Desarticulen una xarxa criminal que transportava immigrants clandestinament passant per la Jonquera

Quan arribaven a la frontera, els feien baixar dels autocars amb què venien i els carregaven en taxis fins a la primera estació de servei de la Catalunya Nord

per Redacció

Successos

Els autocars tenien forats per amagar-hi droga o diners, entre d'altres
Els autocars tenien forats per amagar-hi droga o diners, entre d'altres | CNP

La Policia Nacional espanyola ha desarticulat, amb la col·laboració de l’Europol, una xarxa criminal que es dedicava a traficar amb éssers humans i a sostreure menors dels centres de protecció per enviar-los a França i a Bèlgica. Per fer-ho, utilitzaven autocars d’empreses del Marroc, l’Estat espanyol i França que sortien del port d’Almeria i creuaven la frontera per la Jonquera. A més, també feien servir els vehicles per al tràfic d’haixix, el contraban de tabac i espècies cinegètiques (amagaven la mercaderia en forats fets especialment).

La investigació s’ha tancat amb la detenció de 29 persones, majoritàriament marroquins. D’aquestes 29, a 26 les han arrestat a l’Estat espanyol (a Almeria, Múrcia, Alacant, Barcelona, València, Tarragona i Bilbao) i a les altres tres, a França; i 11 ja són a la presó. A més, després de fer 14 entrades i registres, la policia ha intervingut més de 33.000 euros, diversa documentació, material informàtic, més de 200 kg d’haixix, un vehicle i un remolc.

 

Recollien gent a tot el litoral

La investigació va començar quan la policia de França va comunicar a la Policia Nacional que havien arrestat un ciutadà espanyol per conduir un bus on viatjaven 22 immigrants irregulars de diverses nacionalitat africanes, sis dels quals eren menors. Arran d’això es va activar un dispositiu a diverses ciutats espanyoles per identificar els membres de l’organització, i els investigadors van descobrir que l’administrador únic de les empreses d’autocars que feien servir per transportar la gent era un ciutadà marroquí, presumpte cap de l’entramat criminal.

El punt de partida de totes les rutes era el port d’Almeria. L’organització tenia una xarxa de captadors especialitzats per nacionalitats: marroquins, argelians, maliesos i siris. Captaven immigrants que acabaven d’arribar a l’Estat espanyol en patera o d’alguna altra manera clandestina. I un dels seus membres treia menors originaris de Mali d’un centre de protecció d’Almeria per traficar-los cap a Europa (pes escapar-se, els nois feien servir la violència contra els treballadors socials). A tots els oferien portar-los en bus fins a Estrasburg (França) o Brussel·les (Bèlgica) cobrant-los fins a tres cops més que a un passatger regular.

En les dues rutes feien diverses parades al llarg de la costa mediterrània perquè hi pugessin més immigrants. Les anomenaven “taquilles black”, i es feien en hotels o locutoris coneguts per immigrants de municipis de Múrcia, Alacant, Tarragona i Barcelona. I de fet, van arribar a professionalitzar el negoci a les estacions d'autocars de Madrid, Barcelona i Múrcia, on es van fer amb contactes criminals sòlids que els aconseguien passatgers irregulars i menors estrangers no acompanyats.

 

El periple de la Jonquera

Quan s'acostaven a la frontera de la Jonquera, els criminals extremaven les mesures de seguretat perquè no els enxampessin. Enviaven cotxes llançadora o sortien en pobles del voltant per evadir els controls policials.

Quan arribaven a la Jonquera, feien baixar tots els passatgers irregulars i els separaven en grups perquè continuessin el viatge en taxi fins a la primera estació de servei de la Catalunya Nord, on tornaven a pujar als autocars per continuar el viatge.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article