Enguany es desbrossaran 49 ha del coll de Panissars per prevenir els grans incendis forestals

El conseller d'Interior, Miquel Buch, va detallar ahir els treballs, que s'emmarquen en el projecte transfronterer Cooperem

per ACN, Redacció

El Portús, Mediambient

En una primera fase ja es va actuar a la zona de la Comtessa
En una primera fase ja es va actuar a la zona de la Comtessa | ACN

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va  presidir ahir al matí la reunió semestral del Comitè de Pilotatge del projecte de Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis COOPEREM 2018-2020, que es va fer a l'Ajuntament de la Jonquera. A part de Buch, a la trobada també hi van participar l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez; el delegat Territorial de Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila; el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Manel Pardo; el director de l’Agence DFCI Méditerraneé, Yvon Duché; el subdirector de la Mise en Oeubre opérationnelle, Jean-Claude Commes; el director dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a Girona i cap de fila del projecte COOPEREM, Albert Ballesta; i el cap de la Regió d’Emergències, Jordi Martín. I posteriorment, els membres del comitè van visitar algunes de les actuacinos estructurals que ja s'han executat.

Tal com va avançar Infojonquera, el projecte s'emmarca en el programa INTERREG-POCTEFA 2014-2020, i es concreta en una planificació global de les actuacions preventives als sectors vulnerables la Jonquera, el Portús i el seu corredor d’infraestructures. La idea és desbrossar grans superfícies per crear un nou concepte de tallafocs, però també preveu tota una altra sèrie de mesures que han requerit la implicació dels serveis d'emergències catalans i francesos. De fet, el COOPEREM s'articula al voltant de tres eixos principals: desenvolupar una gestió coordinada del risc d'incendis; desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura davant les emergències, i aplicar una estratègia d'anticipació conjunta davant el risc d'incendis. 

La iniciativa, que durarà fins al 2020, té un pressupost de 2.556.505 euros, el 65% dels quals provenen de fons europeus. D'aquest total, mig milió d'euros s'està destinant a netejar sotabosc. L'any passat ja es van desbrossar 19 ha del Mas de la Comtessa, i aquest 2019 els treballs se centraran a la zona "altament sensible" del coll del Portús-Panissars. Durant la propera tardor se'n desbrossaran 49 hectàrees que han de protegir una superfície total de 7.000 hectàrees (des del Pertús fins a Llers i Figueres). En aquesta actuació s'hi invertiran 129.994,83 euros, que també inclouen arreglar un vial i la construcció d'un passallís.

I de cara al 2020 es farà una altra intervenció al corredor d'infraestructures (AP-7 i N-II), que protegirà una àrea de 26.000 hectàrees més. Allà s'hi invertiran 245.000 euros per desbrossar "sectors estratègics" situats a tocar de l'AP-7 entre la Jonquera i Figueres, perquè segons ha concretat el conseller d'Interior, Miquel Buch, l'autopista faci "de barrera" i ajudi a prevenir la propagació d'incendis tan devastadors com el del 2012.

"L'objectiu sempre és anar un pas per endavant de les emergències, aprofitant el talent i el coneixement dels cossos implicats", va subratllar ahir Buch durant la seva visita a la Jonquera. I Sònia Martínez, que recorda perfectament el gran incendi del 2012, va detallar que les actuacions que preveu el projecte (també per millorar la coordinació i equipar els equips d'emergències de banda i banda de la frontera) són essencials per "aprendre del passat". "El 2012 vam detectar algunes mancances que ara estem corregint", va dir.

En una primera fase ja es va actuar a la zona de la Comtessa
En una primera fase ja es va actuar a la zona de la Comtessa
En una primera fase ja es va actuar a la zona de la Comtessa

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article