comarcal 2018 a Jaume Guillamet Lloveras, doctor en Història Contemporània, catedràtic de Periodisme i coordinador del Grup de Recerca en Periodisme de la UPF, "per la seva ingent tasca, des dels anys 70, en l'estudi de l'impacte de la premsa comarcal".

I la jornada va acabar comemmorant totes les publicacions que enguany celebren el seu aniversari en un acte presidit per Ignasi Genovès, Director de Mitjans de Comunicació del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, i en què s'ha comptat amb els parlaments d'Antoni Escudero, president d'Hora Nova; i Narcís Quintana, regidor de Cultura de La Jonquera.

L'acte central es va fer als Porxos i el dinar i l'entrega de premis, al bufet de l'outlet
L'acte central es va fer als Porxos i el dinar i l'entrega de premis, al bufet de l'outlet
L'acte central es va fer als Porxos i el dinar i l'entrega de premis, al bufet de l'outlet
L'acte central es va fer als Porxos i el dinar i l'entrega de premis, al bufet de l'outlet
L'acte central es va fer als Porxos i el dinar i l'entrega de premis, al bufet de l'outlet
L'acte central es va fer als Porxos i el dinar i l'entrega de premis, al bufet de l'outlet
L'acte central es va fer als Porxos i el dinar i l'entrega de premis, al bufet de l'outlet

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article